Βρετανικές εκλογές: Αντίστροφη μέτρηση για το exit poll

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανικές εκλογές: Αντίστροφη μέτρηση για το exit poll
Στις 00:00 ώρα Ελλάδος αναμένεται το πρώτο exit poll που θα δείξει το νικητή των εκλογών αλλά και τις πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης.

Κορυφώνεται η αγωνία για την ετυμηγορία της βρετανικής κάλπης, δύο ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες, και δημοσιευθεί το πρώτο exit poll που θα δείξει και το νικητή των εκλογών.

Το Κόμμα των Συντηρητικών του Μπόρις Τζόνσον απέστειλε μέηλ στους υποστηρικτές του να προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν καθώς φέρεται να έχει σημειωθεί μεγάλη προσέλευση στις κάλπες από τους υποστηρικτές του Κόμματος των Εργατικών, του Τζέρεμι Κόρμπιν, όπως μεταδίδει ο Guardian.

Λόγω του βρετανικού συστήματος, ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις, θα μπορούσε να κερδίσει με άνεση όσο αφορά τα ποσοστά, αλλά να μπορέσει να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, επέλεξε να μην ψηφίσει στην περιφέρεια Άξμπριτζ, όπου ο ίδιος είναι υποψήφιος, αλλά στην περιφέρεια Σίτι του Λονδίνου και Ουέστμινστερ, όπου οι Συντηρητικοί διεκδικούν την έδρα με οριακό αποτέλεσμα. Στο τελευταίο του μήνυμα, χθες το βράδυ, ο πρωθυπουργός ζήτησε την στήριξη των πολιτών για να ξεκαθαρίσει το θέμα του Brexit πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, κάλεσε τους Βρετανούς να «ταρακουνήσουν το κατεστημένο και να ψηφίσουν για την ελπίδα».

Σενάριο 1: Πλειοψηφία για τους Συντηρητικούς

Εάν οι Συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον κερδίσουν περισσότερες από 325 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων και εξασφαλίσουν την πλειοψηφία, η στερλίνα δύσκολα θα ξεπεράσει τα επίπεδα του 1,32.

Εάν όμως οι κίνδυνοι που αφορούν στο Brexit επιστρέψουν στο προσκήνιο, δεν αποκλείεται το βρετανικό νόμισμα να επιστρέψει στα επίπεδα του 1,24-1,28.

Σενάριο 2: Νίκη των Συντηρητικών χωρίς πλειοψηφία

Μια κατακερματισμένη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου κανένα κόμμα δεν θα έχει την πλειοψηφία, θα αυξήσει κατακόρυφα την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα που συνοδεύει τη στερλίνα από το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016.

Το βρετανικό νόμισμα θα υποχωρήσει στα επίπεδα του 1,22 – 1,28.

Σενάριο 3: Πρωθυπουργός της Βρετανίας ο Τζέρεμι Κόρμπιν

Οι Συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον δεν κερδίζουν ούτε 300 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων και οι Εργατικοί παίρνουν τη σκυτάλη για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, με πρωθυπουργό τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Η νέα κυβέρνηση διεξάγει δημοψήφισμα για το Brexit και η στερλίνα δοκιμάζει τα χαμηλά του 1,22. Στο χειρότερο δυνατό σενάριο, διολισθαίνει έως το 1,20.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.