Brexit: Τι σκέφτεται η Τερέζα Μέι - Τα επόμενα βήματα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Brexit: Τι σκέφτεται η Τερέζα Μέι - Τα επόμενα βήματα
Η έναρξη της δήλωσης της Μέι διακόπηκε αρκετές φορές από το δυνατό γέλιο των βουλευτών.

Γνωρίζοντας πως δεν υπήρχε τρόπος να αποφύγει μια μεγάλη ήττα στη Βουλή των Κοινοτήτων, όταν η συμφωνία του Brexit θα τίθετο σήμερα προς ψήφιση από τους βουλευτές, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι ανέβαλε τελικά την ψηφοφορία που θα διεξάγονταν το απόγευμα.

Η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε επίσημα, επειδή αυτό θα χρειαζόταν την ψήφο των βουλευτών που ενδεχομένως θα είχε χάσει. Αντ 'αυτού, η διαδικασία αναβλήθηκε μέσω μιας άτυπης αλλαγής στην ημερήσια διάταξη του κοινοβουλίου. Τι θα συμβεί όμως από δω και στο εξής;

Πότε θα γίνει τελικά η ψηφοφορία;

Κανείς δεν ξέρει. Είπε στους Βουλευτές ότι η μόνη σταθερή ημερομηνία ήταν η ενημέρωση της βουλής των κοινοτήτων πριν από τις 21 Ιανουαρίου, όπως ορίζει ο νόμος περί απόσυρσης της ΕΕ, αναφέροντας ότι η ψηφοφορία ενδέχεται να μην συμβεί πριν από το νέο έτος.

Κάποιοι υποστήριξαν ότι η Μέι δεν υποχρεούται από το νόμο να επιστρέψει στο κοινοβούλιο παρά λίγο πριν από το Brexit, αλλά αυτό φαίνεται πολιτικά αδύνατο.

Τι προσπαθεί να κάνει η Μέι;

Είπε στους βουλευτές ότι αφού άκουσε τρεις από τις πέντε ημέρες διαλόγου για τη συμφωνία της, συνειδητοποίησε ότι πάρα πολλοί βουλευτές αντιτάσσονταν σε προτάσεις για το αποκαλούμενο «backstop», την ασφαλιστική πολιτική για την αποφυγή σκληρών ιρλανδικών συνόρων μετά το Brexit.

Είπε ότι θα επιδιώξει αλλαγές από την ΕΕ και θα βρει τρόπους να «πείσει» τους βουλευτές επί του θέματος. Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι επιδιώκει κυρίως μια καθυστέρηση στην ελπίδα ότι κάτι θα προκύψει και θα τη σώσει από μια ήττα που θα μπορούσε να τελειώσει την καριέρα της.

Θα καταλήξει αυτό σε μια ανανεωμένη συμφωνία αποχώρησης;

Η Μέι ήταν ασαφής σε αυτό το σημείο όταν ρωτήθηκε αρκετές φορές στο κοινοβούλιο τι ακριβώς νέο αποτέλεσμα ήλπιζε να επιτύχει. Η πραγματικότητα είναι ότι η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές ότι οι νέες διαπραγματεύσεις δεν αποτελούν επιλογή, ιδίως σε σχέση με το backstop.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι η ΕΕ δεν θα «επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένου του backstop, αλλά είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε πώς να διευκολύνουμε την επικύρωση του Ηνωμένου Βασιλείου». Κατά την προώθηση του σχεδίου της σε βουλευτές, η Μέι είπε ότι ήταν η μόνη διαπραγμάτευση στο τραπέζι και δεν επρόκειτο να αλλάξει.

Πώς θα προσπαθήσει να τροποποιήσει το σχέδιο;

Οι άνθρωποι της Μέι λένε πως θα περάσει τις επόμενες μέρες ταξιδεύοντας για να συναντήσει τους ηγέτες της ΕΕ «για να συζητήσουν τις ανησυχίες που εξέφρασε το Κοινοβούλιο». Την Τρίτη πρόκειται να συναντηθεί με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό Μαρκ Ρουτ στη Χάγη, στη συνέχεια θα μεταβεί στο Βερολίνο για να δει την Άνγκελα Μέρκελ. Το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συνήθως συνεδριάζει την Τρίτη, θα μετατοπιστεί αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Θα συναντηθεί επίσης με τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή. Ήλπιζε ότι αυτή θα μπορούσε να είναι η πρώτη κοινοτική συνάντηση μετά την έγκριση του σχεδίου από το κοινοβούλιο. Αντίθετα, πρέπει να παρουσιαστεί ξανά ως υποτακτική. Το συμβούλιο θα συζητήσει το Brexit την Πέμπτη, καθώς και τον προγραμματισμό για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία.

Ποιο είναι το σχέδιό της μετά από αυτό;

Η πιο ειλικρινής απάντηση είναι ότι κανείς δεν ξέρει, πιθανώς ούτε και η ίδια η Μέι. Κάθε μέρα αβεβαιότητας θα φέρει νέες πολιτικές πιέσεις στο κόμμα της, στα κοινοβούλια και ευρύτερα.

Οι εσωτερικοί επικριτές της, ανεξάρτητα από το εάν υποστηρίζουν την αποχώρηση ή την παραμονή, δεν έχουν φανεί ικανοποιημένοι και η αντίληψη της ατελείωτης καθυστέρησης θα μπορούσε να είναι η τελική προτροπή που απαιτείται για να προκληθεί μια πρόκληση ηγεσίας του Συντηρητικού κόμματος.

Τι κάνει το Εργατικό κόμμα

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν είπε ότι η κυβέρνηση «έχασε τον έλεγχο των γεγονότων και βρίσκεται σε πλήρη αταξία», αλλά δεν είχε κάτι να προτείνει πέρα ​​από το ότι η Μέι θα πρέπει να παραιτηθεί.

Έχει πιεστεί από το εθνικό κόμμα της Σκωτίας και ορισμένους από τους βουλευτές του για να καταθέσει πρόταση μομφής για τη Μέι και να πιέσει για ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Σε επίσημη κομματική δήλωση οι Εργατικοί επίπαν ότι το κόμμα έχει προγραμματίσει μια πρόταση μομφής «όταν το κρίνουμε ότι είναι πιθανό να είναι επιτυχές», λογικά όταν η Μέι παρουσιάσει το σχέδιό της στο κοινοβούλιο ξανά.

Είναι δυνατή η κήρυξη εκλογών ή ένα δεύτερο δημοψήφισμα;

Η καλύτερη απάντηση πιθανώς όχι ακόμα, αλλά δεν αποκλείεται τίποτα. Μια σημαντική απώλεια σε μια πρόταση μομφής θα καταστούσε αναπόφευκτη τη προκήρυξη εκλογών. Αυτή είναι και η προτιμώμενη επιλογή του Εργατικού Κόμματος.

Η Μέι ακόμα απορρίπτει έντονα ένα δεύτερο δημοψήφισμα και είναι μόνο η δεύτερη επιλογή του Εργατικού Κόμματος. Όμως, όσο πιο δύσκολο είναι από πολιτικής σκοπιάς, όσο περισσότερο παραμένει προφανές ότι το κοινοβούλιο βρίσκεται σε αδιέξοδο σε σχέση με το τι πρέπει να κάνει, τόσο περισσότερες αναπτερώνονται οι ελπίδες όσον υποστηρίζουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Ποια είναι η θέση της Μέι πλέον;

Η Μέι έχει ήδη περάσει ώρες όρθια αναλύοντας την στρατηγική της για το Brexit στο κοινοβούλιο, απαντώντας σε εχθρικές ερωτήσεις.

Η Δευτέρα δεν ήταν διαφορετική, αλλά τώρα, αν μη τι άλλο, ο τόνος έχει γίνει ακόμα χειρότερος, και κινείται στα όρια της γελοιοποίησης. Η έναρξη της δήλωσης της Μέι διακόπηκε αρκετές φορές από το δυνατό γέλιο των βουλευτών, μια φορά όταν επέμεινε ότι υπήρχε ευρεία υποστήριξη για μεγάλο μέρος της συμφωνίας. Η εσωτερική πειθαρχία του Συντηρητικού Κόμματος έχει σχεδόν εξαντληθεί και οι υποψήφιοι ηγέτες του προετοιμάζουν τα σχέδιά τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider