«Έκανα αυτό που έπρεπε, ακόμη κι εάν ήταν αργά», δηλώνει η Σόφια Μπεκατώρου στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Λίγες εβδομάδες μετά την συγκλονιστική αποκάλυψη της, σύμφωνα με την οποία υπήρξε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από παράγοντα της ελληνικής ομοσπονδίας, η Ελληνίδα Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοϊας το 2004 έδωσε μία συνέντευξη «ποταμό».

«Αυτό το άτομο θα μπορούσε να επιτεθεί και σε άλλα παιδιά», λέει η 43χρονη μητέρα δύο παιδιών, η οποία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Yngling.

Η Σοφία Μπεκατώρου, έγινε το σύμβολο του κινήματος «#MeToo» στην Ελλάδα, μετά την απόφαση της να μιλήσει, προκειμένου «να τερματίσει τα στερεότυπα της ελληνικής κοινωνίας», όπως τονίζει χαρακτηριστικά. «Πρέπει να καταλάβετε ότι ο αθλητισμός είναι προέκταση της κοινωνίας. Και στην Ελλάδα οι συνθήκες είναι πιο περίπλοκες για τις γυναίκες», σημειώνει.

«Δεν είμαστε ηγέτες σε θέματα φεμινισμού»

«Αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα και σε μεγάλη κλίμακα», επισημαίνει η Μπεκατώρου για το «#MeToo» και προσθέτει: «Είμαι χαρούμενη γιατί πολλοί άνθρωποι μιλούν δημόσια, μιλούν για τις επιθέσεις που υπέστησαν και απευθύνονται στις Αρχές. Όταν κατέκτησα το χρυσό μετάλλιο, ήταν υπέροχο, αλλά δεν κράτησε πολύ. Ενώ αυτή η αλλαγή, ελπίζω, ότι θα διαρκέσει και θα προστατεύσει επίσης τις μελλοντικές γενιές. Δυστυχώς στην Ελλάδα, δεν είμαστε ηγέτες σε θέματα φεμινισμού ή ισότητας των φύλων».

«Έχουμε πολλή πρόοδο που πρέπει να κάνουμε ώστε οι γυναίκες να αναλάβουν σημαντικές θέσεις και να δείξουν τον δρόμο», εκτιμά η Σοφία Μπεκατώρου, καλωσορίζοντας, ωστόσο, ότι μια γυναίκα είναι σήμερα Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σεξουαλική επίθεση

«Είναι ατυχές να κάνεις τον ήρωα για να αναφέρεις σεξουαλική επίθεση», συνεχίζει η Ελληνίδα Ολυμπιονίκης και προσθέτει: «Οι νόμοι μας πρέπει να αλλάξουν και η κοινωνία μας πρέπει να αλλάξει, για να προστατεύσει τα θύματα και όχι τους βιαστές».

Με αφορμή την συνέντευξη της Μπεκατώρου, το AFP, κάνει ειδική μνεία στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ανακοινώσει μια δέσμη μέτρων που χαρακτηρίζονται από αυστηρότερες ποινές για αδικήματα σεξουαλικής φύσεως και εδικότερα για περιπτώσεις που αφορούν ανήλικα θύματα.

Όπως είναι γνωστό, η Μπεκατώρου που «άνοιξε τον δρόμο» για το ελληνικό «#MeToo», βρήκε «την δύναμη» να «μιλήσει δημοσίως» και να καταθέσει ενώπιον του εισαγγελέα της Αθήνας στις 20 Ιανουαρίου όταν «συνειδητοποίησε ότι κινδύνευαν και άλλοι άνθρωποι».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ