Εκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να ληφθούν μέτρα, για την επέλαση της κακοκαιρίας «Ιανός», ώστε να είναι έτοιμοι κρατικοί μηχανισμοί.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, και αποφασίστηκε η πλήρης ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού και κυρίως των Υπηρεσιών αιχμής, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που είναι δυνατόν να προκύψουν από την έντονη κακοκαιρία, κυρίως αυτά που θα εστιάζουν σε πλημμυρικά φαινόμενα.

Η Πυροσβεστική στην Αττική, αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές που αναμένεται να πλήξει η κακοκαιρία, θα πραγματοποιήσει διασπορά δυνάμεων ώστε να υπάρχει άμεση επέμβαση. Από την άλλη η ΕΛ.ΑΣ θα βρίσκεται σε επιφυλακή για να συνδράμει το έργο της Πυροσβεστικής και να προβεί σε απεγκλωβισμούς ατόμων εάν αυτό χρειαστεί.

«Οι επιπτώσεις του «Ιανού» θα είναι παρεμφερείς με αυτές μίας κακοκαιρίας», ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να παραμείνουν σε επιφυλακή και να δώσουν έμφαση στις εξής τρεις οδηγίες:

  • Σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν, να αποφύγουν τους υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους.
  • Να αποφύγουν τις περιττές μετακινήσεις και να ασφαλίσουν ερμητικά τις πόρτες και τα παράθυρα.
  • Να μην διασχίζουν χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους είτε πεζή είτε με αυτοκίνητο.