Το λιμάνι του Γυθείου: σημαντικό δημόσιο λιμενικό έργο

Αδαμαντία Τζανετέα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το λιμάνι του Γυθείου: σημαντικό δημόσιο λιμενικό έργο

Εδώ και περίπου ένα μήνα ολοκληρώθηκε η επέκταση του λιμένα Γυθείου το οποίο αποτελούσε ένα όνειρο γενιών για το Γύθειο και πλέον πρόκειται για ένα έργο ανάπτυξης για τη Λακωνία και την Πελοπόννησο γενικότερα.

Με την επέκταση του λιμένα εκσυγχρονίζεται το λιμάνι του Γυθείου καθώς επιτυγχάνεται η αναβάθμιση των επιπέδου εξυπηρέτησης των χρηστών τόσο ως προς το μέγεθος των πλοίων που θα έχουν την δυνατότητα ελλιμενισμού όσο και ως προς τις υπόλοιπες συνοδευτικές χρήσεις του λιμένα. Στην επέκταση του προσήνεμου μόλου συνολικού μήκους είναι δυνατή η πρόσδεση κρουαζιερόπλοιων μέχρι 200 μέτρα στο ανατολικό κρηπίδωμα και μέχρι 150 μέτρα στο Δυτικό κρηπίδωμα. Στην επέκταση του χερσαίου χώρου που πραγματοποιήθηκε με την προσθήκη τριγωνικής επιφάνειας στο βόρειο άκρο της κεφαλής του υφιστάμενου έργου επιτρέπεται την πρόσδεση στο βόρειο μέτωπο δύο σκαφών Ε/Γ-Ο/Γ μήκους μέχρι 150 μέτρων και στο δυτικό μέτωπο ένα εμπορικό πλαγιοδετημένο μήκος μέχρι 80 μέτρα. Επισημαίνεται δε ότι ο πρόσθετος χερσαίος χώρος είναι αναγκαίος για τη σωστή λειτουργία του Λιμένα, κυρίως κατά τη θερινή περίοδο όπου είναι ιδιαίτερα αυξημένη η κίνηση, τόσο των επιβατών όσο και των οχημάτων που ταξιδεύουν προς Κύθηρα και Κρήτη.

Η κατασκευή της επέκτασης ήταν ένα τεχνικά ιδιαίτερα δύσκολο και εξειδικευμένο έργο που παραδόθηκε και ανήκει στους πολίτες.

Το Μαραθονήσι πρόκοψε και μεγαλούργησε όταν είχε συχνές και αδιάκοπες σχέσεις με την Νησιωτική Ελλάδα και κύρια με τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Αυτές τις επαφές με τούτο το λιμάνι φιλοδοξούμε να επαναθεμελιώσουμε.

Με την ολοκλήρωση αυτού του έργου τώρα πλέον στόχος της Περιφέρειας είναι η σύνδεση του λιμανιού του Γυθείου με την Κρήτη και τις Κυκλάδες. Εφόσον επιτευχθεί και αυτός ο σχεδιασμός τότε τα οφέλη για την περιοχή μας θα είναι πολύπλευρα και σημαντικά. Βέβαια, το έργο για το λιμάνι του Γυθείου δε θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την αγαστή συνεργασία του Δημάρχου Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρου Ανδρεάκου, της Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Πελοποννήσου και των Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Λακωνίας.

Επιμέλεια: Στέλλα Κεμανετζή

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider