Ισπανία: Για πρώτη φορά η ακροδεξιά στο κοινοβούλιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισπανία: Για πρώτη φορά η ακροδεξιά στο κοινοβούλιο
«Το Vox ήταν το κόμμα που οδήγησε στην πολιτική συζήτηση», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Χαβιέ Ορτέγκα.

Το ακροδεξιό και αντιμεταναστευτικό ισπανικό κόμμα Vox κατάφερε να μπει στην Βουλή της Ανδαλουσίας στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ένα ακροδεξιό κόμμα πετυχαίνει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση σε οποιοδήποτε επίπεδο στην πρόσφατη ιστορία της Ισπανίας ως δημοκρατία.

Το κόμμα που επιθυμεί το τέλος της αυτονομίας της Καταλονίας και την απέλαση όλων των μεταναστών που εισήλθαν παράνομα στην Ισπανία κέρδισε 12 από τις 109 έδρες στο κοινοβούλιο της Ανδαλουσίας με συνολικό ποσοστό 11 τοις εκατό των ψήφων.

«Το Vox ήταν το κόμμα που οδήγησε στην πολιτική συζήτηση», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Χαβιέ Ορτέγκα.

«Θέσαμε στο τραπέζι την ανάγκη να ελέγξουμε τα σύνορά μας και να τερματίσουμε την παράνομη μετανάστευση, να τερματίσουμε τα καταχρηστικά επίπεδα φορολογίας και την ανάγκη να θέσουμε τέλος στους ιδεολογικούς νόμους που σχετίζονται με το φύλο».

Παρά το γεγονός ότι πήρε μια οριακή νίκη στην περιοχή που κυριαρχεί συνεχώς εδώ και 36 χρόνια, το Σοσιαλιστικό Κόμμα PSOE του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, υπέστη ένα εξαιρετικά απογοητευτικό αποτέλεσμα στην Ανδαλουσία. Το χαμηλό ποσοστό του κόμματος 28% και 33 έδρες σημαίνει ότι δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει με πλειοψηφία, ακόμη και με την υποστήριξη του Αριστερού συνασπισμού Adelante Andalucia, ο οποίος περιλαμβάνει τους Podemos.

Η κύρια αντιπολιτευτική δύναμη της Ισπανίας, το Λαϊκό Κόμμα (PP), έχασε επίσης έδαφος, αφού έπεσε έξι ποσοστιαίες μονάδες με ποσοστό μόλις 21%, ενώ οι φιλελεύθεροι Ciudadanos (το κόμμα των Πολιτών) ήταν οι μόνοι νικητές μεταξύ των καθιερωμένων κομμάτων, διπλασιάζοντας το μερίδιό τους στο 18%.

Πριν από τις ευρωπαϊκές και ενδεχομένως γενικές εκλογές το 2019, η πολιτική σκηνή της Ισπανίας εμφανίζεται πιο διεσπασμένη από ποτέ, μετά τη δραματική εμφάνιση του Vox στην άκρα δεξιά του φάσματος.

Παρά το γεγονός ότι είδε τον αριθμό των εδρών του στο κοινοβούλιο της Ανδαλουσίας να πέφτει από το 33 στο 26, το PP εμφανίστηκε να χαιρετίζει την άφιξη του Vox στην πολιτική σκηνή.

Για τον υποψήφιο του ΡΡ για την προεδρία της περιοχής, Χουάν Μανουέλ Μορένο, ήταν μια «ιστορική ημέρα» στην οποία η Ανδαλουσία επέλεξε την αλλαγή, λέγοντας ότι θέλει να ηγηθεί ενός συνασπισμού στο κέντρο του κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του Vox και των Ciudadanos.

«Πριν από αυτές τις εκλογές πρότεινα αλλαγή, τώρα εγγυόμαστε την αλλαγή", ανέφερε ο Μορένο σε συγκέντρωση στη Σεβίλλη.

Ο ηγέτης των Ciudadanos στην Ανδαλουσία, Χουάν Μαρίν, επανέλαβε το μήνυμα του ΡΡ. «Υπάρχει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο για αλλαγή. Η αλλαγή έχει φτάσει στην Ανδαλουσία», δήλωσε.

Ο εθνικός ηγέτης των Ciudadanos, Άλμπερτ Ριβέρα, προκάλεσε τον Ισπανό πρωθυπουργό Σάντσεθ να κηρύξει εθνικές εκλογές τώρα που «οι Ανδαλουσιανοί έχουν στρέψει την πλάτη τους πάνω σας».

Οι υποψήφιοι του PP και των Ciudadanos απέφυγαν να χαρακτηρίσουν το Vox ως ακροδεξιά, αρνούμενοι επίσης να αποκλείσουν την αποδοχή της υποστήριξης των υπερ-συντηρητικών για την απομάκρυνση των Σοσιαλιστών από την εξουσία.

Η πρόεδρος της Ανδαλουσίας Σουζάνα Ντίαθ κατηγόρησε τη χαμηλή προσέλευση 59% για το μικρό περιθώριο νίκης του Σοσιαλιστικού κόμματος και ζήτησε από όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να παγώσουν το Vox από την πολιτική σκηνή.

«Αυτό το φαινόμενο που έχουμε δει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι πλέον παρόν στο κοινοβούλιο της Ανδαλουσίας. Καλώ όλα τα άλλα πολιτικά κόμματα που θεωρούν τους εαυτούς τους υπερασπιστές του δημοκρατικού μας συντάγματος να φρενάρουν την άκρα δεξιά», ανέφερε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider