Στο όνομα της διαφάνειας

Βασίλης Τσίρκας
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο όνομα της διαφάνειας

Τις προηγούμενες δεκαετίες η διαπλοκή και η διαφθορά μετουσιώθηκαν σε συστατικό στοιχείο όλων των εκφάνσεων της κοινωνικοοικονομικής και πολιτικής ζωής του τόπου. Η πελατειακή γραφειοκρατία, σε συνδυασμό με την εκούσια ή ακούσια αναλγησία των ελεγκτικών μηχανισμών στο σύνολο της θεσμικής σφαίρας, οδήγησαν στον εκφυλισμό των δημοκρατικών αρχών και αξιών, δηλητηριάζοντας εν τέλει την κοινωνική συνείδηση. Το κράτος μετατράπηκε σε οργανισμό εξυπηρέτησης πολιτικών, οικονομικών και κομματικών επιδιώξεων, παραμερίζοντας όσους δεν είχαν πρόσβαση σε αυτόν τον μηχανισμό.

Οι ευθύνες που αναλογούν σε όσους ασκούσαν εξουσία ή εμπλέκονταν στο ευρύ φάσμα διακυβέρνησης της χώρας για παραπάνω από 40 χρόνια είναι συγκεκριμένες. Το διακύβευμα σήμερα για μια νέα μεταπολίτευση απαλλαγμένη από τις πελατειακές παθογένειες, τα συστήματα και τα συστηματάκια διαπλοκής και διαφθοράς, είναι ευθεία ρήξη με αυτά τα φαινόμενα, με σκοπό να αναδειχθούν όλα τα κρούσματα κακοδιαχείρισης και να αποδοθούν οι πολιτικές, ηθικές ακόμα και ποινικές ευθύνες, όπου αυτές υπάρχουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει και εμπράκτως ότι δεν συμβιβάζεται με αυτό το νοσηρό σύστημα και τους θύλακες διαπλοκής και διαφθοράς. Έχουμε τη βούληση να συγκρουστούμε και να φέρουμε στην επιφάνεια όλα τα σκάνδαλα που ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο και συνέβαλαν στη δημοσιονομική και ηθική χρεοκοπία της χώρας.

Εκτός από τις δράσεις εξορθολογισμού των δημοσίων δαπανών, της αντιμετώπισης της εκτεταμένης φοροδιαφυγής, της παραοικονομίας και του «μαύρου» χρήματος, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την ευθύνη να αναδείξει -μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου- τα πεδία σκιώδους συνδιαλλαγής που ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο. Ενδεικτικό παράδειγμα η εξεταστική επιτροπή για τον δανεισμό κομμάτων και ΜΜΕ, στο πόρισμα της οποίας αποκαλύφτηκε ο καλοστημένος μηχανισμός που επέτρεπε να δανείζονται ανεπιστρεπτί κρατικό χρήμα, αποσκοπώντας στην κερδοσκοπία, στη μιντιακή σιωπή και την πληρωμή πολιτικών «γραμματίων».

Το εν λόγω σύστημα, αποτελούμενο από κόμματα, ΜΜΕ και τράπεζες, λειτουργούσε με καύσιμη ύλη το κρατικό χρήμα. Ο ελληνικός λαός έγινε μάρτυρας κυνικών ομολογιών, όπου μεγαλομέτοχοι συγκροτημάτων Τύπου έπαιρναν δάνεια εκατομμυρίων από τις τράπεζες, χωρίς να επιστρέψουν ούτε ένα ευρώ πίσω. Μάλιστα, για κάποιους -σε αντίθεση με κάθε τραπεζική δεοντολογία- μοναδική τραπεζική εξασφάλιση ήταν ο «αέρας» της υπογραφής τους, ενώ δεν έλειψαν και οι μαρτυρίες ιδιοκτητών καναλιών που παραδέχτηκαν την ύπαρξη του περιβόητου τριγώνου της διαπλοκής.

Την ίδια ώρα αποκαλύφτηκε στα μάτια του πολύπαθου ελληνικού λαού ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, «φέσωσαν» τον ελληνικό λαό με 420 εκατομμύρια ευρώ, βάζοντας πολλές φορές ως εγγύηση την ίδια κρατική επιχορήγηση που είχαν παραχωρήσει και σε άλλες τράπεζες. Είναι το λεγόμενο «τρικ» των παράλληλων εξασφαλίσεων, εγείροντας ερωτηματικά για την αμερόληπτη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Αυτή η πρακτική ζημίωσε τον ελληνικό λαό, αφού τα τραπεζικά ανοίγματα καλύφθηκαν με τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, ενώ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα χρειαστούν στην κυριολεξία αιώνες για να αποπληρώσουν τον δανεισμό τους.

Στην ίδια κατεύθυνση συστάθηκε και η προανακριτική επιτροπή για τα εξοπλιστικά προγράμματα την περίοδο πρωθυπουργίας του Κώστα Σημίτη, με Υπουργό Άμυνας τον κ. Παπαντωνίου. Στις δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στην Βουλή περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια το μεγάλο φαγοπότι που προκάλεσε τεράστια ζημία στο ελληνικό δημόσιο.

Ακόμα κι αν οι ευθύνες έχουν παραγραφεί, ο ελληνικός λαός οφείλει να γνωρίζει ποιοι συντέλεσαν στη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Εξάλλου, οι πολιτικές ευθύνες όσων πολιτικών και άλλων το μηχανεύτηκαν δεν είναι δυνατόν να παραγραφούν.

Ταυτόχρονα έρχονται στο φως οι υπόγειες πρακτικές που λάμβαναν χώρα στην Υγεία, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις τις υποθέσεις για το ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και την περίπτωση της ιδιωτικοποίησης του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν.

Στον χώρο της υγείας σημειώθηκαν δεκάδες περιπτώσεις σκανδάλων που προξένησαν όχι μόνο οικονομικές ζημιές μεγάλου μεγέθους, αλλά υπονόμευσαν την ίδια την έννοια της δημόσιας υγείας και του κράτους πρόνοιας.

Υλοποιώντας τη δέσμευσή μας του για τη διαλεύκανση όλων των σκοτεινών υποθέσεων που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και υπονόμευσαν διαχρονικά το δημόσιο συμφέρον, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να διεκδικεί σθεναρά την απονομή δικαιοσύνης και την αποκατάσταση της διαφάνειας.

Όπως αποδείχθηκε, στο πέρασμα του χρόνου ο χώρος της άμυνας και της Υγείας ήταν δύο προνομιακοί χώροι στους οποίους άλλοτε με την συμμετοχή και άλλοτε την προκλητική ανοχή πολιτικών είχε στηθεί ένα όργιο σπατάλης και διασπάθισης του δημόσιου χρήματος.

Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η Κυβέρνηση έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή το άτυπο κοινωνικό συμβόλαιο που υπέγραψαν με τον λαό για την αποκατάσταση της διαφάνειας στο πολιτικό τοπίο της χώρας και την πάταξη της διαφθοράς σε όλο το φάσμα της κρατικής λειτουργίας. Αποτελεί στρατηγική επιλογή αλλά και χρέος προς τους πολίτες η μάχη κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής να φτάσει μέχρι τέλους.

Επιμέλεια: Στέλλα Κεμανετζή

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider