Η NASA δοκίμασε το διαστημόπλοιο που θα μεταφέρει ανθρώπους στο φεγγάρι (vid)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η NASA δοκίμασε το διαστημόπλοιο που θα μεταφέρει ανθρώπους στο φεγγάρι (vid)
«Ήταν μία πολύ ομαλή απογείωση», είπε ο διευθυντής προγράμματος του «Ωρίων», Μαρκ Κίρασιτς.

Κάτω από τέλειες καιρικές συνθήκες, στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι και με απόλυτη επιτυχία δοκιμάστηκε την Τρίτη το διαστημικό αεροσκάφος «Ωρίων», της NASA, το οποίο θα μεταφέρει την πρώτη γυναίκα και τον επόμενο άντρα στο φεγγάρι το 2024. Η δοκιμή ξεκίνησε στις 7 π.μ., χωρίς πλήρωμα.

«Ήταν μία πολύ ομαλή απογείωση», είπε ο διευθυντής προγράμματος του «Ωρίων», Μαρκ Κίρασιτς και προσέθεσε, «το σύστημα ματαίωσης πήγε όπως περιμέναμε, την επόμενη φορά που θα χρησιμοποιηθεί, θα υπάρχουν και αστροναύτες. Το τεστ θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα για να μπορέσει η ομάδα του «Ωρίων» να συλλέξει τα κατάλληλα δεδομένα και να ενημερωθεί για τις επόμενες αποστολές».

«Το τεστ είναι πάρα πολύ σημαντικό. Το σύστημα ματαίωσης είναι το κλειδί για την ασφάλεια του σκάφους και θα προστατέψει το πλήρωμα, στο πιο δύσκολο κομμάτι, αυτό της ανόδου», δήλωσε ο Κίρασιτς.

Το τεστ διασφαλίζει ότι όταν το διαστημόπλοιο, θα ανέρχεται προς το διάστημα, το σύστημα ματαίωσης , θα απομακρύνει τα μέλη του πληρώματος σε περίπτωση ανάγκης. Την τρίτη ελέγχθηκαν περίπου 900 αισθητήρες στο αεροσκάφος.

Το σύστημα εκτόξευσης πυραύλου, που θα χρησιμοποιηθεί για το «Ωρίων», θα είναι η πιο ισχυρή μηχανή που έχει χρησιμοποιηθεί,γεγονός που αυτόματα σημαίνει ότι χρειάζεται ένα ακόμα πιο δυνατό σύστημα ματαίωσης.

«Όχι μόνο δεν θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι το σκάφος θ' αποφύγει το πιο επικίνδυνο σενάριο γρήγορα, αλλά ότι θα πετάξει προς μία κατεύθυνση εντελώς μακρυά από τον πύραυλο», δήλωσε ο Τσακ Ντίγκελ, αρχιμηχανικός του Ωρίων.

Το 2024, το «Άρτεμις 2» θα μεταφέρει αστροναύτες σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι και θα λειτουργήσει ως καταφύγιο στην επιφάνεια της σελήνης, εκεί θα χρησιμοποιηθεί άλλο όχημα, ενώ θα βρεθούν άνθρωποι για πρώτη φορά μετά το 1972.

Πηγή: CNN.com

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider