Πώς εξαρθρώθηκε το παράνομο κύκλωμα live streaming

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς εξαρθρώθηκε το παράνομο κύκλωμα live streaming

Από το Game of Thrones μέχρι το Ρεάλ Μαδρίτης - Μπαρτσελόνα, το μονοπάτι της οπτικής απόλαυσης είναι σφυρηλατημένο στην παρανομία. Από την απόκτηση του ειδικού εξοπλισμού μέχρι τη μηνιαία συνδρομή. Όπως λέει ένας από τους συνδρομητές της παρανομίας, «είχαμε και Nova και Cosmote. Τα πάντα, χίλια κανάλια». Η διαδικασία προσομοιάζει με κανονική εταιρεία. «Η συνδρομή είναι 120 ευρώ το εξάμηνο. Περνάει κάποιος άνθρωπος και τα εισπράττει. Στην αρχή είχε έρθει ένας κύριος και μας έφερε έναν αποκωδικοποιητή». Είτε μέσω ιστοσελίδας, είτε από στόμα σε στόμα το εκτός νόμου προϊόν γνώριζε μεγάλη αποδοχή.

Πρόσφατα η Europol και η ΕΛΑΣ πέτυχαν ένα αποφασιστικό χτύπημα στο εκτεταμένο κύκλωμα παράνομου live streaming που λειτουργούσε στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία και την Ολλανδία. Όπως μας είπε ο συνδρομητής, μετά την έφοδο και την κατάσχεση των servers στη Βουλγαρία και των εικονικών στην Ολλανδία, «βλέπω μαύρο. Μας είπε, όμως, ότι σύντομα θα επιστρέψει μόνο το σήμα, αλλά μόνο 300 κανάλια».

Και βέβαια, το κύκλωμα δεν παρείχε μόνο κανάλια αλλά και «σπασμένες» ταινίες που όλοι οι υπόλοιποι έπρεπε να πληρώσουν κινηματογραφικό εισιτήριο για να δουν. Όπως έλεγαν και οι ίδιο, προσέφεραν «όλο το πακέτο». Και ήταν τόσο καλό και πολύτιμο το πακέτο στην εποχή της ψυχαγωγικής επανάστασης, όπου αν καθυστερήσει ο πελάτης την πληρωμή, το κουτί παύει να μεταδίδει.

Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. και της Europol

Ένας Έλληνας είναι τελικά ο εγκέφαλος του εκτεταμένου κυκλώματος υποκλοπής προγραμμάτων από τις συνδρομητικές τηλεοράσεις όλης της Ευρώπης. Τη σύλληψη έκανε την περασμένη Τρίτη η Europol στη Βουλγαρία, με τη συνδρομή της ελληνικής, ισραηλινής και κυπριακής αστυνομίας. Επίσης, έγιναν τρεις συλλήψεις, δύο άνδρες ηλικίας 48 και 52 χρόνων από τη Λεμεσό και ένας 38χρονος από τη Λάρνακα, οι οποίοι θεωρήθηκαν ύποπτοι από την Αστυνομία. Παράλληλα, οι διωκτικές αρχές της Κύπρου θα λάβουν πάνω από 400 καταθέσεις από πελάτες και το οικογενειακό περιβάλλον των συλληφθέντων έχουν ξεκινήσει και λαμβάνουν ήδη οι αρχές.

Την πληροφορία για τη σύλληψη έδωσε από τα τέλη Μαρτίου 2017 πληροφορία από τη Νόβα Ελλάδος, αναφέροντας ότι συγκεκριμένα άτομα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, σε συνεργασία με άτομα που δραστηριοποιούνται στην Βουλγαρία και την Κύπρο εγκατέστησαν πειρατικό δίκτυο που διαμοιράζει παράνομα με streaming, συνδρομητικό σήμα τηλεοπτικών πακέτων από Ελλάδα, Βρετανία, Ιταλία όπως Nova, Ote, Sky UK, Bein Sports, Sky Italia, Sky DE και άλλων συνδρομητικών πακέτων.

Από την έρευνα αποκαλύφθηκε ένα εξαιρετικά μεγάλο και καλά διακλαδωμένο δίκτυο με εταιρείες, ηλεκτρονικές διευθύνσεις και εξυπηρετητές, τους γνωστούς ως servers μέσω του οποίου γινόταν η διανομή των σημάτων στο μεγάλο πελατολόγιο.

Στο επίκεντρο του δικτύου ήταν τρεις servers στη Βουλγαρία, τα υποστατικά στην Κύπρο και ένας εικονικός server στην Ολλανδία ο οποίος φέρεται να χρησιμοποιείτο για αποκοπή της σύνδεσης από τις διωκτικές αρχές των υποστατικών ελέγχου του κυκλώματος στην Κύπρο με τους servers στη Βουλγαρία.

Το πελατολόγιο του παράνομου δικτύου φτάνει το μισό εκατομμύριο άτομα παγκοσμίως, κυρίως Έλληνες ομογενείς στους οποίους παρείχε πρόσβαση σε περίπου 1200 κανάλια, ενώ η χρέωση ανά πελάτη ανερχόταν στα 100 - 150 ευρώ ανά έτος. Η είσπραξη των χρημάτων γινόταν είτε από μέλη του κυκλώματος, είτε ηλεκτρονικά από μη ανιχνεύσιμες οδούς.

Η Αστυνομία θεωρεί ότι έχει εξαρθρωθεί ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα παράνομου διαμοιρασμού σήματος και αναμετάδοσης συνδρομητικών καναλιών σε όλη την Ευρώπη. Ο τρόπος λειτουργίας του δικτύου ήταν εξαιρετικά εξεζητημένος και τεχνολογικά πολύπλοκος, αφού χρησιμοποιώντας νόμιμες συνδρομές, αναμετέδιδε παράνομα το σήμα σε μισό εκατομμύριο πελάτες με τα κέρδη να φτάνουν ακόμη και 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σε κυπριακές εφημερίδες καθοριστικό ρόλο στη διαπίστωση και αποκάλυψη των τεχνικών παραμέτρων του πολύ καλά καμουφλαρισμένου κυκλώματος είχε μικρή ομάδα Κύπριων ειδικών υψηλά καταρτισμένων σε θέματα ψηφιακής ασφαλείας, που εργάστηκαν για λογαριασμό των παρόχων και των κατόχων των πνευματικών δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider