Ο «αδύναμος» κρίκος δεν είναι και τόσο... αδύναμος

Rosina Kousta
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο «αδύναμος» κρίκος δεν είναι και τόσο... αδύναμος

Η χρηματιστηριακή αγορά της Ελλάδας διανύει μια από τις πιο δραματικές εβδομάδες των τελευταίων δεκαετιών.

Αναζητώντας τους λόγους για την συνεχή πτώση, εντοπίζουμε δύο κύριους παράγοντες που την οδήγησαν σε επίπεδα χαμηλότερα ακόμα κι από εκείνα του Ιουνίου 2012, όταν εν μέσω αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων είδαμε και πάλι ένα αντιστοίχου βεληνεκούς selloff.

Πρώτος και βασικός παράγοντας για τα παραπάνω είναι η έλλειψη πολιτικής σταθερότητας στο εσωτερικό της χώρας κατόπιν της έντονης εκλογολογίας όπου αναζωπυρώνει ανησυχίες περί αδυναμίας της Ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά, να συνεργαστούν και να διαχειριστούν το «κακό χρέος» μέσω των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Στον απόηχο όλων αυτών, αλλά και του γενικότερου αρνητικού πολιτικού κλίματος στην Ευρώπη, πιθανολογείται πως το Eurogroup θα αυξήσει τις πιέσεις προς την Ελλάδα ούτως ώστε να επιτευχτεί μια συμφωνία συντομότερα. Πολύ σημαντικό ρόλο όμως –κυρίως ως προς το μέγεθος και την ένταση του προσφάτου selloff– αποτέλεσε και η γενικότερη κρίση στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως.

Χαρακτηριστικά η Credit Suisse σημείωσε πτώση στον απόηχο του Global Bank Stock Selloff φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 27 χρόνων, η Deutsche Bank σημείωσε πτώση περίπου -10%, ενώ το ιταλικό χρηματιστήριο βιώνει το δικό του «ελληνικό δράμα».

Όπως πάντα όμως, οι επενδυτές αναζητούν και πάλι τον «πιο αδύναμο κρίκο» στις αγορές και αυτόν τον καιρό είναι εμφανές πως αυτός είναι η Ελλάδα. Συνεπώς, παρά τις διαφωνίες μεταξύ δανειστών κι Ελλάδας όσον αφορά στο συνταξιοδοτικό και στο φορολογικό, οι οποίες καθυστερούν την πρώτη αναθεώρηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος διάσωσης από τον Οκτώβριο του 2015, οι περισσότεροι ξένοι αναλυτές εντούτοις είναι πιο αισιόδοξοι από τα ελληνικά και τα διεθνή πρωτοσέλιδα.

Μάλιστα, η Bank of America Corp. και η Greylock Capital Management υποστηρίζουν πως τα ομόλογα της χώρας μας προσφέρουν την καλύτερη αξία από όλα τα ομόλογα της περιφέρειας. Συγκεκριμένα, στηρίζονται στο ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σημειώνει άλμα στα 10,52% από το 9,57% στο τέλος της περασμένης εβδομάδας και το 8,29% την 31η Δεκεμβρίου.

Η Pimco αντιθέτως εξακολουθεί να υποστηρίζει τα ισπανικά και τα ιταλικά ομόλογα έναντι των ελληνικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider