Στον πρωτογενή τομέα εστιάζει το ΤΕΙ Θεσσαλίας

Δρ. Ξενοφών Σπηλιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στον πρωτογενή τομέα εστιάζει το ΤΕΙ Θεσσαλίας

Με το βλέμμα στον πρωτογενή τομέα προτεραιότητά μου είναι να επισπεύσω τις ενέργειες για τη δημιουργία του «Οργανισμού Διαχείρισης Περιουσίας» του Ιδρύματός μας, που εδώ και έξι μήνες βρίσκεται στο Υπουργείο Παιδείας ως σχέδιο Π.Δ. για έλεγχο νομιμότητας και υπογραφή.

Σήμερα, με το υπάρχον νομικό πλαίσιο και παρ’ όλο που το ΤΕΙ Θεσσαλίας διαθέτει περίπου 1.200 στρέμματα για καλλιέργεια, περισσότερα από 600 στρέμματα μένουν σε «αγρανάπαυση» και δεν μπορούν ούτε καν να ενοικιαστούν σε παραγωγούς για καλλιέργεια, στερώντας σημαντικά έσοδα από το Ίδρυμά μας που υποχρηματοδοτείται τα τελευταία χρόνια, όπως συμβαίνει άλλωστε και με όλα τα Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Επιπρόσθετα, ο «Οργανισμός Διαχείρισης» θα επιτρέψει την αξιοποίηση των συγχρόνων εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του Ιδρύματος για εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες υψηλού επιπέδου και θα περιλαμβάνουν εκπαίδευση θεωρητική αλλά πρακτική σε σύγχρονες καλλιεργητικές τεχνικές όπως π.χ. θερμοκηπιακές καλλιέργειες με σύγχρονα συστήματα υδροπονίας και αεροπονίας και μάλιστα σε πρωτοπόρα πανευρωπαϊκώς «Γεωθερμικά Θερμοκήπια» που διαθέτει, μέσω του μεγαλύτερου περιβαλλοντικού προγράμματος LIFE για την Ελλάδα. Τα εξειδικευμένα και θεσμοθετημένα εργαστήρια μπορούν να συμβάλλουν στην αναδιάρθρωση της ελληνικής γεωργίας με προτάσεις για σύγχρονες ανταγωνιστικές καλλιέργειες, ενθαρρύνοντας τους αγρότες και ενημερώνοντας τις κρατικές υπηρεσίες.

Παράλληλα το ΤΕΙ πρωτοπορεί στην ανάπτυξη γεωργίας ακριβείας, τεχνολογίας αρωματικών φυτών αλλά και νέων τεχνικών διατροφής παραγωγικών ζώων και όλα αυτά αξιοποιώντας την έρευνα που διεξάγεται στη Σχολή Γεωπονίας, με τα επικαιροποιημένα και αναδιαρθρωμένα προγράμματα σπουδών. Τα λειτουργούντα τμήματα είναι: των Τεχνολόγων Γεωπόνων, με τις τέσσερις κατευθύνσεις, Φυτικής Παραγωγής, Ζωικής Παραγωγής, Μηχανικών Βιοσυστημάτων και Αγροτικής Οικονομίας, που πρόθεσή μας είναι να λειτουργήσει από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Στο δυναμικό της Σχολής υπάγονται επίσης και τα πρωτοπόρα τμήματα των Τεχνολόγων Τροφίμων και της Διατροφής και Διαιτολογίας, μοναδικά σε όλη την Κεντρική Ελλάδα και την Ήπειρο.

Τέλος να προσθέσω ότι και το Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, συμβάλλει στην ανάπτυξη σύγχρονων αγροτοδασικών συστημάτων καθώς και των απαραίτητων λειμώνων για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας. Έτσι στις προτεραιότητές μας είναι η περαιτέρω προσπάθεια σύνδεσης της δραστηριότητας του Ιδρύματος με την πρωτογενή παραγωγή και τη συνεύρεση παραγωγικών φορέων της πρωτογενούς παραγωγής με νέες τεχνολογίες που αναπτύσσονται στο Ίδρυμά μας και αυξάνουν την προστιθέμενη αξία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider