«Προσεγγίζουμε την παραβατικότητα ανηλίκων με ευαισθησία, διακριτικότητα και με την ελπίδα ότι στο μέλλον θα λειτουργήσουν τα αναχώματα που θέτουμε απέναντι σε αυτό το φαινόμενο».
Αυτά τονίζει, μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας, υποστράτηγος Ανδρέας Τσαπικούνης, σχετικά με την πρόσφατη πρωτοβουλία της Αστυνομίας, για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων στην πράξη, μέσω της υλοποίησης του εκπαιδευτικού θεματικού πάρκου, «Χτίζουμε τοίχο στη νεανική παραβατικότητα».
Μάλιστα, όπως επισημαίνει στη συνέχεια, «η προσέγγιση και ο σχεδιασμός μας έχει ως στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου στις ρίζες του και για αυτό το λόγο, τους τελευταίους τρεις μήνες υλοποιούμε προληπτικές - εκπαιδευτικές δράσεις με αποδέκτες μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, ενώ ταυτόχρονα, μέσω ειδικών επιχειρησιακών αστυνομικών δράσεων, ξεριζώνουμε τη βαριά παραβατικότητα των ανηλίκων μέσα από τα σχολεία».
Αναφερόμενος στις δράσεις, ο Ανδρέας Τσαπικούνης σημειώνει:«Παραθέτω δύο σημαντικές δράσεις μας, από τις οποίες η πρώτη είχε προληπτικό εκπαιδευτικό χαρακτήρα και η δεύτερη επιχειρησιακό - κατασταλτικό».
«Η πρώτη δράση», όπως λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο υποστράτηγος της Αστυνομίας, «αφορούσε το καινοτόμο εκπαιδευτικό θεματικό πάρκο ‘Χτίζουμε τοίχο στη νεανική παραβατικότητα’ που λειτούργησε από τις 27 Μαρτίου έως και τις 18 Απριλίου στη Δυτική Ελλάδα» και προσθέτει:
«Ειδικότερα, στο θεματικό πάρκο εκπαιδεύτηκαν 1.230 μαθητές Γυμνασίων στην Πάτρα, στον Πύργο, στο Αγρίνιο, στο Μεσολόγγι και στη Ναύπακτο. Στο θεματικό πάρκο περιλαμβάνονταν τέσσερις βιωματικές - διαδραστικές δραστηριότητες, εκπαιδευτικού περιεχομένου, ώστε να δημιουργούν τα κατάλληλα ερεθίσματα στους μαθητές για τη νεανική παραβατικότητα.
*Δραστηριότητα 1η : Νέοι και Παραβατικότητα, με εισηγητές αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας,
*Δραστηριότητα 2η : Ακαδημία Ψηφιακών Δεξιοτήτων - on line παιχνίδι (VR) εικονικής πραγματικότητας, με εισηγητές Αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας
*Δραστηριότητα 3η : Βιωματικό παιχνίδι: Συνομιλώντας με τον θύτη, θύμα, θεατή από ψυχολόγους της Ελληνικής Αστυνομίας,
*Δραστηριότητα 4η : Προαιρετική ελεύθερη δραστηριότητα, στην οποία οι μαθητές αποτύπωσαν σε φύλλο χάρτου που έφερε σχήμα τούβλου το μήνυμά τους απέναντι στην παραβατικότητα ανήλικων».
Η δεύτερη δράση, σύμφωνα με τον Ανδρέα Τσαπικούνη, «ήταν επιχειρησιακού - κατασταλτικού χαρακτήρα και αναφέρομαι στην πρόσφατη εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, που διακινούσε ναρκωτικά σε σχολικό συγκρότημα».
«Εδώ», όπως τονίζει, «ξεριζώσαμε στην κυριολεξία την παραβατικότητα με θύματα και θύτες ανηλίκους, μέσα στο σχολικό περιβάλλον» και συμπληρώνει:
«Βρήκαμε ναρκωτικά μέσα στο σχολείο και τα κατασχέσαμε, ενώ συλλάβαμε ακόμη και ανηλίκους που διακινούσαν ναρκωτικά μέσα σε σχολεία.
Ειδικότερα, στις 25 Απριλίου συλλάβαμε δώδεκα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τέσσερις ανηλίκους, ηλικίας από 14 έως 17 ετών. Οι αστυνομικοί του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, διακρίβωσαν ότι τους τελευταίους δύο μήνες, στην Πάτρα, η εγκληματική οργάνωση ολοκλήρωσε τουλάχιστον 65 αγοραπωλησίες ναρκωτικών ακόμη και σε ανήλικους πελάτες και σε σχολικούς χώρους. Τα αρχηγικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης επέβαλλαν στα υπόλοιπα μέλη της και κυρίως στους τέσσερις ανήλικους συλληφθέντες απόλυτη αφοσίωση και τους πίεζαν συνεχώς για την προσέλκυση νέων πελατών, ακόμη και ανήλικων μαθητών».
«Οι δύο αυτές δράσεις», όπως υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο Ανδρέας Τσαπικούνης, «αποδεικνύουν την έμπρακτη προσπάθειά μας για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων σε προληπτικό και κατασταλτικό επίπεδο, ενώ ως Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, συνεργαζόμενοι με τους φορείς της περιοχής μας, ευελπιστώντας στη συρρίκνωση του φαινομένου».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ