Προς άνοιγμα της αγοράς τη Δευτέρα – Τι προβλέπει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και τα «αγκάθια»

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προς άνοιγμα της αγοράς τη Δευτέρα – Τι προβλέπει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και τα «αγκάθια»
To «πράσινο φως» από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων στην κρίσιμη συνεδρίαση της Παρασκευής αναμένει η κυβέρνηση για να προχωρήσει σε προσεκτικό άνοιγμα της αγοράς τη Δευτέρα. Το «σχέδιο» προβλέπει την επαναφορά του click away.

Στην εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων που αναμένεται να συνεδριάσει την Παρασκευή είναι στραμμένα τα βλέμματα του εμπορικού κόσμου, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει ήδη τον τρόπο επαναλειτουργίας της αγοράς από τη Δευτέρα. Νωρίτερα ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών πραγματοποίησε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου με τη συμμετοχή λοιμωξιολόγων και ειδικών, παραθέτοντας τις προτάσεις του για άμεσο άνοιγμα της αγοράς.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Σταύρος Καφούνης τόνισε ότι η απόφαση που θα ληφθεί αποτελεί θέμα επιβίωσης για χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ενώ ζήτησε στο όποιο επόμενο άνοιγμα αποφασιστεί, να δοθεί προτεραιότητα στο λιανεμπόριο επισημαίνοντας την ανάγκη το άνοιγμα των καταστημάτων να έχει διάρκεια. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι το δίλημμα δεν είναι δημόσια υγεία ή λιανεμπόριο, αλλά λιανεμπόριο ή ανεξέλεγκτη μετακίνηση στους δρόμους, τα σουπερμάρκετ και τις υπόλοιπες κοινωνικές δραστηριότητες. Παραθέτοντας οικονομικά στοιχεία του ενεαμήνου του 2020 της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής έκανε λόγο για τεράστια πτώση έως 50% στους 39 από τους 43 κλάδους του λιανεμπορίου. Σημείωσε ότι αν σε αυτό προστεθεί η ασύλληπτη ζημιά της εορταστικής περιόδου και χαθεί και η εκπτωτική περίοδος, τότε θα αφανισθεί μία στις δύο εμπορικές επιχειρήσεις.

Το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης όσον αφορά στον κλάδο, πάντως το είχε δώσει ήδη ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του την Τρίτη στον ΑΝΤ1 τονίζοντας ότι μέλημα είναι το άνοιγμα της αγοράς έστω και με το καθεστώς που λειτούργησε τα Χριστούγεννα. Τόνισε ωστόσο ότι η οριστική απόφαση για το λιανεμπόριο εξαρτάται από την εισήγηση της επιτροπής των επιστημόνων.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπει την επαναφορά του click away για όλα τα καταστήματα με μία διαφοροποίηση όσον αφορά στους κλάδους της ένδυσης, της υπόδησης και της χρυσοχοΐας στους οποίους, όπως έδειξαν τα στοιχεία, με τη συγκεκριμένη μέθοδο ο τζίρος ήταν μικρός. Το πλάνο λοιπόν για τους συγκεκριμένους κλάδους προβλέπει ότι θα επιτρέπεται και η είσοδος των πελατών μέσα στο κατάστημα έπειτα από προκαθορισμένο ραντεβού. Εν αναμονή των αποφάσεων το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής, έδωσε ήδη διευκρινίσεις μέσω ερωτήσεων- απαντήσεων σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων με τη μέθοδο του «click in shop».

«Όλες οι προτάσεις είναι στο τραπέζι» τόνισε σχετικά με την επαναλειτουργία των καταστημάτων ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης. Μιλώντας στον Real FM, ο κ. Παπαθανάσης είπε χαρακτηριστικά πως: «εμείς στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε οριστικοποιήσει ότι την Παρασκευή η επιτροπή θα αποφασίσει, αφού λάβει υπόψιν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα και αυτά που έχουμε προτείνει εμείς ως πιθανή έναρξη της αγοράς, όπως είναι το click away, κάτι που ανέφερε και χθες ο πρωθυπουργός». Και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του νωρίτερα στα Παραπολιτικά 90.1, σημείωσε ότι «έχουμε το σχέδιο, έχουμε βρει τους κανόνες, ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε και θα πάμε με ασφάλεια εκεί που πρέπει. Δεν θα έχουμε το 100% της λειτουργίας της αγοράς προφανώς, αλλά δεν θα έχουμε και το 100% του κλεισίματος» πρόσθεσε.

Η ανησυχία των λοιμωξιολόγων

Αν και τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών φαίνεται να επιτρέπουν το άνοιγμα της αγοράς με περιορισμούς, αρκετοί λοιμωξιολόγοι παραμένουν επιφυλακτικοί σημειώνοντας πως εκείνο το οποίο τους προβληματίζει περισσότερο είναι ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε συνδυασμό με τη λειτουργία των σχολείων θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση της κινητικότητας. Τις τελευταίες ώρες οι δηλώσεις αρκετών μελών της επιτροπής «δείχνουν» προς της κατεύθυνση του ανοίγματος της αγοράς, με αυστηρούς ωστόσο περιορισμούς.

Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνέντευξης των Εμπόρων της Αθήνας, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εξήγησε ότι οι επιστήμονες ανησυχούν όχι τόσο για την κίνηση εντός των καταστημάτων αλλά για την κινητικότητα τις εικόνες συνωστισμού που μπορεί να παρατηρηθούν σε μεγάλους εμπορικούς δρόμους, λόγω του ανοίγματος της αγοράς. Ανέφερε ακόμη ότι εφόσον πρέπει να κάνουμε μόνο ένα βήμα, αυτό θα πρέπει να αφορά στο λιανεμπόριο.

Επισημάνθηκε πάντως ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το click away συνεισφέρει μόνο 4% στην υγειονομική επιβάρυνση και το click in shop αντίστοιχα, 5%.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης τάχθηκε υπέρ της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away κατά προτεραιότητα και επέκταση στο click in shop, εφόσον εγκατασταθούν προηγουμένως φίλτρα καθαρισμού του αέρα. Από την πλευρά του ο καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Ν. Καλιφόρνια Κωνσταντίνος Σιούτας παρουσίασε τεχνολογικές λύσεις καθαρισμού του αέρα που θα διευκολύνουν συνολικά το άνοιγμα της οικονομίας και όχι μόνο του λιανεμπορίου.

Οι έμποροι πάντως που είδαν την πρώτη εβδομάδα των χειμερινών εκπτώσεων να «χάνεται», προετοιμάζονται μεν ώστε τη Δευτέρα να υποδεχθούν έστω και με περιορισμούς τους καταναλωτές στα καταστήματά τους, γνωρίζουν ωστόσο ότι όπως έχει φανεί μέσα στην πανδημία, όλα κρέμονται σε μία κλωστή και αναμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις.

Διαβάστε επίσης:

Οι 5 μεγάλοι «χαμένοι» της λιανικής στην Αττική

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider