Τουρκική επέμβαση στη Συρία: Μαζικοί βομβαρδισμοί - Ξεκινάει χερσαία επίθεση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκική επέμβαση στη Συρία: Μαζικοί βομβαρδισμοί - Ξεκινάει χερσαία επίθεση
Ξεκίνησε την στρατιωτική επέμβαση στη Συρία η Τουρκία όπως ανακοίνωσε και επίσημα ο πρόεδρος της Τουρκίας. Μετά τους βομβαρδισμούς από τα τουρκικά στρατεύματα, ξεκινάει χερσαία επίθεση ανατολικά του Ευφράτη.

Την εισβολή στη βόρεια Συρία των τουρκικών στρατευμάτων ανακοίνωσε επίσημα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέροντας ότι στόχος του είναι η εξουδετέρωση του «διαδρόμου τρομοκρατίας» στα νότια τουρκικά σύνορα και η επαναφορά της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Ο Τούρκος πρόεδρος ονόμασε την επιχείρηση «Άνοιξη της ειρήνης».

Η Τουρκία λίγο μετά τις 22:00 ώρα Ελλάδος ξεκινά και χερσαία επίθεση ανατολικά του Ευφράτη όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Οι κάτοικοι της πόλης Τελ Αμπιάντ εγκαταλείπουν την πόλη τους εξαιτίας των βομβαρδισμών από τα τουρκικά στρατεύματα όπως αναφέρει το Reuters. Ο ασκών χρέη προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο πρεσβευτής της Νότιας Αφρικής Τζέρι Μάθιους Ματζίλα, απηύθυνε σήμερα έκκληση στην Τουρκία να «λυπηθεί τους άμαχους» και να «επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH) ανέφερε πως τουλάχιστον 11 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 8 αμάχων, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της τουρκικής επίθεσης ενάντια στις κουρδικές δυνάμεις στη βορειοανατολική Συρία.

Μεταξύ των θυμάτων, δύο σκοτώθηκαν από πυρά πυροβολικού ενάντια στην πόλη Καμισλί, μια πόλη ο πληθυσμός της οποίας είναι κυρίως Κούρδοι, ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Τουρκία - Συρία

Νωρίτερα τουρκικά στρατεύματα πέρασαν τα σύνορα στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου στο Bloomberg. Μικρή ομάδα τουρκικών δυνάμεων μπήκε το πρωί της Τετάρτης στη Συρία από δύο σημεία στη βορειοανατολική Συρία, αναφέρει το δημοσίευμα. Οι στρατιώτες βρίσκονται κοντά στις πόλεις Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ Αϊν, οι οποίες έχουν κουρδικό πληθυσμό. Αποστολή τους είναι η προετοιμασία για μια ευρύτερη στρατιωτική επιχείρηση, σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο που μίλησε στο Bloomberg χωρίς να κατονομαστεί.

Την είδηση της έναρξης της επιχείρησης, επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), καθώς όπως ισχυρίζεται με ανάρτηση του στο twitter, «τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα έχουν ξεκινήσει εναέρια επίθεση σε περιοχές αμάχων πολιτών, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση ανάμεσα στους κατοίκους».

  • Τραμπ: Η εμπλοκή μας στη Μέση Ανατολή ήταν η χειρότερη απόφαση

«Ξόδεψαν 8 τρισ. δολάρια πολεμώντας και αστυνομεύοντας τη Μέση Ανατολή. Εκατοντάδες από τους στρατιώτες μας σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν βαριά. Εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από την άλλη πλευρά. Το να πάμε στην Μέση Ανατολή ήταν η χειρότερη απόφαση που ελήφθη ποτέ στην ιστορία της πατρίδας μας» έγραψε αρχικά ο Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter.

«Πήγαμε σε πόλεμο υπό μια λάθος και τώρα διαψευσμένη υποψία για όπλα μαζικής καταστροφής. Δεν υπήρχαν. Τώρα αργά και προσεκτικά φέρνουμε τους σπουδαίους στρατιώτες μας στο σπίτι. Η προσοχή μας είναι στη μεγάλη εικόνα. Οι ΗΠΑ είναι πιο μεγάλες από ποτέ», καταλήγει ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider