Μήπως τελικά η αξιολόγηση είναι προς όφελος του κλάδου των ταξιτζήδων ;

Απόστολος Αποστολάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μήπως τελικά η αξιολόγηση είναι προς όφελος του κλάδου των ταξιτζήδων ;

Η απαίτηση εκπροσώπων του κλάδου να μην υπάρχει αξιολόγηση των επαγγελματιών ταξί από τους επιβάτες που κάνουν χρήση της υπηρεσίας (taxi)beat, δείχνει μια εγωιστική διάθεση αποφυγής της πραγματικότητας, που είμαι σίγουρος ότι δεν αφορά όλο τον κλάδο.

Στην ελεύθερη αγορά που ζούμε κάθε επαγγελματίας, όλοι μας, αξιολογούμαστε από τους χρήστες των υπηρεσιών μας. Η αξιολόγηση είναι αυτή που κατευθύνει τον επίδοξο αγοραστή μιας υπηρεσίας να ρωτήσει ένα παλιό χρήστη πριν γίνει και αυτός πελάτης. Θα ήθελαν οι ταξιτζήδες ως καταναλωτές να υποχρεωθούν σε τριετείς συμβάσεις τυχαία με ιδιοκτήτες φούρνων , εστιατόρια, δικηγόρους, υδραυλικούς και άλλους επαγγελματίες των οποίων τις υπηρεσίες χρειάζονται;

Γιατί εμείς ως καταναλωτές υπηρεσιών να υποχρεωθούμε να λάβουμε υπηρεσίες από επαγγελματίες που δεν παρέχουν το επίπεδο υπηρεσιών που θα θέλαμε; Τι καλύτερο από την άμεση αξιολόγηση από χιλιάδες καταναλωτές οι οποίοι, βγάζοντας ένα μέσο όρο, προάγουν τους καλύτερους διευκολύνοντας την απόφαση για τους επόμενους πελάτες;

Όμως, πέρα από την πρώτη εύλογη απορία, ας δούμε αν είναι πράγματι προς το συμφέρον του κλάδου των ταξιτζήδων η κατάργηση της διαδικασίας αξιολόγησης που παρέχει το Taxibeat.

Ένας κλάδος κερδίζει όταν μεγαλώνει το μέγεθος της αγοράς του, διότι τότε περισσότεροι από τους ενεργούς επαγγελματίες μοιράζονται μια μεγαλύτερη πίτα. Οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν το μέγεθος της αγορά του ταξί είναι 3:

1ον Η μακροοικονομική κατάσταση και άρα το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών

2ον Το κόστος της υπηρεσίας

3ον Οι εναλλακτικές επιλογές για το ίδιο μεταφορικό έργο. Οι ενναλακτικές στο ταξί είναι η οδήγηση αυτοκινήτου ή η χρήση μαζικών μέσων μεταφοράς.

Τα οικονομικά της χώρας και η τιμολόγηση της υπηρεσίας είναι δεδομένα και η αξιολόγηση ή μη δε τα αλλάζει. Αυτό όμως που ξεκάθαρα αλλάζει με την κατάργηση της αξιολόγησης των επαγγελματιών από τους πελάτες, είναι η εμπιστοσύνη στην ποιότητα της υπηρεσίας και άρα το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των εναλλακτικών που έχουν οι καταναλωτές. Έχοντας εμπλακεί ενεργά με την υπηρεσία από το ξεκίνημα της, έχω μιλήσει με πάρα πολλούς καταναλωτές/πελάτες οι οποίοι αύξησαν κατακόρυφα τη χρήση taxi μετά την έλευση του Taxibeat.

Μια βασική κατηγορία καταναλωτών (συμπεριλαμβανομένου και εμού) στο παρελθόν απέφευγαν το ταξί και προτιμούσαν να χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητο τους ή το μετρό. Ήθελαν να αποφύγουν τον ταξιτζή που θα κάπνιζε ή δε θα είχε επαγγελματική συμπεριφορά. Προτιμούσαν να πληρώσουν λίγο πιο ακριβά σε χρήμα ή χρόνο για να αποφύγουν μια πιθανή δυσάρεστη μισάωρη συνεύρεση.

Μια άλλη μεγάλη κατηγορία είναι τα παιδιά και οι νέες κοπέλες που αισθάνθηκαν μεγαλύτερη ασφάλεια με την αξιολόγηση και προσωποποιημένη υπηρεσία και έτσι άρχισαν να χρησιμοποιούν ταξί. Για παράδειγμα, οι γονείς ήξεραν ότι μπορούσαν πλέον να εμπιστευθούν τον οδηγό του Taxibeat και πολλοί αποφάσισαν να στέλνουν τα παιδιά τους ασυνόδευτα αντί να τα πηγαίνουν οι ίδιοι στις διάφορες υποχρεώσεις τους.

Αν γυρίσουμε πίσω σε μια κατάσταση που δε θα υπάρχει εμπιστοσύνη στην ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας είναι σαφές ότι η ζήτηση για μεταφορικό έργο από τα ταξι θα μειωθεί.

Ως καταναλωτής, έχω χρησιμοποιήσει την υπηρεσία 100δες φορές και έχω μιλήσει με ανάλογο αριθμό επαγγελματιών. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων οι ταξιτζήδες ήταν ευγενείς και χαρούμενοι από τη συνεργασία τους με την υπηρεσία του Taxibeat. Έλεγαν ξεκάθαρα ότι η αξιολόγηση οδηγεί στην αναβάθμιση του κλάδου διότι στο παρελθόν, επειδή ακούγονταν μόνο τα αρνητικά, η εικόνα του αμαυρωνόταν από μερικούς κακούς επαγγελματίες.

Θα συμφωνήσω μαζί τους και παράλληλα πιστεύω ακράδαντα ότι το μέγεθος της αγοράς του ταξί μεγαλώνει με την διαφάνεια που φέρνει η αξιολόγηση. Αν ήμουν εκπρόσωπος του κλάδου αυτό θα ζητούσα για να βοηθήσω τους συναδέλφους μου.

O Απόστολος Αποστολάκης είναι Partner στην Venturefriends.vc, Angel investor και πρώην μέλος του Διοικητικού συμβουλίου Taxibeat

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider