«Πληγώνει» τη βιομηχανία κρασιού ο φόρος κατανάλωσης

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Πληγώνει» τη βιομηχανία κρασιού ο φόρος κατανάλωσης

Tα αναμενόμενα έσοδα δεν ήρθαν. Αντ’ αυτών, από τα περίπου 55 εκατ. ευρώ έσοδα τα οποία είχαν προβλεφθεί από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί, μόλις το 1/3 ήταν αυτά που ήρθαν στα δημόσια ταμεία δημιουργώντας παράλληλα όλες τις προϋποθέσεις για να εκτιναχθεί το παραεμπόριο.

Την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου από τη Νεμέα, όπου εγκαινίασε τις εκδηλώσεις «Μεγάλες Μέρες της Νεμέας 2017», που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Νεμέας με το Σύνδεσμο Οινοποιών ΠΟΠ Νεμέας και τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Νεμέας, προανήγγειλε για μια ακόμη φορά την κατάργηση του φόρου στο κρασί.

Όμως, αν και μια τέτοια εξέλιξη κινείται προς τη θετική κατεύθυνση, η ζημιά έχει γίνει και όσο οι αποφάσεις της κυβέρνησης καθυστερούν, η ζημιά γίνεται όλο και πιο μεγάλη.

Την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί είχε ζητήσει για πολλοστή φορά, από τα μέσα του καλοκαιριού, η Εθνική Διεπαγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) οριοθετώντας την πριν την έναρξη του τρύγου.

Μάλιστα με σχετική επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελου Αποστόλου, με κοινοποίηση στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου, Βαγγέλης Αργύρης, εξέφρασε την ανάγκη να μην ναρκοθετηθεί και η νέα οινική χρονιά από τα αρνητικά φαινόμενα (παραοικονομία, παράνομη διακίνηση κ.λπ.), που συνοδεύουν τον συγκεκριμένο φόρο από την αρχή της εφαρμογής του.

Ο τρύγος έφτασε, η ρύθμιση όμως δεν έχει φτάσει και για μια ακόμη φορά προαναγγέλλεται ότι θα έρθει κάπου εντός του 2017.

Όμως για τους ανθρώπους του κρασιού αυτό δεν είναι αρκετό.«Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για τον κλάδο», λένε, προσθέτοντας ότι ο ΕΦΚ υπήρξε ατελέσφορος, καθώς όχι μόνο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα στο Δημόσιο, αλλά έγινε και αιτία μεγάλης απώλειας εσόδων (από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος) με τεράστιο κόστος, για τον κλάδο.

Άλλωστε ήδη η παραμονή διακίνηση οίνου καλύπτει το 70%. Η μείωση των πωλήσεων των νόμιμων οινοποιείων είναι εμφανής, αφού καταγράφεται πτώση του κύκλου εργασιών τους κατά 40% έναντι του 2015 και κατά 25% έναντι του 2016.

Παράλληλα, όπως επισημαίνουν οι οινοπαραγωγοί εξ’ αιτίας της μείωσης του κύκλου εργασιών και της συσσώρευσης αποθεμάτων οίνου στις δεξαμενές τους, είναι αδύνατη η παραλαβή της νέας συγκομιδής.

Και όλα αυτά έρχεται να συμπληρώσει η πλήρης αδυναμία κυρίως των συνεταιριστικών οινοποιείων, να αποπληρώσουν τους αμπελουργούς για την προηγούμενη συγκομιδή εξαιτίας της μείωσης των πωλήσεων τους, αλλά και της αφαίμαξης της ρευστότητας τους, από τον ίδιο τον ΕΦΚ στο κρασί.

Μετά από δεκαοχτώ μήνες εφαρμογής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, λένε οι άνθρωποι του κλάδου, μόνο προβλήματα έχουν δημιουργηθεί, ενώ όπως έχει καταγγείλει από τις 10 Ιουλίου η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, αδήλωτες δεξαμενές αναμένεται να φιλοξενήσουν μεγάλο μέρος της επικείμενης παραγωγής οίνου, προκειμένου αυτή να διακινηθεί χωρίς παραστατικά, αφού η τελική τιμή του οίνου διαμορφώνεται έτσι, στο 50% σε σύγκριση με την τιμή του οίνου που διακινείται νόμιμα, γεγονός που έχει ήδη κλονίσει τη βιωσιμότητα των νόμιμων οινοποιείων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider