Τσιόδρας: Οριακά η Αττική - Λεπτή ισορροπία μεταξύ υγείας και οικονομίας

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσιόδρας: Οριακά η Αττική - Λεπτή ισορροπία μεταξύ υγείας και οικονομίας
Κατειλημμένες 63% κλίνες ΜΕΘ στην Αττική και 35% στη Θεσσαλονίκη. «Στην Πορτογαλία δεν έχουν που να βάλουν τους νεκρούς» είπε. «Το αντέχουμε αυτό;».

Την πολύ σοβαρή κατάσταση στην Αττική με πάνω από 4.000 ενεργά κρούσματα, αύξηση νοσηλειών και «συναγερμό» στα Βόρεια Προάστια αποκάλυψε ο Σωτήρης Τσιόδρας στη Βουλή. Κατειλημμένες 63% κλίνες ΜΕΘ στην Αττική και 35% στη Θεσσαλονίκη. «Στην Πορτογαλία δεν έχουν που να βάλουν τους νεκρούς» είπε. «Το αντέχουμε αυτό;» τόνισε.

Οι βουλευτές οι οποίοι παρακολούθησαν χωρίς ανάσα την παρουσίαση στο τέλος με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα (σπάνιο), ευχαρίστησαν τον καθ. Σωτήρη Τσιόδρα μετά την ομιλία του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ο καθηγητής παρουσίασε με αναλυτικό τρόπο, διαφάνειες και στοιχεία για το ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα και ειδικά στην Αττική σήμερα, ποιες είναι οι προβλέψεις ενώ τους κάλεσε να «μην δίνουν λάθος μηνύματα και λάθος πληροφορίες» στους πολίτες σχετικά με τα εμβόλια. Την ίδια στιγμή απηύθυνε έκκληση στα κόμματα να πορευτούν «με συναίνεση και ομόνοια» για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, ενώ τόνισε ότι το εμβόλιο είναι δημόσιο αγαθό.

«Είναι δύσκολο να πεις τι είναι σωστό και τι λάθος» υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας κατά την ενημέρωση στην Επιτροπή Θεσμών, την οποία ζήτησε η αξιωματική αντιπολίτευση μαζί με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα. «Αυτή την στιγμή η ισορροπία είναι λεπτή μεταξύ υγείας και οικονομίας. Με μια βελτίωση των μέτρων μπορούμε να καταφέρουμε ένα αποδεκτό επίπεδο, χαμηλό κα σταθερό ώστε και την υγεία να προστατεύσουμε και να πετύχουμε μειωμένο κοινωνικό κόστος» σημείωσε.

7.000 - 8.000 κρούσματα την εβδομάδα

Χωρίς να μασήσει τα λόγια του με τον γνωστό απλό και κατανοητό τρόπο ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος, ένα 24 ωρο πριν αποφασιστούν νέα μέτρα, υπογράμμισε τα εξής: η κατάσταση στην Αττική είναι οριακή. Αυτή την εβδομάδα αναμένεται συνολικός αριθμός κρουσμάτων 7.000-8.000 (κάντε την διαίρεση, όπως είπε στους βουλευτές), αριθμός που οδηγεί σε 80-100 ασθενείς σε ΜΕΘ. Ενώ σε διάγραμμα με προβλέψεις εξήγησε ότι το «κόκκινο σενάριο» είναι να υπάρχουν 500-600 διασωληνωμένοι τέλος Μαρτίου.

Στην Πορτογαλία δεν έχουν που να βάλουν τους νεκρούς

Αναφερόμενος στην εμπειρία άλλων χωρών τόνισε ότι μια χώρα που πριν λίγο καιρό ήταν σε πολύ κατάσταση, η Πορτογαλία, έφτασε σε τραγικό σημείο. «Δεν είχαν τόπο να βάλουν τους νεκρούς. Δεν είναι εύκολο. Η Γερμανία στέλνει βοήθεια στην Πορτογαλία. Στην Γαλλία λένε πως δύσκολα θα αποφύγουν τρίτο κύμα. Δεν είναι σωστό να λέμε και να συγκρίνουμε τι γίνεται σε άλλες χώρες. Όμως είναι δύσκολο. Πρέπει να συνεχίσουμε με συναίνεση και ομόνοια. Περιοδικό στις ΗΠΑ έγραψε «οι ηγέτες μας απέτυχαν. Ήταν επικίνδυνα ανίκανοι. Εκπληκτικό το μέγεθος της αποτυχίας τους».

Αναλυτικά στοιχεία για κορονοιό

Ο καθηγητής παρουσίασε στοιχεία:

«Η διάμεση ηλικία των ασθενών είναι στα 48 έτη έχει πέσει λιγάκι που δείχνει ότι ο ιός μεταδίδεται σε νεότερες ηλικίες.
Ηλικίες άνω των 65 ετών έχουν 200 φορές περισσότερο πιθανότητα για κάποιον να πεθάνει εάν έχει νοσήσει. Τα rapid test τεστ δεν είναι τόσο καλά όσο το PCR αλλά όμως είναι καλά ποιοτικά για τη δημόσια υγεία. Θα επικρατήσουν παντού οι μεταλλάξεις. Έχουμε μια αύξηση στην Αθήνα, δυστυχώς και υπομονή του κόσμου έχει εξαντληθεί. αι τα ενεργά κρούσματα βόρειος τομέας 81% αύξηση, Δυτικός Αθηνών 123% αύξηση σε εβδομαδιαία βάση. Αυξητική τάση στην Αττική, λίγο λιγότερα από 4000 τα ενεργά κρούσματα σε όλη η Αττική. Είναι πάρα πολλά . Θέλει προσοχή ο Βόρειος τομέας 82% σε Μεταμόρφωση, Χαλάνδρι, Παπάγου. Ανατολική Αττική 62% αύξηση θέλει προσοχή και επαγρύπνηση. Θέλει να είσαι από πάνω
Ο Πειραιάς 90%. 500 κρούσματα η Αττική είναι μια περιοχή που θέλει ιδιαίτερη προσοχή».

Ανησυχία για νοσηλείες-ΜΕΘ

Την Αττική έχουν αυξητική τάση οι νοσηλείες. Το ιικο φορτιο στα λήμματα χθες στα λήμματα στην Αττική έδειξε ότι ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των αντιγράφων του ιού ανά 100.000 κατοίκων είχε τεράστια αύξηση σε σχέση με το Νοέμβριο στη Δυτική Μακεδονία. Μικρότερη αύξηση στη Θεσσαλονίκη όπου έχει υποχωρήσει σημαντικά η επιδημία - κρατάει κάποιες εστίες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης η οποία ευτυχώς δεν έχει επηρεάσει σοβαρά τις νοσηλείες.

Στην Χαλκιδική ο ιός ξεφεύγει από τα μέτρα προσπαθεί να βρει τρόπο να μείνει στον κόσμο. Πάρα πολύ μεγάλη προσοχή στην Πάτρα που έχει αυξητική τάση με 300 ενεργά κρούσματα στο Δήμο Πατρέων, μεγάλη αύξηση στο Λασίθι. Η Ήπειρος καλύτερη περιοχή από όλες

«Στην Αττική παίζουμε γύρω από το ισοζύγιο στις διασωληνωσεις και τις απόσωληνώσεις» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider