Η Κομισιόν ενέκρινε γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες αραβοσίτου για τρόφιμα και ζωοτροφές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Κομισιόν ενέκρινε γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες αραβοσίτου για τρόφιμα και ζωοτροφές
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Τρίτη, δύο γενετικώς τροποποιημένες (ΓΤ) ποικιλίες αραβοσίτου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Τρίτη, δύο γενετικώς τροποποιημένες (ΓΤ) ποικιλίες αραβοσίτου και ανανέωσε την έγκριση μιας ακόμη γενετικώς τροποποιημένης ποικιλίας αραβοσίτου για χρήση σε τρόφιμα και ζωοτροφές.

Οι αποφάσεις έγκρισης της Επιτροπής επιτρέπουν μόνο την εισαγωγή των εν λόγω ΓΤ ποικιλιών αραβοσίτου για χρήση σε τρόφιμα και ζωοτροφές, και όχι την καλλιέργειά τους στην ΕΕ. Οι εν λόγω ποικιλίες αραβοσίτου έχουν υποβληθεί σε ολοκληρωμένη και αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης, η οποία εξασφαλίζει υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας των ανθρώπων και των ζώων, καθώς και του περιβάλλοντος.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) εξέδωσε θετική επιστημονική αξιολόγηση καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι εν λόγω ΓΤ ποικιλίες αραβοσίτου είναι εξίσου ασφαλείς με τις συμβατικές.

Οι εγκρίσεις ισχύουν για 10 έτη, ενώ όλα τα προϊόντα που παράγονται από αυτές τις ΓΤ ποικιλίες θα υπόκειται στους αυστηρούς κανόνες επισήμανσης και ιχνηλασιμότητας της ΕΕ. Η Επιτροπή είχε νομική υποχρέωση να αποφασίσει σχετικά με τις άδειες αυτές καθώς τα κράτη μέλη δεν πέτυχαν ειδική πλειοψηφία ούτε υπέρ ούτε κατά της έγκρισης στη μόνιμη επιτροπή και στην επακόλουθη επιτροπή προσφυγών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ορμπάν: Ζητάει από τον Ζελένσκι να «εξετάσει το ενδεχόμενο μιας γρήγορης κατάπαυσης του πυρός»

Η Τεχεράνη εξάγει αργό πετρέλαιο σε 17 χώρες

O ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει τη νότια Γάζα

gazzetta
gazzetta reader insider insider