Το πάθημα των Γάλλων σοσιαλιστών ας γίνει μάθημα σ' εμάς

Στέφανος Ξεκαλάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το πάθημα των Γάλλων σοσιαλιστών ας γίνει μάθημα σ' εμάς

Τον Γενάρη του 2017, περίπου δύο εκατομμύρια Γάλλοι προοδευτικοί πολίτες ψήφισαν στις εκλογές για την ανάδειξη του υποψηφίου για την προεδρία δίνοντας το χρίσμα στο Μπενουά Αμόν.

Τον Απρίλιο του 2017, τρεις μήνες αργότερα, στις προεδρικές εκλογές το Σοσιαλιστικό Κόμμα καταποντίστηκε παίρνοντας μικρότερο αριθμό ψήφων απ’ όσους συμμετείχαν στην εσωκομματική διαδικασία, με τον Μπενουά Αμόν να καταλαμβάνει την πέμπτη θέση με 6,36%.

Τον Ιούνιο του 2017 στις βουλευτικές εκλογές οι Γάλλοι Σοσιαλιστές υπέστησαν συντριπτική ήττα και σήμερα βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος.

Στα εγχώρια πολιτικά δρώμενα οι πολίτες, με τη μαζική συμμετοχή τους στον πρώτο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου προοδευτικού πολιτικού φορέα, έστειλαν ένα διπλό εκκωφαντικό μήνυμα.

Το πρώτο αφορούσε την αγωνία τους να δημιουργηθεί ξανά από την αρχή ένα πολιτικό υποκείμενο που θα μπορεί να αφουγκραστεί τα προβλήματα και τις ανάγκες τους, να ενσαρκώσει τις ελπίδες τους και να τους δώσει προοπτική.

Το δεύτερο σχετιζόταν με την επιθυμία τους να ενισχύσουν με την παρουσία τους την προσπάθεια επανένωσης του κατακερματισμένου προοδευτικού χώρου και να επιδοκιμάσουν τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας.

Υπό μια έννοια η ψήφος της πρώτης Κυριακής ήταν μεταξύ άλλων μια ψήφος συναισθηματική, μια επιλογή με κριτήριο τη συμπάθεια και την αναγνωρισιμότητα εκάστου στελέχους.

Με τον τρόπο αυτό θωρακίστηκε ο πρώτος στόχος, που αφορούσε την ενότητα του νέου φορέα, καθ’ ότι κατέστησαν εγγυητές αυτής οι περίπου 211.000 συμμετέχοντες στη διαδικασία, ενώ ταυτοχρόνως με την παρουσία τους οι συμπολίτες μας εξέπεμψαν το μήνυμα ότι η προοδευτική παράταξη έχει σφυγμό, είναι εδώ και μπορεί να γίνει δυνατή.

Εν όψει δεύτερου γύρου το ερώτημα και η στόχευση διαφοροποιούνται.

Αυτή την Κυριακή ψηφίζουμε με γνώμονα το ποιός μπορεί να θέσει ξανά την παράταξη σε ρόλο πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων, ανακαταλαμβάνοντας τη θέση στον αριστερό προοδευτικό πόλο του πολιτικού μας συστήματος, που κατέχει από το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζοντας την τέχνη της πολιτικής ψευδολογίας.

Ψηφίζουμε αυτόν που θεωρούμε ότι μπορεί να αντιπαρατεθεί επί ίσοις όροις με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη.

Αυτόν που μπορεί να κάνει τον απλό πολίτη να ελπίζει βάσιμα ξανά.

Αυτόν που θα αποκαταστήσει την τρωθείσα τιμή της παράταξης και των απλών μελών, που πληγώθηκαν και λοιδορήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, εξαιτίας λαθών, αστοχιών και αλαζονικών συμπεριφορών κομματικών και κοινοβουλευτικών στελεχών.

Αυτόν που θα καταφέρει να αφυπνίσει και να ενεργοποιήσει προοδευτικούς πολίτες που βρίσκονταν σε χρόνια φάση πολιτικής αγρανάπαυσης και να συμβάλλει στην επανάκαμψη ψηφοφόρων, που για δικούς τους λόγους, έκαναν διαφορετικές πολιτικές επιλογές και σήμερα έχοντας διαψευστεί οι προσδοκίες τους αναζητούν ένα κίνητρο επιστροφής.

Στην απόπειρα ανασύνταξης της προοδευτικής παράταξης σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα πρόσωπα που θα ηγηθούν της προσπάθειας, τα στελέχη που θα τους πλαισιώσουν και κυρίως η εγγύηση που αυτά μπορούν να παρέχουν ότι θα λειτουργήσουν συλλογικά, δημοκρατικά, αξιοκρατικά, συνθετικά.

Αυτή την Κυριακή οι προοδευτικοί πολίτες οφείλουν να αποφασίσουν με γνώμονα τη λογική και την πολιτική προοπτική.

Οφείλουν να δώσουν εντολή ανανέωσης που αποτελεί προϋπόθεση για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών.

Οφείλουν να μάθουν από το πάθημα των Γάλλων σοσιαλιστών που επέλεξαν με κριτήριο το δογματισμό και τον συντηρητισμό και οδηγήθηκαν στον αφανισμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider