Ο Μακρόν είναι ο νέος «πονοκέφαλος» των Βρυξελλών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Μακρόν είναι ο νέος «πονοκέφαλος» των Βρυξελλών
Η πολιτική Μακρόν περιπλέκει το θέμα του ιταλικού προϋπολογισμού.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ενθαρρύνει τους λαϊκιστές της Ιταλίας στην αντιπαράθεση τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση με την πολιτική που χαράσσει αρχής γενομένης από τις δηλώσεις που έκανε την Δευτέρα.

Οι υποσχέσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 100 ευρώ το μήνα στις οποίες προχώρησε ο Γάλλος πρόεδρος τη Δευτέρα το βράδυ στοχεύουν στο να κατευνάσουν τη λαϊκή οργή όπως αυτή εκφράστηκε πρόσφατα από τις διαμαρτυρίες των «Κίτρινων Γιλέκων». Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η κατάργηση του φόρου επί των συντάξεων που είναι κάτω των 2.000 ευρώ το μήνα.

Η κίνηση αυτή μπορεί να αποτελέσει «βούτυρο στο ψωμί» για την πολιτική ηγεσία της Ιταλίας, του αντιπρόεδρου της ιταλικής κυβέρνησης και επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο καθώς και του υπουργού Εσωτερικών και γραμματέα της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, οι οποίοι αμφισβητούν τους κανόνες του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας θα μπορούσε να παραβιάσει τους ίδιους κανόνες. Καθώς η ΕΕ πιέζει την Ιταλία να μειώσει το έλλειμμα το οποίο φθάνει στο 2,4% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, το σχέδιο του Μακρόν θα μπορούσε να ωθήσει τη Γαλλία στο 3,5%, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Τα γαλλικά ομόλογα υποχώρησαν για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα την Τρίτη, με την απόκλιση από το γερμανικό δεκαετές να αυξάνεται στις 46 μονάδες βάσης φθάνοντας στο πιο υψηλό επίπεδο από τότε που εκλέχθηκε ο Μακρόν τον περασμένο Μάιο.

Ενώ οι επενδυτές αρχίζουν να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στις γαλλικές δαπάνες, η Ιταλία διαμαρτύρεται ότι το Παρίσι λαμβάνει ειδική μεταχείριση κατά την αξιολόγηση των προϋπολογισμών από την Κομισιόν.

«Οι δαπάνες του Μακρόν θα ενθαρρύνουν τους Σαλβίνι και Ντι Μάιο, δήλωσε ο Τζιοβάννι Ορσίνα, από το Πανεπιστήμιο Luiss-Guido Carli της Ρώμης. «Ο Μακρόν θα έπρεπε να πρωτοστατεί σε μια φιλοευρωπαϊκή πολιτική και αν ο ίδιος αναγκάζεται να αμφισβητήσει τους κανόνες της ΕΕ, ο Σαλβίνι και ο Ντι Μάιο θα το χρησιμοποιήσουν για να προωθήσουν τον ισχυρισμό τους ότι οι κανόνες αυτοί είναι λάθος», σημειώνει.

Η δημοσιονομική χαλάρωση δείχνει ότι ο Γάλλος πρόεδρος ανησυχεί περισσότερο για τα «Κίτρινα Γιλέκα» στο Παρίσι από ό, τι για τα «γκρίζα κοστούμια» στις Βρυξέλλες, των οποίων οι δημοσιονομικοί κανόνες παρουσιάζουν ρήγματα.

Το πρόβλημα είναι ότι οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν ούτως ή άλλως, διότι τα περισσότερα ευνοϊκά μέτρα κατευθύνονται προς τους συνταξιούχους και όχι σε εκείνους που εργάζονται», εκτιμά η Maeva Cousin από το Bloomberg Economics.

Οι ευρωσκεπτικιστές Σαλβίνι και Ντι Μάιο έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους στους λαϊκούς διαδηλωτές της Γαλλίας και αντιστέκονται ήδη στις πιέσεις του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε και του υπουργού Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία να αφήσουν περιθώρια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το στόχο του ελλείμματος για τον επόμενο χρόνο.

Οι πολιτική καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ημερήσια διάταξη της κυβέρνησης συνασπισμού αφού ελέγχουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία τους.

Ο Κόντε θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες για ένα νέο γύρο συνομιλιών σχετικά με τον προϋπολογισμό το απόγευμα της Τετάρτης, πριν από τη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών τις επόμενες δύο ημέρες.

Οι Σαλβίνι και Ντι Μάιο αρνούνται να μειώσουν το έλλειμμα κάτω από 2,2%, ανέφερε η εφημερίδα La Stampa. Οι Κόντε και Τρία πιέζουν για έναν στόχο που θα φθάνει το 2%, ενώ και οι δύο θέλουν να διατηρήσει η Ιταλία καλές σχέσεις με την ΕΕ, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Η Επιτροπή θα μπορούσε να επιβάλει πρόστιμο στην Ιταλία εάν δεν πληρούνται οι απαιτήσεις του προϋπολογισμού.

Οι διαμαρτυρίες στη Γαλλία προσφέρουν επίσης στον Κόντε και στους βουλευτές του «έναν άσσο στο μανίκι τους» στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, η οποία δεν θέλει να τροφοδοτήσει το αντι-ευρωπαϊκό αίσθημα εν όψει των ευρωεκλογών τον Μάιο.

Σχετικά με την πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου, οι αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν την Τρίτη ότι δεν θα λάβουν γνώση για τα σχέδια προϋπολογισμού του Μακρόν μέχρι να έχουν την ευκαιρία να τα μελετήσουν λεπτομερώς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider