Η διασφάλιση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των διυλιστηρίων του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων και η επέκταση του επενδυτικού προγράμματος σε νέους τομείς περιλαμβάνονται στον στρατηγικό σχεδιασμό της διοίκησης, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Στάθης Τσοτσορός.

«Η διατήρηση των δεικτών ανταγωνιστικότητας των ΕΛΠΕ στο 25% των πλέον ανταγωνιστικών διυλιστηρίων, αποτελεί για την εταιρεία πρωταρχικό στόχο και βασική υποχρέωση προς τους μετόχους της», τόνισε ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ μιλώντας σε συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

Ο κ. Τσοτσορός έκανε λόγο για ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων και εντατικοποίηση των δράσεων στον τομέα της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων (upstream), στην εκμετάλλευση και ανάπτυξη παραγωγικών μονάδων και δικτύων φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού καθώς και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την εξοικονόμηση και τα δίκτυα.

Αναφερόμενος στα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου, εκτίμησε ότι η λειτουργική κερδοφορία στο τέλος του έτους θα ξεπεράσει τα 750 εκατ. ευρώ, «σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς που βασίζονται στα ιδιαίτερα κερδοφόρα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου, που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη, καθώς επίσης και στη συνεχιζόμενη υψηλή κερδοφορία και κατά το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου».

Σημείωσε επίσης ότι μετά από μια διετία ζημιογόνων αποτελεσμάτων (ζημιές 269 εκατ. ευρώ το 2013 και ζημιές 365 εκατ. ευρώ το 2014), ο όμιλος επανήλθε στην κερδοφορία το 2015, σημειώνοντας μάλιστα ιστορικά υψηλά λειτουργικά αποτελέσματα στο εννεάμηνο.

Ο κ. Τσοτσορός επεσήμανε ακόμη ότι υπό την πίεση των συνεπειών της κρίσης, που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της εγχώριας κατανάλωσης πετρελαιοειδών σχεδόν 40%, ο όμιλος των ΕΛΠΕ διπλασίασε τον όγκο των εξαγωγών του μεταξύ 2008 και 2015.