Σκληραίνει η στάση των αγροτών - «Ναι στο διάλογο, όχι στον εκβιασμό» λέει η κυβέρνηση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκληραίνει η στάση των αγροτών - «Ναι στο διάλογο, όχι στον εκβιασμό» λέει η κυβέρνηση
Στάση αναμονής για τις επόμενες κινήσεις των αγροτών επί του «πεδίου».

Στάση αναμονής για τις επόμενες κινήσεις των αγροτών επί του «πεδίου», μετά την απόφαση του Συντονιστικού στη Νίκαια της Λάρισας για πολύωρους αποκλεισμούς εθνικών και περιφερειακών οδών και «απόβαση» με τα τρακτέρ στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, τηρεί η κυβέρνηση διατηρώντας ανοιχτές τις πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά με ένα ξεκάθαρο μήνυμα και υπό δύο προϋποθέσεις.

Το μήνυμα έγκειται στα «δημοσιονομικά όρια» για το τι μπορεί να δοθεί στον κόσμο του πρωτογενούς τομέα, προκειμένου να μην υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός. Και η βασική προϋπόθεση σχετίζεται με το «όριο του τρόπου των διαμαρτυριών» των αγροτών, που όπως επισημαίνεται δεν μπορεί να ταυτιστεί με το κόψιμο της Ελλάδας στα δύο. Αυτή η πρακτική συνιστά μία κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση, που διαμηνύει ότι ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς εκβιασμού και υπό μεθόδους που εντέλει θα είναι επιζήμιες για όλους.

«Ναι στο διάλογο, όχι στον εκβιασμό»

«Η κυβέρνηση έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει ότι είναι εφικτό προς όφελος των αγροτών. Και είναι πάντοτε δίπλα, όπως έχει αποδείξει σε πολλές περιπτώσεις, σε κάθε επαγγελματική ομάδα, λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας. Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν ωφελείται από τη διατάραξη της κοινωνικής, οικονομικής και εμπορικής ζωής της χώρας, από αποφάσεις που δεν εξυπηρετούν ούτε τους ίδιους τους αγρότες», ανέφεραν χθες κυβερνητικές πηγές δίνοντας το στίγμα. Κατ’ ουσίαν στο Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι δεν επιθυμούν τη σύγκρουση, αλλά δε θα ανεχτούν και την παρακώλυση του δικαιώματος των πολιτών στην ελεύθερη μετακίνηση.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη δεύτερη προϋπόθεση για την υλοποίηση μίας συνάντησης που ζητούν οι αγρότες με τον Πρωθυπουργό – την οποία και ο ίδιος δεν απέκλεισε – και έναν ουσιαστικό διάλογο μαζί του, αποτελεί η ύπαρξη ενός ενιαίου θεσμικού οργάνου εκπροσώπησης των αγροτών έναντι των πολλαπλών χωριστών μπλόκων τα αιτήματα των οποίων ποικίλουν. «Έως τώρα τα αιτήματα που εκφράζονται μοιάζουν σε ορισμένες περιπτώσεις λίθοι πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα», αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, επισημαίνοντας την ανάγκη ενός συγκεκριμένου πλαισίου που θα τεθεί προς περαιτέρω συζήτηση.

Διαβάστε περισσότερα στο Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αγροτικές επιδοτήσεις: Διορθωτικές κινήσεις για τη βασική ενίσχυση του 2023

To τρίπτυχο Μητσοτάκη για προσέλκυση άμεσων επενδύσεων - «Έχει δοθεί 1 δισ. ευρώ σε αγροτικές αποζημιώσεις»

Αγρότες: Κλείνουν τις Εθνικές οδούς, κατεβαίνουν στην Αθήνα με τα τρακτέρ - Τα 6 βασικά αιτήματά τους

gazzetta
gazzetta reader insider insider