Σε επιφυλακή η χώρα μετά το πρώτο κρούσμα κοροναϊού

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε επιφυλακή η χώρα μετά το πρώτο κρούσμα κοροναϊού
Μία 38χρονη γυναίκα που είχε επισκεφτεί τη Βόρεια Ιταλία είναι το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα.

Σε επιφυλακή βρίσκεται η χώρα, μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού.

Μία 38χρονη γυναίκα που είχε επισκεφτεί τη Βόρεια Ιταλία είναι το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα. Η οικογένειά της έχει τεθεί οικειοθελώς σε καραντίνα, αλλά και όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της.

Στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, το οποίο η γυναίκα επισκέφτηκε τη Δευτέρα, έγινε απολύμανση, ενώ έχουν ληφθεί μέτρα και για τους συμμετέχοντες στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας. Μεταξύ εκείνων που εξετάστηκαν ήταν και ο ίδιος ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, ενώ συστάσεις σε όλους όσοι ήταν μέσα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου δόθηκαν από τηλεφώνου. Συγκεκριμένα ζητήθηκε να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να αποφύγουν να έρθουν σε επαφή με άτομα που βρίσκονται στην κατηγορία «υψηλού κινδύνου».

Επίσης ορισμένες δραστηριότητες του Δήμου Θεσσαλονίκης αναστέλλονται στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης, όπως η προγραμματισμένη δωρεάν διανομή τροφίμων σε απόρους.

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς που συμμετείχαν σε σύσκεψη για τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων προστασίας.

Η 38χρονη ταξίδεψε πρόσφατα στην Ιταλία και μόλις την Τρίτη εμφάνισε κρούσματα του κοροναϊού. Πλέον νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο ΑΧΕΠΑ.

Μέτρα ανακοινώθηκαν και για τους επιβάτες του αεροπλάνου με το οποίο ταξίδεψε από την Ιταλία στην Ελλάδα και ειδικά σε όσους βρέθηκαν σε τέτοια απόσταση, μικρότερη του πρωτοκόλλου ασφαλείας που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Στην αγορά της Θεσσαλονίκης παρατηρείται έλλειψη σε προστατευτικές μάσκες από την περασμένη Δευτέρα, μετά την είδηση εξάπλωσης του ιού στην Ιταλία. Παράλληλα, κάτοικοι επισκέφτηκαν σούπερ μάρκετ υπό το φόβο μαζικής καραντίνας.

Οδηγίες για τον κοροναϊό

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε οκτώ οδηγίες στο πλαίσιο της ενημερωτικής προσπάθειας για τον τρόπο προφύλαξης από τον νέο κοροναϊό.

Συγκεκριμένα, σε απόλυτη συνάρτηση με την βάση πληροφοριών και ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, και σε συνέχεια της ενημέρωσης από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχώρησε στην έκδοση 8 Οδηγιών και 19 Ερωτήσεων - Απαντήσεων για τη νόσο COVID-19. Η νέα ενημερωτική αυτή προσπάθεια εντάσσεται στην νέα καμπάνια της με γενικό τίτλο: «Δεν φοβόμαστε - Προστατευόμαστε / Ασπίδα μας, η γνώση».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού, πόσο μάλλον με μόλις ένα κρούσμα σε όλη την επικράτεια. Χρειάζεται ψυχραιμία σε συνδυασμό με τους κανόνες υγιεινής και την υπευθυνότητα του κάθε ενός ξεχωριστά για την αναζήτηση βοήθειας σε περίπτωση εκδήλωσης συμπτωμάτων. Οι ειδικοί συνιστούν την επίσκεψη στα νοσοκομεία μόνο σε περίπτωση επικοινωνίας με γιατρό ή με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Οι οκτώ οδηγίες είναι οι εξής:

-Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα. Γενικά αποφεύγουμε να αγγίζουμε με τα χέρια μας, τη μύτη, το στόμα και τα μάτια μας.

-Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.

-Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.

-Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα και ιδιαίτερα με ηλικιωμένους ή άτομα με χρόνια νόσο.

-Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.

-Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.

-Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.

-Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider