«Ανοίγει η βεντάλια» των επεκτάσεων του Μετρό της Αθήνας

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ανοίγει η βεντάλια» των επεκτάσεων του Μετρό της Αθήνας

Ολοένα και πυκνώνουν οι διεργασίες και οι εξελίξεις όσον αφορά την προώθηση ενός «πακέτου» έργων που σχετίζονται με τις επεκτάσεις των υφιστάμενων γραμμών του Μετρό της Αθήνας, όπως βέβαια και με το mega project, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, της περίφημης Γραμμής 4 της πρωτεύουσας. Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών η Αττικό Μετρό προκήρυξε διαγωνισμό για τεχνικό σύμβουλο με αρμοδιότητες για τα projects της Αττικής, μέσα στα οποία είναι και οι επεκτάσεις του Μετρό.

Ήδη, όπως είναι γνωστό, έχει «ανάψει το πράσινο φως» ώστε μέσα σε λίγους μόλις μήνες να ξεκινήσουν οι αρχικές/πρόδρομες εργασίες που είναι απαραίτητες ώστε να εκκινήσουν ακολούθως, σε βάθος χρόνου, και οι βασικές εργασίες για τη Γραμμή 4, που θα περιλαμβάνει στο Α’ Τμήμα «Άλσος Βεΐκου-Γουδί», μήκους 13 χιλιομέτρων, 15 νέους σταθμούς.

Παράλληλα, η «ατζέντα» του υπουργού Υποδομών και μεταφορών κ. Καραμανλή και του Γενικού Γραμματέα Υποδομών, κ. Καραγιάννη, περιλαμβάνει και την περαιτέρω επέκταση της Γραμμής 2 προς τις βορειοδυτικές συνοικίες του Λεκανοπεδίου, από Ανθούπολη προς Ίλιον, με 3 νέους σταθμούς, προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, παρά τις πολλές καθυστερήσεις που έχουν προκύψει τα προηγούμενα χρόνια, η κοινοπραξία ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM, που πρόσφατα ανακηρύχθηκε ανάδοχος της νέας γραμμής 4, έχει επιταχύνει τις εργασίες για να μπορέσει να ολοκληρώσει μετά το καλοκαίρι του 2022 και τους 3 σταθμούς (που εκκρεμούν) της «πολύπαθης» επέκτασης 3 προς Πειραιά.

Όπως γίνεται σαφές, τα «μέτωπο» του Μετρό έχουν παρουσιάσει σημαντικές καθυστερήσεις, υπάρχουν εκκρεμότητες ετών, προβλήματα με μελέτες, αρχαία, με χρηματοδοτήσεις και άλλες «γκρίζες ζώνες». Σταδιακά πάντως, Υπουργείο Υποδομών και Αττικό Μετρό επιχειρούν να «ανοίξουν τη βεντάλια» των επεκτάσεων ενός κομβικού μέσου μεταφοράς που μπορεί να εξυπηρετήσει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και να αποσυμφορήσει τους κεντρικούς οδικούς άξονες, με θετικό αποτύπωμα σε χρόνο, χρήμα και… περιβάλλον.

Ειδικότερα, όπως έχει αναδείξει το insider, πλέον η Αττικό Μετρό είναι έτοιμη να ξεκινήσει, με ξεχωριστή σύμβαση, τις πρόδρομες εργασίες της Γραμμής 4, που περιλαμβάνουν τις απαραίτητες μελέτες, τις μετατοπίσεις των δικτύων Οργανισμών Κοινής Ωφελείας (Ο.Κ.Ω) και τις αρχαιολογικές εργασίες του A' τμήματος της Γραμμής 4, «Άλσος Βεΐκου – Γουδή», ύψους 39 εκατ. ευρώ (48 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ). Τις εργασίες έχει αναλάβει η εταιρεία ΕΡΕΤΒΟ, η οποία αναμένεται να τις ξεκινήσει σε λίγους μήνες με ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 30 μήνες. Όπως ανέφερε ο υπουργός Υποδομών στην «ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ» της Βουλής, το έργο αυτό των πρόδρομων εργασιών περιλαμβάνει ένα νέο Κέντρο Ελέγχου και για τη Γραμμή 4, με προοπτική ενσωμάτωσης του ελέγχου λειτουργίας των Γραμμών 1, 2 και 3, καθώς και νέο κτίριο Συντήρησης και Επισκευών των Νέων Συρμών.

Πρόκειται για τις αρχικές -πρόδρομες εργασίες που ανοίγουν σταδιακά τον δρόμο για το μεγάλο έργο του Μετρό της Αθήνας (Γραμμή 4) ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Όπως δήλωσε ο κ. Καραμανλής, το εν λόγω έργο έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΥΠΕΜΕΡΑ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-27. Το Α΄ Τμήμα Άλσος Βεΐκου-Γουδί έχει μήκος 13 χλμ. και περιλαμβάνει 15 νέους σταθμούς, οι οποίοι εκτείνονται κατά μήκος τεσσάρων δήμων, από το Άλσος Βεΐκου στην Κυψέλη, από εκεί στα Εξάρχεια το Κολωνάκι, τον Ευαγγελισμό, ακολούθως την Καισαριανή και την Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου και κατάληξη στο Γουδί. Σε πρώτη φάση θα αναπτυχθούν εργοτάξια στη Βεΐκου και στην Κατεχάκη, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει και εργοτάξια στην Πλατεία Εξαρχείων. Η νέα γραμμή 4 του Μετρό εκτιμάται ότι θα μπορέσει να λειτουργήσει προς το τέλος της δεκαετίας, ενώ μελλοντικά η γραμμή αναμένεται να επεκταθεί μέχρι το Μαρούσι και τη Λυκόβρυση μέσω της Λεωφόρου Κηφισίας κ.λπ.

Η Γραμμή 4 του Μετρό, επισήμανε επίσης ο κ. Καραμανλής, θα αλλάξει το συγκοινωνιακό χάρτη της πόλης και θα διευκολύνει τις μετακινήσεις εκατομμυρίων συμπολιτών μας, αφήνοντας παράλληλα ένα θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ενδεικτικά ανέφερε ότι η μέγιστη ημερήσια μείωση των αυτοκινήτων υπολογίζεται σε 60.000 οχήματα, η μέση εξοικονομούμενη ημερήσια ενέργεια υπολογίζεται σε 1.216 μεγαβατώρες, η μέση ημερήσια μείωση του διοξειδίου του άνθρακα υπολογίζεται σε 318 τόνους, ενώ παράλληλα το έργο αυτό θα «τονώσει» την αγορά και θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Από κει και πέρα, στον παρόντα σχεδιασμό των νέων έργων της Αθήνας, που υλοποιούνται μέσω του χρηματοδοτικού Προγράμματος 2021-2027 περιλαμβάνεται και η περαιτέρω επέκταση της Γραμμής 2 προς τις βορειοδυτικές συνοικίες του Λεκανοπεδίου, από Ανθούπολη προς Ίλιον, με 3 νέους Σταθμούς, προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, πηγές του υπ. Υποδομών ισχυρίζονται ότι εξελίξεις με την εν λόγω επέκταση θα έχουμε στις τέλος του 2021, αν και ήδη υπάρχουν διεργασίες σε επίπεδο μελετών, ώστε να μπει σε τροχιά δημοπράτησης το 2022.

Βέβαια, όσον αφορά στις επεκτάσεις του Μετρό στην Αθήνα, και αφήνοντας για την ώρα στην άκρη τα σενάρια για την προέκταση προς Γλυφάδα ή άλλες διακλαδώσεις όπως αυτή μέχρι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είναι γνωστό ότι εκκρεμεί η παράδοση 3 σταθμών ώστε να ολοκληρωθεί το τμήμα Χαϊδάρι-Πειραιάς. Ήδη έχουν δοθεί 3 σταθμοί και από την κοινοπραξία ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM, ενώ γίνεται αγώνας δρόμου από την κοινοπραξία για να μπορέσει να ολοκληρώσει μετά το καλοκαίρι του 2022 και τους 3 σταθμούς που εκκρεμούν στην «πολύπαθη» επέκτασης 3 προς Πειραιά. Ουσιαστικά, μετά την έναρξη λειτουργίας των σταθμών ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ, ΝΙΚΑΙΑ, η Β΄ φάση της Επέκτασης του Μετρό της Αθήνας προς Πειραιά περιλαμβάνει τρεις (3) νέους Σταθμούς: τον Σταθμό "Μανιάτικα", τον Σταθμό "Πειραιά" και τον Σταθμό "Δημοτικό Θέατρο". Ωριμότερες είναι οι εργασίες σε Μανιάτικα και Δημοτικό Θέατρο, ενώ εσχάτως έχουν ανέβει οι στροφές και στον σταθμό Πειραιά που είχε αντιμετωπίσει προβλήματα.

Να αναφέρουμε ότι στις 29 Ιανουαρίου η Αττικό Μετρό ανάρτησε μάλιστα την προκήρυξη του απαραίτητου για τη λειτουργία του Μετρό διαγωνισμού «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΤΙΡΙΩΝ (BACS) ΤΗΣ Β΄ ΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ», ύψους 1,06 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), διάρκειας 280 ημερών, ένδειξη ότι ωριμάζουν σταδιακά κάποιες διεργασίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider