Στασινός (ΤΕΕ): Δικαίωση για την πατρίδα και το μέλλον όλων μας η επιστροφή στη νομιμότητα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στασινός (ΤΕΕ): Δικαίωση για την πατρίδα και το μέλλον όλων μας η επιστροφή στη νομιμότητα
Ακύρωση της απόφασης αναστολής έκδοσης αδειών δόμησης του Δημάρχου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, μετά τις παρεμβάσεις του ΤΕΕ.  

Το ΤΕΕ ανακοινώνει ότι, κατόπιν της δημόσιας παρέμβασης που άσκησε στο διάλογο για τα κίνητρα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού και το εξώδικο που απέστειλε σε 2 δήμους για τις έωλες και παράνομες αποφάσεις αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών, ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής ακύρωσε ήδη τη σχετική απόφαση του Δημάρχου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης. Συγκεκριμένα, το ΤΕΕ ζήτησε για λόγους ασφάλειας δικαίου καθώς και πρόδηλης εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος, είτε να ανακληθούν από τους ίδιους του Δημάρχους οι αποφάσεις που έχουν λάβει περί αναστολής έκδοσης των οικοδομικών αδειών είτε να ακυρωθούν αυτές οι αποφάσεις από τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του και ειδικότερα του ελέγχου νομιμότητας των πράξεων των ΟΤΑ.

Ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής προχώρησε ήδη, με την ΑΠ31984/12-4-2024 απόφασή του σε ακύρωση της υπ’ αριθ. πρωτ. 13289/26.03.2024 «Διαταγής Δημάρχου» του Δήμου Βάρης-Βούλας- Βουλιαγμένης με την οποία δίνεται εντολή προς την Υπηρεσία Δόμησης να απορρίπτεται κάθε αίτηση έκδοσης οικοδομικών αδειών που κάνει χρήση των κινήτρων του ΝΟΚ. Ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, εκφράζοντας την κρατική βούληση και βασιζόμενος στο γράμμα του νόμου, αναφέρει χαρακτηριστικά στην απόφαση ότι: «Η απαγόρευση αυτή είναι μη νόμιμη διότι δεν εδράζεται σε καμία διάταξη νόμου και ως εκ τούτου έρχεται σε προφανή αντίθεση προς την αρχή της νομιμότητας που διέπει τη δράση της δημόσιας διοίκησης». Και προσθέτει ότι τα συλλογικά και μονομελή όργανα του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης έχουν «προς την παρούσα απόφαση υποχρέωση συμμόρφωσης χωρίς καθυστέρηση».

Σχετικά με το θέμα, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε:

«Αναλύσαμε δημόσια γιατί είναι χρήσιμα, κρίσιμα και απαραίτητα τα κίνητρα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού για περισσότερο κλιματικά ανθεκτικά κτίρια, με αύξηση συντελεστή δόμησης και ύψους.

Παρουσιάσαμε γιατί είναι παράνομη η απόφαση Δημάρχων για αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών.

Ζητήσαμε ανάκληση ή ακύρωση των προσωπικών αποφάσεων των Δημάρχων. Η απόφαση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής τεκμηριώνει την παρανομία και ακυρώνει ήδη την απόφαση του ενός Δήμου. Είμαστε σίγουροι ότι θα ακολουθήσει ακύρωση και των επόμενων. Αποτελεί δικαίωση για την πατρίδα και το μέλλον όλων μας η επιστροφή στη νομιμότητα στα θέματα δόμησης.

Ακόμη, ενημερώνουμε την κοινή γνώμη και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς κάποιοι μιλούν αβάσιμα για απόφαση του ΣτΕ που κρίνει τα κίνητρα του ΝΟΚ και ότι δήθεν τους υποχρεώνει να λάβουν μέτρα, ότι η απόφαση 293/2024 του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, παρότι αναπτύσσει σκεπτικό επί διαφόρων θεμάτων, έχει, αυτολεξεί, ως εξής στο διατακτικό της:

«Διά ταύτα, Απορρίπτει την αίτηση ακυρώσεως κατά το μέρος που ασκείται από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αλίμου. Παραπέμπει κατά τα λοιπά την υπόθεση στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου, σύμφωνα με το αιτιολογικό και Ορίζει εισηγήτρια…».

Εκεί ολοκληρώνεται το διατακτικό της απόφασης. Αν κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ούτε με αυτό, διευκρινίζουμε: δεν υπάρχει απόφαση επί των θεμάτων ουσίας αλλά επί της διαδικασίας, δηλαδή η αίτηση της Επιτροπής του Δήμου Αλίμου απορρίφθηκε και θα αποφασίσει για το ζήτημα του ΝΟΚ επί της ουσίας η Ολομέλεια του Δικαστηρίου. Είμαστε βέβαιοι ότι τελικά το Συμβούλιο της Επικρατείας θα κρίνει ουσιαστικά, με βάση το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος τις διατάξεις του ΝΟΚ. Και θα αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, δηλαδή όσα αφορούν την αυτοδιοίκηση στην αυτοδιοίκηση, όσα αφορούν το κράτος στη διοίκηση και όσα αφορούν την επιστήμη στους μηχανικούς.

Όσον αφορά την «απάντηση» του Προέδρου της ΚΕΔΕ σε εμένα προσωπικά, θα μπορούσα να αποδομήσω πρόταση – πρόταση όσα ανακριβώς μου αποδίδει, όσα επιτηδευμένα αποκρύπτει ή ξεχνά και όσα ψευδεπίγραφα αναφέρει. Δεν το κάνω τώρα, αλλά θα απαντήσω εν ευθέτω χρόνω εκ μέρους των μηχανικών που θίγει ως επαγγελματίες συλλήβδην, καθώς εμείς δεν μιλήσαμε για όλους τους δημάρχους παρά μόνο για όσους παρανομούν. Μου αρκεί που σε μια ανακοίνωση 733 λέξεων ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δεν βρήκε ούτε μία πρόταση για να υπερασπιστεί τις συγκεκριμένες παράνομες πράξεις των συγκεκριμένων δημάρχων. Αρκεί που στην ίδια ανακοίνωση υπάρχει μόλις ένα (1) αντεπιχείρημα και μάλιστα μη επιστημονικό, απέναντι στα δεκάδες επιχειρήματα που παρουσίασε το ΤΕΕ, για τα κίνητρα του ΝΟΚ. Η ΚΕΔΕ άλλωστε έχει κάθε δικαίωμα να σχολιάζει και να εκφράζει θέσεις και απόψεις. Οι οποίες βέβαια είναι ακριβώς και μόνο αυτό: απόψεις, οι οποίες κρίνονται. Το ίδιο δικαίωμα έχει και το ΤΕΕ. Με τη διαφορά ότι το ΤΕΕ έχει θεσμικά, βάσει νομοθεσίας, επιπλέον την υποχρέωση να παρεμβαίνει και να ενημερώνει για τεχνικά θέματα.

100 χρόνια τώρα το ΤΕΕ συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας. Οι Έλληνες Διπλωματούχοι Μηχανικοί και το ΤΕΕ δεν φοβηθήκαμε ποτέ να προχωρήσουμε μπροστά και πετύχαμε πολλά για τον κλάδο, την κοινωνία και την Πατρίδα. Δεν θα φοβηθούμε ούτε τώρα, επειδή κάποιοι εξυπηρετούν μικροσυμφέροντα ή επειδή νομίζουν ότι κάνουν σαματά. Δεν θα επιτρέψουμε να πισωγυρίσει η χώρα στις εποχές του ρουσφετιού και των γνωριμιών για να κάνει ο πολίτης και ο μηχανικός τη δουλειά του».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Απάντηση ΚΕΔΕ στο ΤΕΕ για το μπόνους στα ύψη οικοδομών

ΤΕΕ: Εξώδικο προς τους Δήμους Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Αλίμου για την έκδοση οικοδομικών αδειών

gazzetta
gazzetta reader insider insider