Ο Τσίπρας βάζει το πολιτικό όφελος πάνω από το εθνικό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Τσίπρας βάζει το πολιτικό όφελος πάνω από το εθνικό

Ο Tσίπρας βάζει το βραχυπρόθεσμο πολιτικό όφελος πάνω από το εθνικό συμφέρον, αναφέρουν σε σημερινό τους άρθρο οι Financial Times.

Με δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας έπεισε τους Έλληνες ψηφοφόρους να εγκρίνουν ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης μετά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας το περασμένο καλοκαίρι, οι πιστωτές της χώρας τον είδαν ως υπέυθυνο εταίρο. Όμως ο τρόπος με τον οποίο διέρρευσε η συνομιλία μεταξύ των αξιωματούχων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έδειξε ότι ήταν λάθος.

«Αν αληθεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κατασκευάσει την κρίση που δημιουργήθηκε σε μια προσπάθεια να αποκλείσει το ΔΝΤ από τις συνομιλίες διάσωσης, τότε η τακτική της είναι ανεύθυνη. Όποια και αν είναι η πηγή της διαρροής, είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Τσίπρας θέλει το ΔΝΤ να φύγει. Για ακόμα μία φορά επιδεικνύει ένα ένστικτο υπέρ του βραχυπρόθεσμου πολιτικού κέρδους και μια αδιαφορία για τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας του.
Το μη δημοφιλές ΔΝΤ είναι ένας εύκολος στόχος για τον πρωθυπουργό, ο οποίος αντιμετωπίζει επικρίσεις από την αντιπολίτευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους χειρισμούς του στην οικονομική κρίση και το προσφυγικό».

Όπως αναφέρουν οι Financial Times δεν είναι ρεαλιστικός στόχος η προτίμηση του Έλληνα πρωθυπουργού να συμφωνήσει την ελάφρυνση του χρέους χωρίς τους αυστηρότερους όρους και εποπτεία του Ταμείου.

Σε αντίθεση με το ΔΝΤ ο οι Ευρωπαίοι ζητούν πλεόνασμα της τάξης του 3,5% που είναι απίθανο να επιτευχθεί με τις τρέχουσες πολιτικές, καθώς και ότι η Γερμανία έχει αποκλείσει διαγραφή χρέους και δεν είναι πιθανό να συμφωνήσει στην ελάφρυνση χωρίς την ανάμιξη του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με τους FT η συζήτηση που διέρρευσε δεν προδίδει καμία συνωμοσία προκειμένου η Ελλάδα να εξαναγκαστεί σε μεγαλύτερη λιτότητα, καθώς η θέση του Poul Thomsen ότι τα μέτρα ως έχουν δεν επαρκούν, ότι το Ταμείο θα μπορούσε να δεχθεί λιγότερο αυστηρές μεταρρυθμίσεις αν υπήρχε ελάφρυνση χρέους και ότι Ελλάδα και Ευρωπαίοι πρέπει να σταματήσουν να κωλυσιεργούν, έχουν διατυπωθεί στο blog του.

Τα κατ’ ιδίαν σχόλια περί πιθανής πίεσης στη Γερμανία για ελάφρυνση χρέους ή αποχώρηση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα αντανακλούν τον ίδιο εκνευρισμό, αναφέρει η εφημερίδα. «Αντανακλούν επίσης την ανησυχία του ΔΝΤ ότι οι Βρυξέλλες θα επιτρέψουν για άλλη μία φορά τις συνομιλίες να τραβήξουν μέχρι η Ελλάδα να βρεθεί στο χείλος της χρεοκοπίας, πιθανότατα τον Ιούλιο, πριν βρεθεί ένας συμβιβασμός. Αυτό το σενάριο είναι απολύτως πιθανό».

Τέλος, σημειώνεται ότι ότι το ΔΝΤ ίσως να μην έχει μία εύκολη λύση για τα προβλήματα της Ελλάδας, αλλά «τουλάχιστον επιμένει στην ειλικρίνεια και είναι ο μοναδικός οργανισμός που ενδιαφέρεται για τις μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα για να ευημερεύσει εντός της ευρωζώνης».

«Τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Αθήνα να μην δώσουν περαιτέρω λόγους στο Ταμείο να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, αν ενδιαφέρονται για το μέλλον της Ελλάδας και της ευρωζώνης», αναφέρουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider