Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες υπό το φόβο των αναζοπυρώσεων (pics)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες υπό το φόβο των αναζοπυρώσεων (pics)
«Κρανίου τόπος» είναι οι καμμένες περιοχές του προστατευόμενου πευκοδάσους Natura, με τη φωτιά να συνεχίζει να καίει σε δύο μέτωπα.

Συνεχίζεται με ακατάπαυστο ρυθμό, για δεύτερη μέρα, η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών με τις φλόγες που καταστρέφουν το «αγνό» πευκόδασος στην κεντρική Εύβοια, κοντά στα χωριά Πλατανιά, Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά παρουσιάζει λίγο καλύτερη εικόνα από χθες. Το μέτωπο προς τα Ψαχνά ελέγχεται, μετά τη δημιιουργία αντιπυρικών ζωνών και πλέον οι προσπάθειες εστιάζονται στις αναζωπυρώσεις περιφερειακά των χωριών Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, ενώ επίγειες δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί και στο χωριό Πλατανιά.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης απέδωσε, σταματώντας το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς λίγο πριν οι φλόγες φτάσουν στα πρώτα σπίτια.

Κύριο μέλημα των πυροσβεστικών δυνάμεων καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας ήταν να περιοριστούν τα μέτωπα, που έχουν περίμετρο περίπου 11,5 χιλιόμετρα. Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί 227 πυροσβέστες, 75 οχήματα, στρατός και εθελοντές. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησε και η εναέρια βοήθεια με 6 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα να κάνουν ρίψεις νερού στα πύρινα μέτωπα.

s

Εκκενώθηκαν χωριά

Πρώτα εκκενώθηκαν τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, όπου οι περίπου 300 κάτοικοιαπό οδηγήθηκαν σε ασφαλές σημείο στα Ψαχνά, με λεωφορεία του δήμου και του στρατού.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο, Δημήτρη Βουρδάνο, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το χωριό Κοντοδεσπότι, η εκκένωση του χωριού «κρίθηκε αναγκαία καθώς η φωτιά έφτασε στις παρυφές του οικισμού χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν καεί σπίτια». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «μόνο μία αποθήκη έχει καεί αλλά είναι παρατεταγμένες οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνοντας μια ξεχωριστή μάχη για να σταματήσουν το καταστροφικό έργο της φωτιάς και να μην μπει μέσα στον οικισμό».

Η φωτιά έφτασε και στα πρώτα σπίτια του χωριού Μακρυμάλλη χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν αναφορές για καταστροφές κτισμάτων, καθώς και εκεί οι επίγειες δυνάμεις δίνουν σκληρή μάχη.

Στην συνέχεια δόθηκε εντολή για εκκένωση και τρίτου χωριού, του χωριού Σταυρός. Από το πρωί της Τρίτης είχε δοθεί εντολή για ετοιμότητα των κατοίκων, όπου οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν από το σημείο με λεωφορεία της Αστυνομίας.

Τελευταίο εκκενώθηκε το χωριό Πλατανιά καθώς ένα μεγάλο μέτωπο της φωτιάς κινούνταν απειλητικά προς το χωριό.

d

Στα Ψαχνά ο Κώστας Μπακογιάννης

Στο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος διέκοψε τις διακοπές του για να μετάσχει στη σύσκεψη υπό τον υπουργό των Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο και στη συνέχεια να μεταβεί στο μέτωπο της φωτιάς στα Ψαχνά, όπου και παρέμεινε και τη δεύτερη ημέρα της φωτιάς.

s

Εγκρίθηκε η αίτηση συνδρομής από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Αίτημα συνδρομής για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Εύβοια έγινε μετά το μεσημέρι από τη χώρα μας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πολιτικής Προστασίας, που ανταποκρίθηκε άμεσα, σύμφωνα με ανακοίνωσης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χώρα μας ζητάει οκτώ αεροσκάφη και ήδη ανταποκρίθηκαν θετικά η Κροατία και η Ιταλία.

Όπως γνωστοποίησε ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδη, Η ΕΕ κινητοποιεί επιχειρησιακά μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς

Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής βρίσκεται και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αφού επέστρεψε για λίγες ώρες στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για την Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη, επέστρεψε στο συντονιστικό κέντρο στην Εύβοια.

Άμεση αποτύπωση της καταστροφής για την αποκατάσταση των πληγέντων

Την άμεση αποτύπωση της έκτασης της καταστροφής που προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ενημέρωση που είχε από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος στο κινητό Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής «Όλυμπος».

Πρώτο μέλημα του ίδιου και της κυβέρνησης είπε ο κ. Μητσοτάκης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, αμέσως μετά η προστασία των περιουσιών και καθώς η αντιπυρική περίοδος φτάνει προς το τέλος της τόνισε ότι «θα αξιοποιήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να κάνουμε δραστικές παρεμβάσεις στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί συνολικά η Πολιτική Προστασία».

w

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας το Νοσοκομείο Χαλκίδας

Το υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας το Νοσοκομείο Χαλκίδας, τα Κέντρα Υγείας της περιοχής καθώς και το ΕΚΑΒ Εύβοιας.

Όπως ενημερώνει το υπουργείο Υγείας με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) είναι σε συνεχή επικοινωνία με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο κέντρο της οποίας, έχει στείλει σύνδεσμο-γιατρό.

s

Πώς ξεκίνησε

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργο Ψαθά η «φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης από ένα σημείο εύκολα προσβάσιμο στον καθένα» όπως είπε χαρακτηριστικά «αφού η αρχική εστία της φωτιάς ξεκίνησε πολύ κοντά σε δημόσιο δρόμο», όπως σημειώνει, αφήνοντας ακόμη υπόνοιες και για εμπρησμό.

Οδηγίες του ΚΕ.ΕΛ.ΠΝΟ για το σύννεφο καπνού

Οδηγίες για να προστατευθούν οι πολίτες από το καπνό των πυρκαγιών εξέδωσε το ΚΕ.ΕΛ.ΠΝΟ, με αφορμή την πληθώρα πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα, σημειώνοντας πως ο καπνός μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας.

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες υπό το φόβο των αναζοπυρώσεων (pics)
Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες υπό το φόβο των αναζοπυρώσεων (pics)
Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες υπό το φόβο των αναζοπυρώσεων (pics)
Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες υπό το φόβο των αναζοπυρώσεων (pics)
Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες υπό το φόβο των αναζοπυρώσεων (pics)
Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες υπό το φόβο των αναζοπυρώσεων (pics)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider