Ενισχύονται οι φόβοι για «άτακτο» Brexit - Έκθεση ετοιμότητας παρουσίασε το Λονδίνο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενισχύονται οι φόβοι για «άτακτο» Brexit - Έκθεση ετοιμότητας παρουσίασε το Λονδίνο
Το σημερινό έγγραφο, που σε μεγάλο βαθμό καλύπτει ήδη ανακοινωθέντα μέτρα έκτακτης ανάγκης και συμβουλές προς τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

Σχέδια έκτακτης ανάγκης παρουσίασε η Βρετανία την Τρίτη στην προσπάθεια της να περιορίσει τις ανησυχίες για την αποχώρηση της από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία.

Η κυβέρνηση επικαιροποίησε τα σχέδιά της και τα δημοσίευσε σήμερα σε ένα έγγραφο 155 σελίδων με τον τίτλο «Έκθεση Ετοιμότητας για τη Μη Συμφωνία», που καλύπτει τα βήματα που ελήφθησαν σε βασικά θέματα όπως τα σύνορα, τα δικαιώματα των πολιτών, την ενέργεια, τη βιομηχανία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

«Σε κάθε σημείο, η κυβέρνηση θα είναι ειλικρινής για τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά καθώς και ξεκάθαρη για τις ευκαιρίες», δήλωσε ο Μάικλ Γκόουβ, ο υπουργός επικεφαλής των προετοιμασιών. «Μαζί, κυβέρνηση, επιχειρήσεις και πολίτες μπορούν να εργαστούν για να ετοιμαστούν για το Brexit – και να προσμένουν το μέλλον με αυτοπεποίθηση».

Τα προηγούμενα έγγραφα που είχαν διαρρεύσει αναφέρονταν στην πιθανότητα κοινωνικών αναταραχών, καθώς και ελλείψεων σε τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα στην περίπτωση μιας μη συμφωνίας – αν και η κυβέρνηση είχε τότε αναφέρει ότι πρόκειται για το χειρότερο σενάριο, το οποίο προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν.

Το σημερινό έγγραφο, που σε μεγάλο βαθμό καλύπτει ήδη ανακοινωθέντα μέτρα έκτακτης ανάγκης και συμβουλές προς τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, καθορίζει τη δημιουργία μιας νέας «Μονάδας Στήριξης» προκειμένου να βοηθήσει τους προμηθευτές ιατρικών ειδών να προετοιμαστούν.

«Αυτό θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι οι εταιρίες έχουν έτοιμα τα απαραίτητα τελωνειακά έγγραφα για τις ρυθμίσεις στα σύνορα ενόψει του Brexit στις 31 Οκτωβρίου, εάν αποχωρήσουμε χωρίς μια συμφωνία», όπως αναφέρεται στο κυβερνητικό έγγραφο. «Αυτές οι ομάδες ειδικών θα είναι σε θέση να δώσουν στους εμπόρους που δραστηριοποιούνται στους κλάδους υγείας και κοινωνικής πρόνοιας επικαιροποιημένες συμβουλές και πρακτικές οδηγίες για τα βήματα που χρειάζεται να κάνουν προκειμένου να προετοιμαστούν».

  • Βυθίζεται η στερλίνα

Παράλληλα ισχυρές πιέσεις δέχεται την Τρίτη το βρετανικό νόμισμα, καθώς ενισχύονται τα σενάρια πως οι διαπραγματεύσεις για το Brexit βρίσκονται ένα βήμα πριν την κατάρρευση.

Όπως μετέδωσε το πρωί της Τρίτης το Sky News, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον πως μια συμφωνία για το Brexit κρίνεται «απίθανη».

Την ίδια ώρα το BBC, επικαλούμενο ανώτατη κυβερνητική πηγή, μεταδίδει πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει εκφράσει την παραμικρή βούληση για γεφύρωση των διαφωνιών των δύο πλευρών από την περασμένη εβδομάδα, οπότε και έλαβε στα χέρια της τις νέες προτάσεις του Μπόρις Τζόνσον».

Λίγο νωρίτερα και μέσα σε αυτό το δυσοίωνο κλίμα, η στερλίνα υποχωρούσε κατά 0,47% έναντι του δολαρίου, στα επίπεδα των 1,2235 δολαρίων.

Η τρέχουσα εβδομάδα, άλλωστε, θεωρείται ως η τελευταία προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, ενόψει της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.

Μόλις 23 ημέρες πριν την προγραμματισμένη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, το μέλλον του Brexit παραμένει βαθιά αβέβαιο, ενώ τόσο το Λονδίνο, όσο και οι Βρυξέλλες προσπαθούν να τοποθετηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφύγουν την ευθύνη για μια καθυστέρηση ή ένα άτακτο Brexit.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider