Συνεχίζεται η μάχη για τα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζεται η μάχη για τα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα

Τέλος δεν έχει η διαμάχη που έχει προκληθεί μεταξύ κτηνοτρόφων, γαλακτοβιομηχανιών και υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς το σχέδιο των αλλαγών στο άρθρο 82 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών που έχει ήδη υποβληθεί προς έγκριση στην Κομισιόν φέρνει ανατροπή στον κλάδο ανοίγοντας ουσιαστικά την πόρτα στην εισαγωγή φθηνών πρώτων υλών. Ενώ μέχρι σήμερα το άρθρο συμπεριλάμβανε τον όρο «νωπό γάλα» για την Παρασκευή νωπού γιαουρτιού (το οποίο γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τη ζύμωση νωπού γάλακτος), στον υπό τροποποίηση κώδικα νομιμοποιείται η χρήση συμπυκνώματος (και σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους και η χρήση γάλακτος σε σκόνη). Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «Γιαούρτι χαρακτηρίζεται το γαλακτοκομικό προϊόν το οποίο παράγεται από τη ζύμωση και την πήξη του γάλακτος».

Βασιλέκας: Αντίνα αυξήσουμε την εγχώρια παραγωγή, αυξάνουμε τις εισαγωγές

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Θανάσης Βασιλέκας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η εγχώρια παραγωγή αγελαδινού γάλακτος ανέρχεται σε 550.000 τόνους, ενώ η κατανάλωση σε γάλα, γαλακτοκομικά και τυροκομικά που αφορούν στο αγελαδινό γάλα ανέρχεται σε 1.350.000 τόνους ετησίως. «Άρα, η η δικιά μας δυνατότητα παραγωγής αυτή τη στιγμή είναι μεταξύ 35-40%. Ο στόχος, με την κοινή λογική, θα ήταν να αυξήσουμε την παραγωγή μας και να περιορίσουμε τις εισαγωγές μας, ειδικά στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα. Ωστόσο, εδώ και ένα μήνα ο κλάδος δέχεται μια ενορχηστρωμένη επίθεση από τις γαλακτοβιομηχανίες στο θέμα των τιμών» τόνισε ο κ. Βασιλέκας.

Αναφερόμενος στο προτεινόμενο σχέδιο για τον κώδικα τροφίμων και ποτών, σημείωσε ότι αλλάζει εντελώς τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Όπως είπε ο παλιός κώδικας ανέφερε ρητά ότι το γιαούρτι γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τη ζύμωση νωπού γάλακτος, ενώ ο προτεινόμενος κώδικας τροφίμων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προβλέπει ότι γίνεται από γάλα. Τούτο σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκα ανατρέπει όλα τα δεδομένα και νομιμοποιεί τη χρήση συμπυκνώματος, τη χρήση σκόνης για το γιαούρτι.

«Όλα αυτά δεν οδηγούν προς μια παραγωγική ανασυγκρότηση μιλάμε για αφανισμό ενός κλάδου» τόνισε ο κ. Βασιλάκας και συμπλήρωσε ότι «η αγελαδοτροφία είναι στην εντατική, μονάδες κλείνουν, μπαίνουν συνεχώς μέσα με τις τιμές που υπάρχουν. Αυτά δεν είναι ενδείξεις υγείας, ούτε ανάκαμψης. Όλα τα μέτρα που αποτελούν υποχρεώσεις του μνημονίου δεν τα καταλαβαίνουμε. Πως αυτοί που ενδιαφέρονται για τη σωτηρία μας και τον εκσυγχρονισμό μας βάζουν μέτρα που οδηγούν στον αφανισμό», ανέφερε ο κ. Βασιλέκας. Ο πρόεδρος της Ένωσης αναφέρθηκε στα αιτήματα που υπάρχουν από την πλευρά του κλάδου με βασικό αυτό της απαραίτητης αναγραφής της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης στα προϊόντα, γεγονός που θα βοηθάει τον τελικό καταναλωτή να ξεχωρίζει την προέλευση του προϊόντος που καταναλώνει.

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Επικαιροποιείται η σήμανση στα προϊόντα-Θα απαγορεύεται η χρήση σκόνης γάλακτος

Σε διευκρινήσεις για την τροποποίηση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών όσον αφορά στο εμπορικό πρότυπο για το γιαούρτι, προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφέροντας ότι η επικαιροποίηση της νομοθεσίας με ξεκάθαρους κανόνες εμπορίας σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση ουσιαστικών ελέγχων θα συμβάλουν στη διαφάνεια και την πληρέστερη ενημέρωση του καταναλωτή.

Αφού σημειώνει ότι η τροποποίηση είναι υποχρέωση στο πλαίσιο των μνημονίων από το 2013, αναφέρει ότι η σύσταση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ αφορά στη χρήση της πρώτης ύλης για την παρασκευή γιαουρτιών, έτσι ώστε, εκτός από νωπό γάλα, να περιλαμβάνει και άλλα είδη γάλακτος, όπως θερμικά επεξεργασμένο ή συμπυκνωμένο. Αυτά, προσθέτει, «ήδη χρησιμοποιούνται εδώ και 25 χρόνια στην ελληνική αγορά, με τη διαφορά ότι κυκλοφορούσαν ως επιδόρπια γιαούρτης».

Το υπουργείο αναφέρει ότι πλέον θα απαγορεύεται η χρήση σκόνης γάλακτος και θα επιτρέπεται -για τεχνικούς λόγους που συνδέονται με την εποχικότητα του γάλακτος- μια προσθήκη πρωτεϊνών γάλακτος. Όταν αυτές χρησιμοποιούνται, θα αναγράφεται ευκρινώς στη συσκευασία για να μπορεί ο καταναλωτής να επιλέγει το προϊόν που θα είναι αποκλειστικά από νωπό γάλα. Το, δε, παραδοσιακό γιαούρτι θα παράγεται αποκλειστικά από νωπό ή παστεριωμένο γάλα που δεν έχει υποστεί τροποποίηση της φυσικής του σύνθεσης.

Κτηνοτρόφοι Δράμας: Δύσκολο να βρεθεί λύση, υπάρχουν συμφέροντα

Πολλοί σύλλογοι κτηνοτρόφων θεωρούν ότι τα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο δεν επαρκούν και είναι ασαφή.

Όπως αναφέρει μιλώντας στο insider.gr, ο κ. Γιάννης Κιτσουκάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δράμας, «τα συμφέροντα στη βιομηχανία γάλακτος είναι τόσο ισχυρά που είναι αδύνατον να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για τους κτηνοτρόφους-γαλακτοπαραγωγούς . Υπάρχει όμως και ένα άλλο θέμα. Όταν υποβιβάζεται η ποιότητα του γιαουρτιού ή το υ γάλακτος όταν για παράδειγμα χρησιμοποιούνται γάλα σε σκόνη ή άλλα συστατικά, χάνονται σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το γνωρίζει ο Έλληνας καταναλωτής».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider