Τι προσφέρει ο θεσμός της Δ.Ε.Θ., τι κερδίζει η πόλη;

Ευαγγελία Ι. Κίτσου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι προσφέρει ο θεσμός της Δ.Ε.Θ., τι κερδίζει η πόλη;

Για τους παροικούντες την υπόλοιπη Ελλάδα η Θεσσαλονίκη ταυτίζεται με το επίθετο «ερωτική» και με τη Δ.Ε.Θ. Στις αρχές του Σεπτέμβρη κάθε χρόνου τα δύο αυτά χαρακτηριστικά «σκάνε» με θόρυβο στο, χαλαρωμένο από τις πρόσφατες διακοπές, κεφάλι του Θεσσαλονικιού και τον προσγειώνουν στην πραγματικότητα.

Σε καμία άλλη πόλη της χώρας η επιστροφή στην καθημερινότητα, μετά τη θερινή ραστώνη, δεν γίνεται τόσο ωμά και απότομα όσο στη Θεσσαλονίκη. Η έναρξη των εργασιών της Διεθνούς Εκθέσεως μόνο προβληματισμό φέρνει στους κατοίκους της. Τι προσφέρει τελικά αυτός ο θεσμός, τι κερδίζει η πόλη; Πέρα από τα κλισέ των τηλεοπτικών ρεπορτάζ «η συμπρωτεύουσα φόρεσε τα καλά της και υποδέχεται πολιτικούς και επιχειρηματίες», καλό θα είναι να δούμε λίγο πιο ορθολογικά το θέμα.

Ο εμβληματικός χώρος της Έκθεσης βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, μιας πόλης με έντονο και ανεπίλυτο κυκλοφοριακό πρόβλημα, ιδιαίτερα σ’ αυτήν την περιοχή. Στη διάρκεια της Έκθεσης η έννοια του προβλήματος ξεπερνά κάθε όριο ανεκτικότητας, ακόμη και για το περιορισμένο χρονικό διάστημα της μιας εβδομάδας. Οι πολίτες απλά ταλαιπωρούνται σε κακουργηματικό βαθμό. Ο αριθμός των αυτοκινήτων πολλαπλασιάζεται με γεωμετρική πρόοδο, οι δρόμοι κλείνουν, για να περάσουν οι πολιτικοί και να λάβουν χώρα διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, με επεισόδια διαβαθμισμένα σε ένταση, αναλόγως του πολιτικού κλίματος που επικρατεί κάθε χρονιά. Γιατί λοιπόν δε μεταφέρονται οι εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Θ.; Από την εποχή που η Βλαχοπούλου έψαχνε τον Ηλιόπουλο στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης πέρασε μισός αιώνας, στη διάρκεια του οποίου έγιναν ατέρμονες συζητήσεις περί των σκοπιμοτήτων της μεταφοράς. Αλλά η Δ.Ε.Θ. εκεί, ακλόνητη, και ούτε μια σοβαρή κουβέντα για τη χωροθέτηση.

Πέραν του χωροταξικού, υπάρχουν δυστυχώς και ιδεολογήματα, που συνοδεύουν τη Δ.Ε.Θ.:

1ον) Προβάλλεται η ελληνική επιχειρηματικότητα. Αλήθεια, υπάρχει κανείς που το πιστεύει; Τα περίπτερα της Δ.Ε.Θ. είναι πια πολύ περιορισμένα σε αριθμό και οι άπειρες κλαδικές εκθέσεις, που οργανώνονται και στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, προσφέρουν μεγαλύτερο όφελος προς τον σκοπό αυτό. Όσο για το διεθνές του πράγματος, το αφήνω καλύτερα ασχολίαστο.

2ον) Ζωντανεύει η αγορά της πόλης. Άλλος ένας μύθος που προσκρούει στην πραγματικότητα. Τα τελευταία χρόνια, τα μνημονιακά, η αγορά της πόλης ζωντανεύει από τους πολίτες των γειτονικών χωρών, κυρίως από τα βόρεια σύνορα, που έχουν την άνεση της κατανάλωσης, την οποία έχασε πλέον ο Έλληνας. Το μόνο που ζωντανεύει με θεαματική επιτυχία είναι τα μπουζούκια, καθώς συνδυάζονται και με τον χαρακτηρισμό «ερωτική πόλη»! Βέβαια, έχουν υπάρξει και εποχές αλήστου μνήμης, που η εβδομάδα της Δ.Ε.Θ. γέμιζε με επιτυχία τις σελίδες των περίφημων lifestyle περιοδικών μιας άλλης Ελλάδας, πολύ κοντινής, αλλά και τόσο μακρινής πλέον.

3ον) Όλη η Ελλάδα περιμένει τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών. Μα τι άλλο να εξαγγείλουν και αυτοί; Από το βήμα της Δ.Ε.Θ. έχουν εξαγγελθεί τα πάντα από όλους και όλοι τα λησμόνησαν ηθελημένα μπαίνοντας στο αεροπλάνο της επιστροφής.

Δυστυχώς, η «Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης» κατατρέχεται από το παρελθόν της. Είναι πασιφανές ότι ο θεσμός χρειάζεται συθέμελα ανανέωση σε όλους τους τομείς του. Το να διατηρείται στη σημερινή παραπαίουσα κατάσταση δεν ωφελεί γενικότερα, και κυρίως, δεν ωφελεί την πόλη. Η Δ.Ε.Θ. είναι ένα εργαλείο, αλλά η αποτελεσματικότητα αυτού δεν επέρχεται με την κεκτημένη ταχύτητα της, χαμένης σήμερα, αίγλης του παρελθόντος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider