Ο χωρικός σχεδιασμός απλοποιεί το επιχειρηματικό περιβάλλον

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο χωρικός σχεδιασμός απλοποιεί το επιχειρηματικό περιβάλλον
Ο χωρικός σχεδιασμός και ο εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού πλαισίου για τις παραγωγικές εγκαταστάσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο στην απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στην εξασφάλιση της ασφάλειας δικαίου των επενδύσεων.

Ο χωρικός σχεδιασμός και ο εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού πλαισίου για τις παραγωγικές εγκαταστάσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο στην απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στην εξασφάλιση της ασφάλειας δικαίου των επενδύσεων. Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ κ. Ευθύμιος Βιδάλης, μιλώντας στο τελευταίο Ψηφιακό Εργαστήριο που διοργάνωσε ο ΣΕΒ.

Ο κ. Βιδάλης σχολίασε τον μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα των πρόσφατων παρεμβάσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για τον εκσυγχρονισμό του ρυθμιστικού πλαισίου για τις παραγωγικές εγκαταστάσεις και υπογράμμισε τις θετικές επιπτώσεις που σηματοδοτούν ρυθμίσεις για την κατάργηση των απαρχαιωμένων βαθμών όχλησης των μεταποιητικών δραστηριοτήτων, για την εισαγωγή του θεσμού του Επιχειρηματικού Πάρκου της Μεμονωμένης Μεγάλης Μονάδας και παρεμβάσεις που αφορούν στα πολεοδομικά κίνητρα που αποδόθηκαν στους οργανωμένους υποδοχείς με τον πρόσφατο ν.4759/2020.

Είναι αξιοσημείωτο ότι προϋπολογισμός 200 εκατ. ευρώ έχει περιληφθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τις μελέτες που αφορούν στην ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας, δηλαδή στην εκπόνηση των ΤΠΣ (Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια) και των ΕΧΣ (Ειδικά Χωροταξικά Σχέδια ). Όπως επεσήμανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, οι μελέτες εκτιμάται ότι θα έχουν προκηρυχθεί μέχρι το φθινόπωρο με την υποστήριξη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, η υλοποίηση του πολεοδομικού σχεδιασμού θα ξεκινήσει από τα νησιά, τις περιοχές με επιχειρηματικό και επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς και τις περιοχές που βρίσκονται σε καθεστώς απολιγνιτοποίησης.

Ο αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ταγαράς, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για τις παραγωγικές εγκαταστάσεις το πρόγραμμα ολοκλήρωσης του πολεοδομικού σχεδιασμού καθώς και στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για την εξασφάλιση της ασφάλειας δικαίου των επενδύσεων, όπως είναι η αντιστοίχιση των χρήσεων γης με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) και η καταγραφή των ζωνών που επιτρέπεται με βάση το ισχύον πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού η εγκατάσταση των ΑΠΕ. Απηύθυνε μάλιστα ανοικτή πρόσκληση προς τους παραγωγικούς φορείς και τις επιχειρήσεις, για υποβολή προτάσεων και ζητημάτων προς επίλυση στο πλαίσιο των επερχόμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών του ΥΠΕΝ.

Στην ιδιαίτερη συμβολή των πρόσφατων ρυθμίσεων στη στήριξη της εθνικής προσπάθειας για ανάπτυξη και επενδύσεις, αναφέρθηκε και ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης, τονίζοντας ότι αυτή την περίοδο εξετάζονται επιπρόσθετα πεδία παρέμβασης στη χωροταξική και πολεοδομική νομοθεσία, ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω το ρυθμιστικό περιβάλλον. Από την πλευρά του και ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ Αλέξανδρος Χατζόπουλος τόνισε ότι οι χωρικές πολιτικές συμβάλουν καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη και στις επενδύσεις και δήλωσε τη διάθεση του ΣΕΒ και των επιχειρήσεων-μελών του, να συνδράμουν στις θεσμικές διαβουλεύσεις για την ολοκλήρωση του χωρικού σχεδιασμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider