Πετρέλαιο: Τι σημαίνει για την οικονομία μια τιμή κάτω από τα 50 δολάρια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Τι σημαίνει για την οικονομία μια τιμή κάτω από τα 50 δολάρια
Πώς θα χειριστούν οι αναδυόμενες οικονομίες την πτώση των τιμών;

Μόλις πριν από μερικούς μήνες, παράγοντες στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου προέβλεπαν την επιστροφή του αργού στα 100 δολάρια το βαρέλι. Όμως, σήμερα, οι τιμές του πετρελαίου διαμορφώνονται στο ήμισυ αυτού του επιπέδου προκαλώντας πολυεπίπεδες αλυσιδωτές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Από τη μία πλευρά, χώρες που εισάγουν ενέργεια όπως η Ινδία και η Νότια Αφρική θα ωφεληθούν, ενώ, από την άλλη, οι χώρες που παράγουν πετρέλαιο όπως η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία βγαίνουν σαφώς ζημιωμένες από τις χαμηλότερες τιμές. Οι κεντρικές τράπεζες, οι οποίες δέχονται πιέσεις για αύξηση των επιτοκίων θα ανακουφιστούν ενώ όσοι επιθυμούν να δώσουν ώθηση στις τιμές, όπως είναι η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας βρίσκονται απέναντι σε άλλη μία πρόκληση.

Σε κάθε περίπτωση όμως καθοριστικοί παράγοντες είναι ο τρόπος με τον οποίο η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου διαμορφώνεται καθώς την «σφυροκοπά» ένα ισχυρότερο δολάριο ενώ σημαντικό ρόλο παίζει το παγκόσμιο εμπόριο αλλά και πώς αντιδρούν οι μεγαλύτεροι παραγωγοί.

Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται μεταξύ της Ρωσίας, από τη μια πλευρά, του συμμάχου της στη διαχείριση της παραγωγής για την υποστήριξη των τιμών, και των ΗΠΑ, όπου ο πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ στέλνει μηνύματα στο twitter ζητώντας της να μειώσει τις τιμές. Όλα τα βλέμματα βρίσκονται στραμμένα στη συνάντηση των 20 ισχυρότερων χωρών (G20) αυτή την εβδομάδα προκειμένου να διερευνηθεί αν υπάρχει συναίνεση για την παραγωγή ανάμεσα στους Σαουδάραβες και τους Ρώσους και αν αυτό μπορεί να «περάσει» στη σύσκεψη του ΟΠΕΚ την επόμενη εβδομάδα.

Τι σημαίνει η χαμηλή τιμή για την παγκόσμια ανάπτυξη

Καθώς μπαίνει ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο, η πτώση των τιμών πετρελαίου θα αποτελέσει μια ευνοϊκή εξέλιξη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε μια περίοδο επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης. Οι χώρες που εισάγουν πετρέλαιο και έχουν ελλείμματα τρέχοντος λογαριασμού, όπως η Νότια Αφρική, θα ωφεληθούν επίσης. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως και ήδη αντιμετωπίζει με μια μετριοπάθεια τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της οικονομίας της εν μέσω του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ και των εγχώριων προκλήσεων.

Πώς θα χειριστούν οι αναδυόμενες οικονομίες την πτώση των τιμών;

Οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου σημαίνουν λιγότερη πίεση στον πληθωρισμό και λιγότερη πίεση στις κεντρικές τράπεζες για αύξηση των επιτοκίων. Για παράδειγμα, όπως υποστηρίζει το Bloomberg Economics η ύφεση στην ενέργεια αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού για την Ινδία και θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας μετατοπίζεται σε μια ουδέτερη προοπτική.

Τι σημαίνουν οι χαμηλές τιμές για τις ΗΠΑ;

Ο Trump περιέγραψε την πτώση των τιμών του πετρελαίου ως το ισοδύναμο μιας φορολογικής περικοπής. Ωστόσο, η μείωση της αμερικανικής εξάρτησης από το εισαγόμενο πετρέλαιο λόγω της εγχώριας παραγωγής σχιστολιθικών από σχιστόλιθο θα εξαλείψει τις θετικές οικονομικές συνέπειες σε επίπεδο βιομηχανίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider