Έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου – Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου – Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών
Τις επόμενες ώρες κορυφώνεται ο τριήμερος εορτασμός της 46ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Μηνύματα για τον συμβολισμό του Πολυτεχνείου απευθύνουν οι πολιτικοί αρχηγοί, καθώς σήμερα Κυριακή συμπληρώνονται 46 χρόνια από την εξέγερση των φοιτητών ενάντια στη Χούντα.

Τις επόμενες ώρες κορυφώνεται ο τριήμερος εορτασμός της 46ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Μητσοτάκης: Τιμούμε τους αγώνες για Δημοκρατία με ανάπτυξη και ασφάλεια για όλους

«Σαράντα έξι χρόνια μετά, θυμόμαστε και διδασκόμαστε, μετατρέποντας την ιστορική μνήμη σε δημιουργικό παρόν. Τιμούμε τους αγώνες για Δημοκρατία με περισσότερη και καλύτερη Δημοκρατία. Με ανάπτυξη για όλους, ασφάλεια για όλους!» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την 46η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει χαρακτηριστικά πως «αφήνουμε πίσω ψεύτικα, διχαστικά, συνθήματα. Κάνουμε την φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου αφετηρία περισυλλογής, ευθύνης και προόδου. Ενωμένοι οι Έλληνες, οικοδομούμε μια καλύτερη Ελλάδα. Την Ελλάδα που μας αξίζει. Με αλήθεια, σχέδιο, δουλειά και αποτέλεσμα. Προχωρούμε μπροστά!».

Τσίπρας: Θα είμαστε εκεί για να στείλουμε μήνυμα αντίστασης

Με μια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο μήνυμα του Πολυτεχνείου και στην επικαιρότητα του φετινού εορτασμού του, κάνοντας παράλληλα επίθεση στην κυβέρνηση για «τους παλιούς υμνητές της Χούντας που έχει στους κόλπους της» και γιατί «αναβάθμισε την καταστολή σε κυβερνητική στρατηγική».

Αναφέρει συγκεκριμένα ο πρώην πρωθυπουργός: «46 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, θυμόμαστε, την έφοδο των παιδιών του Νοέμβρη στον ουρανό και τιμούμε όσους έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία. Αλλά και όλες και όλους εκείνους που είπαν το μεγάλο “Όχι” στην αμερικανοκίνητη χούντα, όταν αυτό το “Όχι” κόστιζε διωγμούς, βασανιστήρια, φυλακίσεις, εξορίες». Ακολούθως τονίζει ότι «Φέτος έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε εκεί» και εξηγεί: «Όχι μόνο γιατί οι παλιοί υμνητές της χούντας δε βρίσκονται πια μόνο στο περιθώριο αλλά και σε κυβερνητικούς θώκους να ομνύουν στη κανονικότητα. Ούτε μόνο γιατί η άγρια καταστολή αναβαθμίζεται σε κυβερνητική στρατηγική αναγκαστικότητας. Θα είμαστε εκεί κυρίως για να στείλουμε μήνυμα αντίστασης στο κύμα της συντήρησης και της οπισθοδρόμησης αλλά και σε όσους έχουν προεξοφλήσει ότι ήρθε το τέλος της ιστορίας».

Γεννηματά: Την εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν την αμαυρώνουμε

«Την εξέγερση του Πολυτεχνείου τη γιορτάζουμε, την τραγουδάμε, δεν την αμαυρώνουμε. Δεν νικήθηκε ποτέ. Ούτε από τανκς, ούτε από παραχάραξη, ούτε από εκμετάλλευση» τονίζει η Φώφη Γεννηματά, σε μήνυμά της για την 46η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Όπως σημειώνει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής: «Το Πολυτεχνείο άλλαξε την Ελλάδα. Άνοιξε το δρόμο για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία, άνοιξε το δρόμο σε νέες ιδέες και διεκδικήσεις.

Και είναι καθήκον της Ελλάδας να επιστρέψει τουλάχιστον τιμή και σεβασμό στους αγωνιστές του '73!

Είτε με μολότοφ, είτε με γκλομπ, η βία στην πλάτη της Δημοκρατίας, είναι πληγή στο σώμα της εθνικής μας αξιοπρέπειας!

Είναι χαρακιά στη μνήμη των θυμάτων.

Είναι ανοιχτή πληγή στις ελπίδες μας.

Είναι κερκόπορτα αντιδημοκρατικών αντανακλαστικών».

«Το Πολυτεχνείο Ζει, όσο κι αν προσπαθούν να το «σκοτώσουν» οι βέβηλοι και οι καπηλευτές!

Το Πολυτεχνείο ζει, γιατί ήταν γνήσια επαναστατικό, αγνό, συλλογικό.

Το Πολυτεχνείο ζει, γιατί αν το «σκοτώσουμε», θα έχουμε σκοτώσει και την κοινωνική μας συνείδηση!

Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα αγνοήσουμε τις εντάσεις που ανεύθυνα προκαλούν εκείνοι που θέλουν να διχάσουν.

Θα τιμήσουμε με μνήμη και σεβασμό το Πολυτεχνείο.

Με ένα γαρύφαλλο και ένα τραγούδι.

Δυνατά και ειρηνικά.

Με ανοιχτά, πολύχρωμα, ελεύθερα Πανεπιστήμια» καταλήγει η Φώφη Γεννηματά.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Τα φετινά μέτρα ασφαλείας θα είναι τα πιο αυστηρά των τελευταίων ετών, με περισσότερους από 5.500 αστυνομικούς κάθε υπηρεσίας στους δρόμους.

Το βάρος πέφτει στους άνδρες της Ασφάλειας που ήδη επιτηρούν το Πολυτεχνείο, την ΑΣΟΕΕ, τη Νομική κι άλλες μεγάλες πανεπιστημιακές σχολές σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, στις διμοιρίες ΜΑΤ και ΥΜΕΤ που σηκώνουν το βάρος της καταστολής των επεισοδίων και τη νεοσύστατη Ομάδα «Δράση» (σ.σ. η νέα «ΔΕΛΤΑ»).

Από αέρος θα υπάρχει επιτήρηση τόσο από το ελικόπτερο της Αστυνομίας όσο και από drones, υπό τον φόβο... αντιεξουσιαστικού παρκούρ. Στους δρόμους θα δούμε ξανά και τους «Αίαντες», τα ειδικά οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. που μπορούν να εκτοξεύσουν νερό με πολύ μεγάλη πίεση και στο... πεδίο της μάχης έχει φανεί ότι αποτελεί φόβητρο για τους κουκουλοφόρους.

Κλειστοί τρεις σταθμοί του μετρό

Κλειστοί θα είναι σήμερα Κυριακή τρεις σταθμοί του Μετρό στο κέντρο της Αθήνας.

Οι σταθμοί του Μετρό που θα κλείνουν διαδοχικά είναι: «Μέγαρο Μουσικής» στις 15:00, «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα» στις 16:30.

Τα δρομολόγια, ωστόσο, του Μετρό θα διεξάγονται κανονικά και οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς στάση από τους παραπάνω σταθμούς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider