Η Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης παρουσιάστηκε στο Eurogroup

Λευτέρης Παπαγιαννάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης παρουσιάστηκε στο Eurogroup

Μια από τις σημαντικές προβλέψεις του Μνημονίου ήταν και η υιοθέτηση Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης μέχρι τον Ιούνιο του 2017. Η στρατηγική, πάντα σύμφωνα με το μνημόνιο, πρέπει να στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην «δημιουργία ενός πιο ελκυστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, βελτιώνοντας αναπτυξιακές ευκαιρίες από τις υποδομές, βελτιώνοντας το εκπαιδευτικό σύστημα, και την δημιουργία ανθρώπινου κεφαλαίου μέσω της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ενδυναμώνοντας τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και δημιουργώντας έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία. Θα πρέπει επίσης να συμβάλει στον σχεδιασμό τομεακών προτεραιοτήτων σε κλάδους όπως οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών, ο τουρισμός οι μεταφορές, ο φαρμακευτικός και τα logistics, η γεωργία και ο αγρο-διατροφικός. Οι αρχές θα εφαρμόσουν την στρατηγική με την συμβολή του Επιστημονικού Συμβουλίου Ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων και κοινωνικών εταίρων και επιχειρηματικών φορέων, καθώς και με την δημιουργία συμβουλευτικής επιτροπής από ξένους επενδυτές».

Η καθυστέρηση στην υιοθέτηση της στρατηγικής και το επικείμενο τέλος του προγράμματος, φαίνεται ότι οδηγούν την κυβέρνηση, αλλά και την τρόικα να επιλέγουν μια διαπραγμάτευση fast track χωρίς την απαραίτητη διαβούλευση.

Οι τομείς παρέμβασης είναι κρίσιμοι και επί της ουσίας θα επηρεάσουν την εθνική ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια και είναι απαράδεκτο να επιλέγεται μια τέτοια διαδικασία, στην οποία συμπράττει η τρόικα, η οποία έχει κάνει σημαία τις μεταρρυθμίσεις και την αλλαγή στον τρόπο χάραξης πολιτικής.

Ακόμα και εάν η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει να παρουσιάσει την στρατηγική, αυτό δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για την αδιαφάνεια, την έλλειψη διαβούλευσης και λογοδοσίας από την πλευρά της και την σιωπηρή, για την ώρα, αποδοχή της διαδικασίας αυτής από την πλευρά της τρόικας.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η Στρατηγική έχει ήδη παρουσιαστεί στο Eurogroup της 27ης Απριλίου, χωρίς να έχει γίνει αντίστοιχη παρουσίαση σε εθνικό επίπεδο και αυτό από μόνο του είναι ανησυχητικό.

Θα είναι πολιτικά άκυρο και άκαιρο να βρεθούμε προ τετελεσμένων αποφάσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider