Ευκαιρίες ανάπτυξης «κρύβει» το προσφυγικό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευκαιρίες ανάπτυξης «κρύβει» το προσφυγικό

Να αξιοποιήσουν τις προσφυγικές ροές ώστε να δώσουν ώθηση στις ασθενικές οικονομίες τους, κάλεσε ο Mario Draghi τις ευρωπαϊκές χώρες, πολλές από τις οποίες σπεύδουν να λάβουν μέτρα απώθησης των προσφύγων.

Η μαζική ροή προσφύγων στην Ευρώπη -η μεγαλύτερη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο- θα αλλάξει την κοινωνική δομή της ηπείρου, εκτιμά ο κεντρικός τραπεζίτης. Εάν γίνει σωστή διαχείριση και τα κράτη μέλη της ΕΕ και της Ευρωζώνης τα επενδύσουν σε αυτή την αλλαγή, υποστηρίζει, θα αποκομίσουν σημαντικά οφέλη και θα βγουν πιο δυνατές.

Ο κεντρικός τραπεζίτης παραδέχθηκε ότι χρειάζονται κρατικά κονδύλια για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά είναι «πρώιμο ακόμα να πούμε πόσο θα πρέπει να διευρυνθούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα» προκειμένου οι χώρες να επενδύσουν σε αυτή την εξέλιξη.

«Δεν έχουμε ολοκληρώσει ακόμη την ανάλυση του ζητήματος. Δουλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση», είπε ο Draghi.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν, μέχρι το 2017 αναμένεται να περάσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα 3 εκατ. πρόσφυγες που αιτούνται άσυλο. Εάν οι πρόσφυγες ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό, η δυναμική αυτή θα δώσει ώθηση στην οικονομία της ΕΕ σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, εκτιμά η Κομισιόν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider