Brain Regain: 16 ελληνικές εταιρείες στηρίζουν τον επαναπατρισμό του ανθρωπίνου κεφαλαίου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Brain Regain: 16 ελληνικές εταιρείες στηρίζουν τον επαναπατρισμό του ανθρωπίνου κεφαλαίου
Από το 2008 έως το 2016 υπολογίζεται ότι πάνω από 450.000 Έλληνες αναζήτησαν εργασία σε χώρα του εξωτερικού.

Τις τεράστιες επιπτώσεις που δέχεται η ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα από την φυγή ανθρωπίνου κεφαλαίου(brain drain) προσπαθούν να περιορίσουν δεκαέξι μεγάλες ελληνικές εταιρείες, μέσω της πρωτοβουλίας «Brain Regain», η οποία στηρίζει την προσπάθεια επαναπατρισμού του ανθρωπίνου κεφαλαίου.

Από το 2008 έως το 2016 υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 450.000 Έλληνες αναζήτησαν εργασία και καλύτερο μέλλον σε κάποια χώρα του εξωτερικού. Το 31% ήταν 41 ετών και άνω, το 25% 31-35 ετών, το 19% 36-40 και το 19% 26-30 ετών. Το 53% ήταν κάτοχοι μεταπτυχιακού και το 8% είχαν και διδακτορικό. Οι περισσότεροι (35%) εργάζονται στο εξωτερικό 3-6 χρόνια, ενώ ένα 10% πάνω από 10 χρόνια.

«Η μαζική φυγή επιστημόνων και καταρτισμένου προσωπικού, ιδιαίτερα υψηλής εξειδίκευσης, προς τις χώρες του εξωτερικού κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, συνιστά μία κολοσσιαία απώλεια εθνικής δυναμικής, δυσχεραίνει στην πράξη την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου και υπονομεύει την αναγκαιότητα μετάβασης σε ένα παραγωγικό υπόδειγμα που θα δίνει έμφαση στην “οικονομία της γνώσης”», υπογραμμίζει ο Ευστάθιος Τσοτσορός, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικά Πετρέλαια, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αναφερόμενος στην συμμετοχή της Ελληνικά Πετρέλαια στην πρωτοβουλία, ο κ. Τσοτσορός επισημαίνει ότι «φιλοδοξούμε, μαζί με τις άλλες 15 μεγάλες ελληνικές εταιρείες που συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή, να δημιουργήσουμε τον ισχυρό, ενδιάμεσο, κρίκο που θα διευκολύνει τον επαγγελματικό επαναπατρισμό των Ελλήνων του εξωτερικού. Η δική τους παρακαταθήκη, σε γνώσεις και εμπειρίες που έχουν αποκομίσει, θα στηρίξει ουσιαστικά την προσπάθεια ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας και θα προσδώσει συγκριτικό πλεονέκτημα στην ελληνική επιχειρηματικότητα».

«Πιστεύουμε ότι για τη χώρα μας το ταλέντο, οι δυνατότητες των αποφοίτων καθώς και η κατάρτιση γενικότερα του ανθρώπινου δυναμικού είναι καταλύτης για την ανάπτυξη, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα», τονίζει από την πλευρά του ο Γιάννης Παπαχρήστου, γενικός διευθυντής Ελλάδας-Κύπρου, Coca-Cola Τρία Έψιλον.

Ο κ. Παπαχρήστου εκφράζει την πεποίθησή του ότι «για να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το φαινόμενο του brain drain αλλά και η τόνωση της απασχόλησης στη χώρα μας χρειάζονται συμπράξεις και κοινή προσπάθεια. Πιστεύουμε πολύ στο ρόλο του mentoring, της δυνατότητας να βοηθήσει κάποιο έμπειρο στέλεχος με την εμπειρία του, τη γνώση της αγοράς και τη σωρευτική εργασιακή γνώση από διάφορους κλάδους κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του. Αυτός ο ρόλος είναι στο επίκεντρο της προσπάθειάς μας στο Brain Regain».

Τον προβληματισμό του για την φυγή ανθρώπινου κεφαλαίου στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας εκφράζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βασίλης Κουτεντάκης, ανώτερος γενικός διευθυντής Retail & Distribution Network, Τράπεζας Πειραιώς, υπογραμμίζοντας ότι «το brain drain που καταγράφηκε σε μεγάλη ένταση τα χρόνια της κρίσης, έχει βαθύτατες οικονομικές επιπτώσεις, αφού στερεί από την ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα δυνάμεις που χρειάζονται για την ανάπτυξη».

Ο κ. Κουτεντάκης επισημαίνει ότι «στην Τράπεζα Πειραιώς μας προβληματίζει έντονα η φυγή ανθρώπινου κεφαλαίου στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας. Για το λόγο αυτό, η ανταπόκρισή μας στην πρωτοβουλία Brain Regain ήταν άμεση, αφού θεωρούμε ότι βελτιώνονται οι συνθήκες και πλέον η επιστροφή Ελλήνων που εγκατέλειψαν τη χώρα για να βρουν δουλειά είναι δυνατή».

Οι Έλληνες του εξωτερικού δεν βιάζονται να επιστρέψουν. Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε πέρυσι η Ε.Ε. στην Αγγλία και στην Ολλανδία, λιγότερο από το 10% των Ελλήνων μεταναστών σχεδιάζει να επιστρέψει τα επόμενα τρία χρόνια και μόνο το 20% θέλει να το κάνει μακροπρόθεσμα.

Η πρωτοβουλία Brain Regain απευθύνεται σε Έλληνες και Ελληνίδες που, λόγω της οικονομικής κρίσης, οδηγήθηκαν στο εξωτερικό, με στόχο την αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Έχοντας ως όραμα τον επαναπατρισμό των στελεχών για την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων και της εθνικής οικονομίας, η αποστολή της πρωτοβουλίας είναι να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία των συνθηκών που θα διευκολύνουν τον επαναπατρισμό των Ελλήνων του εξωτερικού.

Η υλοποίηση του έργου της πρωτοβουλίας Brain Regain ξεκινά με την συμμαχία 16 εταιρειών, οι οποίες παρέχουν ανώτερα στελέχη τους, για τον ρόλο του Μέντορα.

Τη συμμαχία εταιρειών και στελεχών απαρτίζουν οι εταιρείες: Aegean Airlines, Ελληνικά Πετρέλαια, COSMOTE, Τράπεζα της Ελλάδος, Coca-Cola Τρία Έψιλον, ΤΙΤΑΝ, Τράπεζα Πειραιώς, Όμιλος FOURLIS, INTERAMERICAN, T.E.MES, ΜΕΤΡΟ, CHIPITΑ, Sani Ikos, Upstream, Kyklades Maritime Corporation και Ogilvy.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider