Το κράτος πάσχει στο επίπεδο συνολικής οργάνωσης

Γαβριήλ Ξανθόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το κράτος πάσχει στο επίπεδο συνολικής οργάνωσης

Υπάρχει ένα έλλειμμα. Να αποτιμήσουμε ότι το να δοθεί το 1998 η διαχείριση των πυρκαγιών από τη δασική υπηρεσία στην πυροσβεστική ήταν παρακινδυνευμένη.

Είχαμε φθάσει να δουλεύουμε σε ένα πιο μοντέρνο επίπεδο και η τότε Κυβέρνηση Σημίτη έκρινε ότι πρέπει να γίνει αυτή η μετάβαση. Μόνο που έγινε χωρίς σχέδιο καθώς η ευθύνη για τις πυρκαγιές πέρασε από έναν φορέα διαχείρισης του δάσους σε ένα φορέα καταστολής.

Όταν διαπιστώθηκε αυτό τότε αρχίσαμε να δίνουμε χρήματα και τριπλασιάσαμε τον προϋπολογισμό.

Σήμερα οι τότε δασικοί, οι περισσότεροι εφόσον έχουν περάσει και 20 χρόνια, έχουν βγει στη σύνταξη.

Κατά μέσο όρο πριν το '98 καιγόντουσαν περίπου οι ίδιες εκτάσεις, μόνο που τώρα το κόστος είναι τριπλάσιο και οι καταστροφές μεγαλύτερες. Αυτό οφείλεται στα: καύσιμα που χειροτερεύουν, στην αλλαγή κλίματος, στο ότι εγκαταλείπεται η ύπαιθρος αλλά και στο ότι δεν υπάρχει προληπτικός σχεδιασμός.

Το κράτος πάσχει στο επίπεδο συνολικής οργάνωσης παρότι υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν πολύ καλά.

Ας αναλογιστεί κανείς τι διαφορετικό θα είχαμε στα γεγονότα των τελευταίων ημερών αν δεν υπήρχε η πυροσβεστική.

Επιπλέον, αυτό που είναι επιβεβλημένο είναι ο αντιπυρικός σχεδιασμός. Να γνωρίζουμε τις δυνατότητες εκκένωσης μιας περιοχής και ει δυνατόν να υπάρχει μια σηματοδότηση που να διευκολύνει τον προσανατολισμό των ανθρώπων, κυρίως αυτών που δεν την γνωρίζουν.

Είπαν, π.χ. ότι οι κρουνοί δεν είχαν νερό. Αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί γιατί υποτίθεται ότι γίνεται έλεγχος κάθε φορά για την επάρκειά τους στην αρχή της σεζόν.

Επιμένω δε, σχετικά με τον πολίτη ότι πρέπει να του πούμε ευθαρσώς ότι δεν μπορούμε να προστατέψουμε το κάθε σπίτι μέσα στο δάσος. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα στο 80-90% των ανθρώπων η φωτιά να φθάσει στην πόρτα του όταν το σπίτι είναι χτισμένο στο δάσος και γι’ αυτό θα χρειαστεί να δράσει ο ίδιος. Να μάθει για τη φωτιά, να κάνει ασφαλές το σπίτι του. Να δει και να τσεκάρει πόση ώρα θα του πάρει για να μπορέσει να απομακρυνθεί σε περίπτωση φωτιάς, να βρει εναλλακτικές. Επόμενος στόχος θα πρέπει να είναι ο εκπαιδευμένος πολίτης που θα έχει ετοιμάσει και το σπίτι του αλλά θα έχει φροντίσει για τι θα κάνει και ο ίδιος προκειμένου να φύγει ασφαλής...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider