Αναβάλλεται η ψηφοφορία στο Βρετανικό κοινοβούλιο για το Brexit

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναβάλλεται η ψηφοφορία στο Βρετανικό κοινοβούλιο για το Brexit
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοίνωσε την απόφασή της να αναβάλλει την προγραμματισμένη για την Τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία εξόδου για το Brexit

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοίνωσε τη Δευτέρα την απόφασή της να αναβάλλει την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή επί της συμφωνίας εξόδου για το Brexit, έπειτα από τα ξεκάθαρα μηνύματα που έλαβε από τους βουλευτές ότι επρόκειτο να υποστεί μία οδυνηρή και μάλλον μοιραία για την κυβέρνησή της ήττα αν στήνονταν οι κάλπες στο κοινοβούλιο.

Η απόφαση οδηγεί το «διαζύγιο» του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε χαοτική κατάσταση, με όλα τα ενδεχόμενα πια ανοιχτά: Από ένα «άτακτο» Brexit χωρίς συμφωνία, έως ένα νέο δημοψήφισμα στη Βρετανία, ή εκ νέου διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής με την ΕΕ επί του σχεδίου συμφωνίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Μέι παραδέχτηκε ενώπιον του κοινοβουλίου ότι η βρετανική κυβέρνηση «επιταχύνει τις προετοιμασίες της για το ενδεχόμενο μιας εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία», ενώ τόνισε ότι ένα άλλο δημοψήφισμα θα οδηγούσε σε «σημαντική απώλεια της πίστης στη δημοκρατία μας».

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ακυρώσει τη συμφωνία για το Brexit χωρίς την άδεια των άλλων 27 μελών της ΕΕ και χωρίς να μεταβληθούν οι όροι της ένταξης της Βρετανίας.

Η Μέι παραδέχτηκε ότι ανέβαλε την κρίσιμη ψηφοφορία γιατί το κοινοβούλιο «θα την απέρριπτε με μεγάλη πλειοψηφία».

Όπως δήλωσε, οι βουλευτές υποστηρίζουν μεγάλο μέρος της συμφωνίας που πέτυχε η ίδια με τις Βρυξέλλες, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις για το θέμα της Ιρλανδίας.

«Είναι σαφές ότι αν και υπάρχει ευρεία στήριξη για πολλά από τα σημεία-κλειδιά της συμφωνίας, στο θέμα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας επικρατεί εκτενής και βαθιά ανησυχία» είπε η Τερέζα Μέι.

«Επομένως, θα αναβάλουμε την ψηφοφορία που είχε προγραμματιστεί για αύριο προκειμένου να μην διχάσουμε το κοινοβούλιο αυτή τη χρονική στιγμή».

Εντούτοις, διαβεβαίωσε ότι μπορεί ακόμη να περάσει τη συμφωνία, αν καταφέρει να διασκεδάσει τις ανησυχίες αυτές. Αυτό, όπως πρόσθεσε, θα είναι ο στόχος της τις επόμενες ημέρες.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι θα «συζητήσει» με τους Ευρωπαίους ομολόγους της στις Βρυξέλλες τις «ανησυχίες» του βρετανικού κοινοβουλίου για τη συμφωνία του Brexit.

«Θα πάω να συναντήσω τους ομολόγους μου άλλων κρατών μελών» της ΕΕ για να «συζητήσω μαζί τους τις ανησυχίες που διατύπωσε αυτό το σώμα» επισήμανε ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων.

Η Μέι διαβεβαίωσε το κοινοβούλιο, ότι οι όποιες προβλέψεις για το θέμα της Ιρλανδίας, θα έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση.

«Θέλει το κοινοβούλιο να ολοκληρώσει τη διαδικασία του Brexit;» διερωτήθηκε η Μέι.

«Εάν ναι, θέλει να το κάνει μέσω της επίτευξης μιας συμφωνίας με την ΕΕ; Εάν η απάντηση είναι ναι— και νομίζω ότι αυτή είναι η απάντηση της πλειοψηφίας του σώματος, τότε θα πρέπει να διερωτηθούμε εάν είμαστε προετοιμασμένοι να προχωρήσουμε σε συμβιβασμούς».

«Διότι δεν θα υπάρξει μακροχρόνιο και επιτυχές Brexit χωρίς συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές».

Η βρετανική λίρα έπεσε κατακόρυφα μετά τις ανακοινώσεις της Τερέζα Μέι, υποχωρώντας 0,5% έναντι του δολαρίου σε χαμηλό 18 μηνών.

«Πυρά» από την αντιπολίτευση

Η ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι η πρωθυπουργός «έχει χάσει τον έλεγχο των γεγονότων» και η κυβέρνησή της χαρακτηρίζεται από το «απόλυτο χάος».

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν τόνισε ότι αν η Μέι δεν προχωρήσει στις ευρείες αλλαγές που απαιτούνται για μια συμφωνία, τότε θα πρέπει να κάνει στην άκρη και να αφήσει «εκείνους που μπορούν» να κυβερνήσουν, αναφερόμενος προφανώς στο Εργατικό Κόμμα.

«Η πρωθυπουργός προσπαθεί να εξαγοράσει μια τελευταία ευκαιρία για να σώσει τη συμφωνία», τόνισε ο ηγέτης των Εργατικών.

Δεν έχει κανένα νόημα, πρόσθεσε, να φέρει την ίδια συμφωνία, η οποία είναι ξεκάθαρο ότι δεν στηρίζεται από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Το να φέρει την ίδια, πρόχειρη συμφωνία δεν θα αλλάξει τα θεμελιώδη ελαττώματά της, ούτε τις αντιρρήσεις που εκφράζονται από βουλευτές όλων των κομμάτων, σχολίασε.

Ο ηγέτης του (φιλοευρωπαϊκού) κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών ανακοίνωσε ότι θα στήριζε μια πρόταση μομφής σε βάρος της Τερέζα Μέι, αν την ζητούσε το Εργατικό Κόμμα.

«Μετά το σημερινό φιάσκο, η κυβέρνηση πραγματικά απώλεσε το κύρος της. Εγώ και οι συνάδελφοί μου θα στηρίξουμε πλήρως τον ηγέτη της αντιπολίτευσης αν καταθέσει πρόταση μομφής, όπως ασφαλώς τον καλεί τον καθήκον του να πράξει», είπε ο Βινς Κέιμπλ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider