Τουρισμός και Πολιτισμός: Δύο κλάδοι με καινοτόμες ιδέες και δράσεις

Σταύρος Αρναουτάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρισμός και Πολιτισμός: Δύο κλάδοι με καινοτόμες ιδέες και δράσεις

Για την Περιφέρεια Κρήτης Τουρισμός και Πολιτισμός είναι δύο έννοιες στενά συνδεδεμένες με το νησί μας. Δύο επιχειρηματικοί κλάδοι που χωρούν καινοτόμες ιδέες και δράσεις. Ιδιαίτερα για τον τόπο μας ο τουρισμός στηρίζεται στον πολιτιστικό μας πλούτο, στη μακραίωνη πολιτιστική μας ιστορία και παράλληλα αποτελεί ένα από τα οχήματα που μεταφέρουν αυτήν την κληρονομιά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και του πλανήτη.

Ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της Κρήτης. Είναι η ατμομηχανή με βάση την οποία ενισχύεται καθοριστικά η τοπική οικονομία, πάντα συμπληρωματικά με τον εξίσου σημαντικό κλάδο για το νησί, τον πρωτογενή τομέα. Παρόλα αυτά, η κρίση και οι επιπτώσεις της στην πραγματική οικονομία, δεν αφήνουν ανεπηρέαστο τον Τουρισμό. Επομένως, αποτελεί επιτακτική ανάγκη να τον θωρακίσουμε επαρκώς, λαμβάνοντας μέτρα για την προστασία του πιο προσοδοφόρου κλάδου της οικονομίας. Ιδιαίτερα στο νησί μας, η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει με ποικίλους τρόπους την ανάπτυξη του Τουρισμού που αντιπροσωπεύει το 48% του ΑΕΠ, με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του, κυρίως αναβαθμίζοντας τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

Ακόμα όμως, και σε καταστάσεις έκτακτες και πολλές φορές απρόβλεπτες, όλος ο τοπικός μηχανισμός που έχουμε στη διάθεσή μας, αντιμετωπίζει κάθε φορά με επιτυχία, γεγονότα που δυνητικά θα μπορούσαν να αποτελέσουν πλήγμα για τον τουριστικό κλάδο. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε προετοιμασμένοι να διαφυλάξουμε την ομαλότητα και της φετινής τουριστικής περιόδου, πάντα στο πλαίσιο των δικών μας αρμοδιοτήτων.

Οι ενδείξεις είναι θετικές για τη φετινή χρονιά στην Κρήτη. Τα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά μέχρι στιγμής, με ιδιαιτέρως αυξημένα τα επίπεδα στα οποία κινούνται οι παραδοσιακές αγορές.

Παρά το γεγονός, πως σύμφωνα με σχετική μελέτη του ΣΕΤΕ πάνω από το 80% των εσόδων από τον τουρισμό παραμένει στο νησί, θεωρούμε πως υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω ενίσχυση της διασύνδεσης του τουριστικού μας προϊόντος με τον πολιτισμό και τον πρωτογενή τομέα, προσφέροντας μεγαλύτερα οφέλη στην τοπική οικονομία.

Στο παρελθόν επιδιώξαμε να παρέμβουμε ενισχυτικά στους παράγοντες που καθορίζουν την ανταγωνιστικότητα με σημαντικές χρηματοδοτήσεις. Επιδιώξαμε να καλύψουμε το έλλειμμα των υποδομών μας , να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης ιδίως στους νέους μας, οι οποίοι πλήττονται περισσότερο από την ανεργία.

Στην Περιφέρεια Κρήτης σχεδιάζουμε το νέο αναπτυξιακό μας πλάνο, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα, έχοντας στον πυρήνα του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού τον κάθε Κρητικό, τον κάθε επενδυτή που πιστεύει στον τόπο του, που επενδύει στην περιοχή του, που γνωρίζει που υπάρχει πλούτος και πρέπει να αξιοποιηθεί.

Η Περιφερειακή Αρχή της Κρήτης έχει χαράξει πενταετές στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης. Δημιουργεί συνέργειες με όλους τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς, το Υπουργείο Τουρισμού και άλλες Περιφέρειες της Ελλάδας και εφαρμόζει νέα λογική αξιοποίησης των τουριστικών εκθέσεων στις οποίες συμμετέχει, με στοχευμένες επαφές και παράλληλες δράσεις. Οι προσπάθειες εστιάζονται στην αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού μας προϊόντος που αφορά τις υποδομές αλλά και την κατάρτιση του ανθρώπινου τουριστικού δυναμικού. Επιδιώκουμε την αξιοποίηση της τεχνολογίας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κρητικής τουριστικής αγοράς και την αποτελεσματική προβολή της Κρήτης διεθνώς.

Οι δράσεις του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης, προκειμένου να στηρίξει και να διαχειριστεί με βιώσιμο και κυρίως αποτελεσματικό τρόπο, τον τουρισμό ως θεμελιώδη τομέα στήριξης της Κρητικής οικονομίας είναι πρωτοποριακές και καινοτόμες, με παγκόσμια απήχηση. Προωθούμε τη δυναμική προβολή όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κρήτης και αξιοποιούμε έξυπνους τρόπους προβολής του τουριστικού προϊόντος του νησιού.

Για όλους τους επισκέπτες του νησιού η Κρήτη παραμένει ένας ασφαλής και μοναδικός τουριστικός προορισμός γεμάτος εμπειρίες και απολαύσεις.

Επιμέλεια: Στέλλα Κεμανετζή

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider