Το Ιράν θα μπορούσε να άρει τις δεσμεύσεις ασφαλείας αν τα ευρωπαϊκά κράτη επικαλεστούν έναν μηχανισμό των Ηνωμένων Εθνών για την επαναφορά των διεθνών κυρώσεων στην Ισλαμική Δημοκρατία, δήλωσε σήμερα μέλος της ιρανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής εθνικής ασφαλείας, σύμφωνα με το πρακτορείο Borna news.
«Εχουμε πολλά εργαλεία στη διάθεσή μας. Μπορούμε να άρουμε τη δέσμευσή μας για ασφάλεια στην περιοχή, στον Περσικό Κόλπο και στα Στενά του Χορμούζ, καθώς και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές», δήλωσε ο Αμπάς Μοκταντεΐ, αναφερόμενος στα πιθανά αντίμετρα από την Τεχεράνη για την επαναφορά των διεθνών κυρώσεων.
Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Μοκταντεΐ ενόψει συνάντησης την Παρασκευή ανάμεσα στον υφυπουργό Εξωτερικών του Ιράν και σε Βρετανούς, Γάλλους και Γερμανούς διπλωμάτες στην Κωνσταντινούπολη.
Τα τρία ευρωπαϊκά κράτη, γνωστά ως Ε3, έχουν διαμηνύσει ότι θα επαναφέρουν τις διεθνείς κυρώσεις στο Ιράν μέχρι το τέλος Αυγούστου αν η χώρα δεν συμμετάσχει σε παραγωγικές συνομιλίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα με τις δυτικές δυνάμεις, κυρίως τις ΗΠΑ.
Οι χώρες της Ε3 και το Ιράν έχουν τους τελευταίους μήνες πραγματοποιήσει ατελέσφορες συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, παράλληλα με τις έμμεσες διαπραγματεύσεις για το ίδιο θέμα ανάμεσα στην Τεχεράνη και στην Ουάσινγκτον.
Η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, τον Ιούνιο, οδήγησε στην αναστολή των συνομιλιών αυτών.
«Η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να διακινδυνεύσει στα... Στενά του Χορμούζ όταν βρίσκεται σε πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές συγκρούσεις με τη Ρωσία, την Κίνα, ακόμη και με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Μοκταντεΐ σε συνέντευξή του στο ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο Borna.
Την περασμένη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι η Τεχεράνη θα αντιδράσει στα τρία ευρωπαϊκά κράτη εάν επικαλεστούν τον μηχανισμό snapback για την επαναφορά κυρώσεων του ΟΗΕ, ο οποίος λήγει στις 18 Οκτωβρίου.
Σε επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί δήλωσε την Κυριακή ότι η E3 δεν έχει το νόμιμο δικαίωμα να επικαλεστεί τον μηχανισμό, υποστηρίζοντας ότι η στάση της ομάδας απέναντι στις επιθέσεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν τον περασμένο μήνα τις καθιστά πλέον μη συμμετέχουσες σε πυρηνική συμφωνία του 2015 με την οποία συνδέεται ο μηχανισμός επαναφοράς.
Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες, μαζί με την Κίνα και τη Ρωσία, είναι τα εναπομείναντα μέρη της πυρηνικής συμφωνίας -από την οποία οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν το 2018- και η οποία ήρε τις κυρώσεις κατά του Ιράν σε αντάλλαγμα για περιορισμούς στο πυρηνικό του πρόγραμμα. Στο παρελθόν, το Ιράν έχει χρησιμοποιήσει την απειλή της διακοπής της θαλάσσιας διαμετακόμισης στα Στενά του Χορμούζ. Εχει επίσης απειλήσει ότι δεν θα σταματά τη διακίνηση ναρκωτικών με προορισμό την Ευρώπη ως μέσο για να αντιμετωπίσει τις δυτικές πιέσεις στο πυρηνικό του πρόγραμμα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ