Για κωλυσιεργία κατηγορεί τις ελληνικές αρχές ο γενικός διευθυντής της Frontex, η οποία ευθύνεται για την καθυστερημένη ανάπτυξη των δυνάμεων του ευρωπαϊκού μηχανισμού που συντονίζει τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο Fabrice Leggeri αναφέρει ότι «από τον Οκτώβριο είχαμε διαθέσιμους συνοριοφύλακες από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ έτοιμους να σταλούν στην Ελλάδα, αλλά καθυστερούσαμε γιατί δεν είχαν οριστεί ακόμη οι Έλληνες επικεφαλής των ομάδων».

Προσθέτει, επίσης, ότι «αυτή την εβδομάδα τελικά διατέθηκαν 19 Έλληνες και λείπουν ακόμη 12. Κατανοούμε τη δυσκολία, ότι άλλες υπηρεσίες θα στερηθούν αυτά τα στελέχη, αλλά δεν γίνεται να στείλουμε συνοριοφύλακες χωρίς τους Έλληνες επικεφαλής για να επιβλέπουν τη δουλειά μας».

Προς το παρόν, 448 στελέχη του Frontex αναμένεται να σταλούν σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο μετά το ελληνικό αίτημα, στο πλαίσιο του μηχανισμού Rabit. Παράλληλα, ο κ. Leggeri δηλώνει ότι τουλάχιστον 50 στελέχη του Frontex θα μεταβούν στην Ειδομένη στα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

«Το υπό κατάρτιση σχέδιο του ευρωπαϊκού οργανισμού εστιάζει κυρίως στην καταγραφή προσφύγων και παράνομων μεταναστών κατά την είσοδο και την έξοδό τους από τη χώρα», επισημαίνει ο αξιωματούχος.

Τέλος, ο Fabrice Leggeri σημειώνει πως «θα βρίσκεται σε συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές για να βρεθεί μια νομική οδός που θα επιτρέπει στα στελέχη του Frontex να έχουν πρόσβαση στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS)». Όπως εξηγεί, πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό αρχείο καταγραφής αναζητούμενων προσώπων που έχουν απελαθεί, ταυτοτήτων και εγγράφων, στο οποίο όμως έχουν πρόσβαση μόνο οι αστυνομικές αρχές της κάθε χώρας.