Καταρρέει ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καταρρέει ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία
Δεν θα διεκδικήσει την αρχηγία δήλωσε ο Όλαφ Σολτς μετά την παραίτηση της επικεφαλής του SPD Άντρεα Νάχλες.

Αυξάνονται οι πιθανότητες να καταρρεύσει η κυβέρνηση της Γερμανίας, μετά την παραίτηση της επικεφαλής του SPD, Άντρεα Νάχλες, από την αρχηγία του κόμματός της.

Η εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού της Άνγκελα Μέρκελ και επικεφαλής του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), υπέβαλε την παραίτηση της αφού στις Ευρωεκλογές της προηγούμενης εβδομάδας το κόμμα της σημείωσε τα χειρότερα αποτελέσματα της ιστορίας του.

«Οι συζητήσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα μου έδειξαν ότι η υποστήριξη που απαιτείται για την άσκηση των καθηκόντων μου δεν είναι πλέον εκεί», δήλωσε η Νάχλες.

Η 48χρονη είπε ότι ελπίζει ότι η παραίτησή της «θα ανοίξει το ενδεχόμενο η διαδοχή να μπορεί να πραγματοποιηθεί με τακτικό τρόπο».

Ο Χάραλντ Κριστ, αναπληρωτής επικεφαλής του φόρουμ οικονομίας του ΕΕΠ, δήλωσε στην εφημερίδα Bild ότι η απόφαση της Νάχλες έθεσε σε σοβαρή αμφιβολία το μέλλον του συνασπισμού.

Όσον αφορά τον διάδοχο της Νάχλες, από το CDU προέτρεψαν τον κεντροαριστερό εταίρο τους να μην θέσει σε κίνδυνο τον συνασπισμό.

«Η εντολή των ψηφοφόρων ισχύει για τέσσερα χρόνια και τα πολιτικά κόμματα πρέπει να εξασφαλίζουν σταθερότητα σε δύσκολες στιγμές», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Bundestag και μέλος του CDU Χανς Πίτερ Φρίντριχ.

Μετά την ξαφνική παραίτηση της αρχηγού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), της Άντρεα Νάλες, ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να αναλάβει το αξίωμα, έστω σε μεταβατικό ρόλο.

«Όχι, δεν νομίζω ότι μπορεί κανένας να το διαχειριστεί μαζί με το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών», είπε ο Σολτς αργά το βράδυ της Κυριακής ερωτηθείς σχετικά από το δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Για τον Σολτς πρέπει να υπάρξει λογική λύση στο κενό που άφησε η Νάλες με την παραίτησή της και δεν θα ήταν σωστό το οποιοδήποτε στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος να αποπειραθεί να διατηρεί πολλές θέσεις ταυτόχρονα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider