Χρειάστηκε να αλλάξουν τρεις υπουργοί, ένας εκ των οποίων καρατομήθηκε ως σκληρός «μνημονιακός», και να αλλάξει η κυβέρνηση, για να καταλήξουμε δυο χρόνια μετά, στην πλήρη εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ αναφορικά με την διάρκεια ζωής που θα πρέπει να έχει το παστεριωμένο γάλα.

Με ευθύνη του παρασκευαστή

Πολύ σύντομα και χωρίς καμία διαμαρτυρία από όλους εκείνους που κόπτονταν για την τύχη των ελλήνων αγελαδοτρόφων και του ελληνικού γάλακτος, με μόνη την υποχρέωση του παρασκευαστή να αναγράφει σε εμφανές σημείο, πάνω στο μπουκάλι ημερομηνία, παστερίωσης και λήξης, το γάλα θα πωλείται από τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ. Έτσι η διάρκεια θα καθορίζεται από τον ίδιο τον παρασκευαστή και θα υπόκειται σε ελέγχους των αρμοδίων αρχών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Όσο για το «γάλα ημέρα» αυτό παραμένει ως έχει, δηλαδή θα πρέπει να συσκευάζεται εντός 24 ωρών χωρίς να έχει υποστεί καμία επεξεργασία προ της παστερίωσης και η διάρκεια συντήρηση του δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τις 2 ημέρες από την ημέρα παστερίωσης.

Το τέλος των ελλήνων παραγωγών

Για τους Έλληνες παραγωγούς η εξέλιξη αυτή θεωρείται καταστροφική, αφού υποστηρίζουν ότι πλέον ανοίγουν διάπλατα οι «πόρτες» για εισαγωγές κυρίως από τις γαλακτοπαραγωγικές χώρες της ΕΕ και η ελληνική αγορά θα πλημμυρίσει με εισαγόμενο γάλα. Σήμερα η ελληνική παραγωγή αγελαδινού γάλακτος υπολογίζεται στους 615.000 τόνους. Μέσα σε μία 5ετία το ζωικό κεφάλαιο μειώθηκε σημαντικά και από 140.000 ζώα έπεσε στις 117.000 γαλακτοπαραγωγούς αγελάδες. Την ίδια ώρα οι ανάγκες της χώρας σε γάλα είναι περίπου στους 1.350.000 τόνους και στο 60% καλύπτονται από εισαγωγές. Το γάλα ελληνικής προέλευσης αν και ακριβότερο λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής (μικρές μονάδες, αυξημένο κόστος ζωοτροφών, γεωμορφία της χώρας) κατευθύνεται στο σύνολο του για την παραγωγή παστεριωμένου γάλακτος καθώς προστατευόταν μέχρι σήμερα από την περιορισμένη διάρκεια ζωής των επτά ημερών που πλέον καταργείται. Με την πλήρη απελευθέρωση οι έλληνες παραγωγοί εκτιμούν ότι θα σβήσει η ελληνική αγελαδοτροφεία.

Διάρκεια ζωής 11 ακόμα και 14 ημέρες

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, με δηλώσεις του παραδέχτηκε ότι «υπάρχει συγκεκριμένη πλέον δέσμευση και είναι ξεκάθαρη. Αντιλαμβάνεστε ότι εκεί υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα, δεν μπορούμε να το ξεπεράσουμε». Αυτό σημαίνει ότι το γάλα των επτά ημερών για το οποίο η πλειοψηφία των βουλευτών που σήμερα βρίσκονται στα κυβερνητικά έδρανα μαχόταν να διατηρηθεί, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, πλέον θα μπορεί και με το νόμο να έχει διάρκεια ζωής 11 ακόμα και 14 ημέρες όπως σε άλλες χώρες της ΕΕ. Η κυβέρνηση άμεσα θα προχωρήσει και στην έκδοση των εφαρμοστικών αποφάσεων για τις αλλαγές στο καθεστώς που διέπει το γάλα σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον περασμένο Αύγουστο.