Αναγκαία η στρατηγική διεκδικήσεων και η ανάπτυξη διαδημοτικών συνεργασιών

Φελίνα Καζάκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναγκαία η στρατηγική διεκδικήσεων και η ανάπτυξη διαδημοτικών συνεργασιών

Με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην περιοχή μας και την διοργάνωση εκ μέρος της Ελληνικής Κυβέρνησης του Αναπτυξιακού Συνεδρίου η δημοτική παράταξη «Εμείς… η πόλη» υπέβαλε ήδη από τον Αύγουστο του2017 τις προτάσεις της προκειμένου να συμπεριληφθούν στον αναπτυξιακό σχεδιασμό και την θεματολογία του συνεδρίου. Οι εν λόγω προτάσεις έχουν κοινοποιηθεί στον κ. Περιφερειάρχη καθώς επίσης και στο Δήμο Κομοτηνής. Πρόκειται για τον σχεδιασμό και σημεία των Προγραμματικών θέσεων της παράταξης και τα οποία η δημοτική παράταξη έχει επανειλημμένως ζητήσει να συμπεριληφθούν στον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό του Δ. Κομοτηνής.

Λαμβάνοντας υπόψη μας τις συνεχείς αλλαγές στο Ευρωπαϊκό περιβάλλον και σύμφωνα με τις τελευταίες τάσεις οι Περιφέρειες καλούνται να λειτουργήσουν μέσω ενός νέου μοντέλου μικρών κρατιδίων. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αναζητήσουμε τις αναπτυξιακές προοπτικές της ΠΑΜΘ (Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης) και κατά επέκταση των Δήμων αυτής και του Δήμου Κομοτηνής σε ένα πλαίσιο διαδημοτικών συνεργασιών, την δημιουργία και υιοθέτηση ενός κοινού οράματος αναδεικνύοντας τα δυνατά σημεία κάθε Δήμου που θα δημιουργεί μια δυναμική κάτω από την «ομπρέλα» της ΠΑΜΘ.

Μόνο με αυτό τον τρόπο θα καταστούν ανταγωνιστικές και θα λειτουργήσουν ως πόλο έλξης για μεγάλα επενδυτικά funds που θα συγχρηματοδοτήσουν δημόσια ή ιδιωτικά έργα.

Είναι επίσης σημαντικό και να καταστεί σαφές πως μεμονωμένα οι δήμοι δεν μπορούν να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά και να διεκδικήσουν μεγάλα ποσά χρηματοδότησης, συνεπώς η κοινή στρατηγική ατζέντα διεκδικήσεων προς τρίτους και η ανάπτυξη διαδημοτικών συνεργασιών χωρικά στην ΠΑΜΘ θεωρείται αναγκαία ενώ μείζονος σημασίας αποτελεί η εμπλοκή και συμμετοχή όλων των φορέων σε ένα κοινό στρατηγικό άξονα τόσο για το Δήμο Κομοτηνής όσο και για την ΠΑΜΘ.
Οι προτάσεις, μεταξύ άλλων αφορούν έργα του Δήμου Κομοτηνής ή πρωτοβουλίες ανάπτυξης διαδημοτικών συνεργασιών, που μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής:

  • Περιβάλλον - Ανανεώσιμη ενέργεια
  • Παραγωγή και εκμετάλλευση βιοαερίου από τον ΧΥΤΑ
  • Δημιουργία Περιβαλλοντικού Πάρκου
  • Αγροτουρισμός
  • Δομή αγροτικής επιχειρηματικότητας
  • Παράκτια ζώνη
  • Δημιουργία δικτύου πολιτισμού «Πολιτιστική Διαδρομή στα μνημεία και αξιοθέατα της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης»
  • Δημιουργία ταμείου ανάπτυξης για την στήριξη της επιχειρηματικότητας
  • Γεωστρατηγικό Πολιτικό Ινστιτούτο

Ελπίζω να εισακουσθούν τα σοβαρά προβλήματα των φορέων της περιοχής, να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος και να παράγει απτά αποτελέσματα. Οι προσδοκίες πλέον όλων των πολιτών είναι υψηλές και δε θα θέλαμε να είμαστε παρατηρητές και μάρτυρες μιας ακόμη φιέστας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider