Εξελίξεις στην ελληνική αγορά ακινήτων

Ιωάννης Ρεβύθης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξελίξεις στην ελληνική αγορά ακινήτων

Το 2018 θα είναι η χρονιά που θα ορίσει τη νέα πραγματικότητα της αγοράς ακινήτων. Τόσο στις μισθωτικές όσο και στις αγοραίες αξίες, μια νέα βάση αξιών έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται και να παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες για τους επενδυτές. Παρ’ όλα αυτά, όμως, μένουν ακόμη πολλά να γίνουν, ειδικά στο μέτωπο της απλοποίησης της φορολογικής και πολεοδομικής νομοθεσίας, αλλά και ως προς τη μείωση της φορολογίας των ακινήτων. Η μείωση των αντικειμενικών αξιών κρίνεται επιβεβλημένη.

Μετά από οκτώ συνεχή έτη απαξίωσης της ελληνικής κτηματαγοράς, από τις αρχές του 2017 παρατηρείται βελτίωση των βασικών μακροοικονομικών δεικτών, που δεν έμεινε άγνωστη στους δυνητικούς ξένους και εγχώριους επενδυτές.

Ομοίως, οι αξίες των ακινήτων, ακολουθώντας στενά την ύφεση της οικονομίας, έχουν παρουσιάσει μείωση, σε όλα τα είδη ακινήτων, μεσοσταθμικά της τάξης του 55%. Το 2017 είναι η πρώτη χρονιά που καταγράφεται σταθεροποίηση της πτωτικής τάσης των μισθωτικών και αγοραίων αξιών, αλλά και η διαμόρφωση μιας νέας βάσης αξιών σε ορισμένες περιοχές και ορισμένα είδη ακινήτων.

Ας ελπίσουμε ότι σύντομα η αγορά θα περάσει και στην επόμενη φάση, αυτήν της επανόδου σε μια ανοδική καμπή, προκειμένου να μειωθεί το μέγεθος των τεράστιων απωλειών που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια.

Καθοριστικός παράγοντας για τις μελλοντικές εξελίξεις στην κτηματαγορά είναι ασφαλώς και η στάση που θα υιοθετήσει η κυβέρνηση. Στην σημερινή κατάσταση που βρίσκεται η κτηματαγορά είναι πολύ πιθανό να λειτουργήσει σαν καταλύτης για να μπούμε σε τροχιά βελτίωσης και να συνεχίσουν οι δείκτες να κινούνται ανοδικά.

Η πρόκληση είναι συνεπώς μεγάλη, και η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και φαίνεται πως προσπαθεί να δρομολογήσει αλλαγές που θα επιτρέψουν στον κλάδο των ακινήτων να ανακάμψει και στους ξένους επενδυτές (ιδιώτες και θεσμικούς) να αποφασίσουν να επενδύσουν δυναμικά στη χώρα μας. Γιατί η Ελλάδα μας είναι μοναδική! Έχουμε τις καλύτερες παραλίες στον κόσμο, καταπληκτικά νησιά, εξαιρετικό μεσογειακό κλίμα, τον καθαρότερο ουρανό και αμέριστη φιλοξενία.

Μεγάλο πόλο έλξης μεμονωμένων επενδυτών από το εξωτερικό αλλά και εταιρειών έχουν τα ελληνικά νησιά με δημοφιλέστερους προορισμούς τα νησιά που διαθέτουν διεθνή αεροδρόμια και αυτά που έχουν τουριστικές υποδομές όπως μαρίνες, πολυτελή ξενοδοχεία και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

Ήδη διάφορες σημαντικές πρωτοβουλίες και κινήσεις με τη μορφή νόμων και ρυθμίσεων, όπως ο νόμος «Fast Track» που επιτρέπει σε αξιόλογες επενδύσεις να ξεπεράσουν σύντομα υπερβολικές γραφειοκρατίες, ή ο Νέος Επενδυτικός Νόμος για τη στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων, την οικονομική ανάπτυξη και την περιφερειακή συνοχή, ο οποίος ψηφίστηκε από τη Βουλή, αποτελούν σοβαρές ενδείξεις της δέσμευσης της κυβέρνησης να στηρίξει το real estate και να προσελκύσει ξένα επενδυτικά κεφάλαια όπως επίσης μείωση του φόρου μεταβίβασης για αγορά ακινήτων από εταιρείες ή φυσικά πρόσωπα από το 10% στο 3% και μια καινοτόμα ιδέα που σαν Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηματομεσιτών Ελλάδος μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο είχαμε ζητήσει για όσους κατοίκους δεν είναι μέλη της Ε.Ε. και αγοράσουν ακίνητο άνω των 250.000€ να παίρνουν άδεια παραμονής για τους ίδιους και την οικογένειά τους για όσο χρονικό διάστημα έχουν στην ιδιοκτησία τους το ακίνητο.

Σήμερα οι αγοραστές ακινήτων είναι πολύ περισσότεροι από πέρυσι, ενώ οι πωλητές (ιδιώτες και developers) άρχισαν να ανταποκρίνονται κάνοντας σημαντικές εκπτώσεις (σε όλες τις κατηγορίες ακινήτων). Η αλλαγή στάσης των τραπεζών, που επανακάμπτουν δυναμικά αλλά προσεκτικά, σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση των επιτοκίων βελτίωσαν κάπως το κλίμα στην αγορά. Σε μεγάλο βαθμό, η πολιτική που θα ακολουθήσουν οι τράπεζες αναμένεται καθοριστική για τη διαμόρφωση της αγοράς τους προσεχείς μήνες.

Δεδομένου ότι διανύουμε το όγδοο έτος ύφεσης, με τους όγκους αγοραπωλησιών ακινήτων (κατοικίες και επαγγελματικά), να κινούνται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και την προσφορά να αυξάνεται έναντι της ζήτησης, είμαστε σίγουροι ότι από εδώ και πέρα θα παρουσιαστούν σημαντικές αγοραστικές ευκαιρίες για όσους διαθέτουν τα απαραίτητα κεφάλαια.

Πιστεύω πως η ελληνική κτηματαγορά αποτελεί μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή για όποιον ενδιαφέρεται να επενδύσει σε ακίνητα (κάθε είδους) και στα ελληνικά νησιά σε μια πανέμορφη, ηλιόλουστη, ευρωπαϊκή χώρα, με ιστορία, πολιτισμό αλλά και με ιδιαίτερες δυνατότητες και προοπτικές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider