Στις κάλπες οι Βρετανοί, αγωνιούν οι Ευρωπαίοι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στις κάλπες οι Βρετανοί, αγωνιούν οι Ευρωπαίοι
Η σημερινή εκλογική αναμέτρηση είναι χωρίς αμφιβολία η κρισιμότερη για τη σύγχρονη ιστορία της Βρετανίας.

Σε εκλογικούς ρυθμούς κινείται σήμερα, Πέμπτη, ολόκληρη η Ευρώπη, καθώς οι Βρετανοί οδηγούνται στις κάλπες.

Η εκλογική αναμέτρηση που πραγματοποιείται μήνα Δεκέμβριο – μετά από σχεδόν έναν αιώνα – είναι χωρίς αμφιβολία η κρισιμότερη για τη σύγχρονη ιστορία της Βρετανίας, αφού η έκβασή της θα κρίνει εάν η πέμπτη ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη θα αποχωρήσει επισήμως από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον επόμενο μήνα, ή εάν θα διεξαχθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το μέλλον της χώρας.

Το Συντηρητικό Κόμμα του Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται μπροστά στις δημοσκοπήσεις, με την πλειοψηφία ωστόσο να μην είναι δεδομένη. Οι Συντηρητικοί έχουν δεσμευθεί να βγάλουν τη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν τα τέλη Ιανουαρίου του 2020, αλλά και από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Εργατικό Κόμμα, υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν, το οποίο δεσμεύεται για μια νέα, αξιόπιστη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit, την οποία θα θέσουν σε δημοψήφισμα σε διάστημα έξι μηνών. Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ (remain), ενώ ο Τζέρεμι Κόρμπιν έχει υποσχεθεί πως θα δηλώσει ουδέτερος, κατά το δημοψήφισμα, ώστε να μην επηρεάσει τη βούληση των πολιτών.

Πώς ψηφίζουν οι Βρετανοί

Περίπου 46 εκατομμύρια ψηφοφόροι του Ηνωμένου Βασιλείου καλούνται να εκλέξουν τους 650 βουλευτές που θα στελεχώσουν τη Βουλή των Κοινοτήτων. Για να κερδίσει την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων ένα κόμμα χρειάζεται να εξασφαλίσει 326 έδρες, ώστε να έχει νομιμοποίηση να ζητήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης από τη Βασίλισσα Ελισάβετ.

Δικαίωμα στις εκλογές έχουν όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών που έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους. Οι κάλπες στήνονται στα παραδοσιακά εκλογικά κέντρα, όπως σχολεία και εκκλησίες, ενώ οι ψηφοφόροι ψηφίζουν, βάζοντας σταυρό δίπλα στο όνομα του υποψηφίου που επιλέγουν να στηρίξουν. Σχεδόν 2,6 εκατομμύρια νέοι, που ψηφίζουν πρώτη φορά, έχουν εγγραφεί στους καταλόγους για τις σημερινές εκλογές.

Οι κάλπες ανοίγουν στις 7:00 (τοπική ώρα) και κλείνουν στις 22:00 (τοπική ώρα). Την ώρα που θα κλείσουν οι κάλπες, θα δοθεί στη δημοσιότητα exit poll, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται μέσα στη νύχτα. Τα οριστικά, ωστόσο, αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider