Γαλλία: Νέα κυβερνητικά μέτρα για να «καλμάρουν» οι αγρότες - Σήμερα η ομιλία του Ατάλ στη Βουλή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γαλλία: Νέα κυβερνητικά μέτρα για να «καλμάρουν» οι αγρότες - Σήμερα η ομιλία του Ατάλ στη Βουλή
Οι αγρότες αποκλείουν τους δρόμους σε όλη τη χώρα για να διαμαρτυρηθούν για το υψηλότερο κόστος παραγωγής, τους αυστηρούς κανονισμούς που επιβλήθηκαν από τις Βρυξέλλες και αυτό που αποκαλούν αθέμιτο ανταγωνισμό από το εξωτερικό.

Νέα μέτρα σχεδιάζει να πάρει η γαλλική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των αγροτών για το αυξανόμενα κόστη της παραγωγής και τη νέα ευρωπαϊκή ΚΑΠ καθώς οι διαδηλωτές συνεχίζουν να αποκλείουν τους αυτοκινητόδρομους γύρω από το Παρίσι.

Ο πρωθυπουργός Γκάμπριελ Ατάλ συναντήθηκε ξανά με τους ηγέτες των συνδικάτων αργά τη Δευτέρα, αφού οι παραχωρήσεις που έκανε τις προηγούμενες τρεις ημέρες δεν κατάφεραν να βάλουν τέλος στην αναταραχή που ξεκίνησε πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

«Έχουμε ένα σύστημα που δεν λειτουργεί», είπε στο BFM TV ο Πάτρικ Μεγιέρ, ένας 35χρονος αγρότης που κατασκήνωσε στα περίχωρα του Παρισιού. «Έχουμε την πλάτη μας στον τοίχο... Είμαστε αποφασισμένοι να μείνουμε μέχρι να υπάρξει απάντηση».

Ο Μεγιέρ είπε ότι είχε οδηγήσει το τρακτέρ του πάνω από 470 χιλιόμετρα από τη βορειοανατολική γαλλική περιοχή της Αλσατίας.

Οι αγρότες αποκλείουν τους δρόμους σε όλη τη χώρα για να διαμαρτυρηθούν για το υψηλότερο κόστος παραγωγής, τους αυστηρούς κανονισμούς που επιβλήθηκαν από τις Βρυξέλλες και αυτό που αποκαλούν αθέμιτο ανταγωνισμό από το εξωτερικό.

Η Γαλλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός γεωργικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σχεδόν 100 δισ. ευρώ ετησίως, ή περίπου το 18% της συνολικής παραγωγής.

Ο νέος πρωθυπουργός πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία στο κοινοβούλιο αργότερα την Τρίτη, κατά την οποία αναμένεται να θέσει προτεραιότητες και σχέδια μεταρρυθμίσεων για τους επόμενους μήνες, αν και είναι πιθανό να επισκιαστεί από τις διαδηλώσεις.

Αυτό είναι και ένα crash test για τον νέο πρωθυπουργό, με τον γαλλικό Τύπο να εκτιμά ότι, εάν κερδίσει την πρώτη του μεγάλη πολιτική σύγκρουση, αυτή με τους αγρότες, τότε βρίσκεται σε ευθεία γραμμή για υποψήφιος Πρόεδρος μετά τη λήξη της θητείας του σημερινού Προέδρου το 2027.

Μέχρι στιγμής έχει υποσχεθεί να ανταποκριθεί στις ανησυχίες σχετικά με τον ανταγωνισμό και τη μεταβίβαση των αγροκτημάτων. Έχει επίσης δεσμευτεί να ανατρέψει ένα σχέδιο αύξησης των φόρων στα αγροτικά καύσιμα και να επιβάλει μεγάλα πρόστιμα σε εταιρείες που δεν σέβονται τους κανόνες για τις διαπραγματεύσεις για τις τιμές. Ωστόσο, αυτό μέχρι στιγμής έχει αποτύχει να βάλει τέλος στις διαμαρτυρίες.

Οι αγρότες κάλεσαν επίσης τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να παρέμβει στις Βρυξέλλες. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Πρίσκα Θεβενό δήλωσε ότι θα εκφράσει τις ανησυχίες τους στο περιθώριο της συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών στη βελγική πρωτεύουσα την Πέμπτη.

Πρόσθεσε ότι η Γαλλία ζήτησε από την Κομισιόν να αντιστρέψει τους κανόνες για την αγρανάπαυση και ότι έχει την υποστήριξη 22 κρατών μελών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα: Ποιοι ξένοι επενδυτές ψάχνουν εξοχικά σε Κρήτη, Ρόδο, Χαλκιδική – Η Golden Visa και οι τιμές

Όλες οι ευκαιρίες προνομιακής χρηματοδότησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Ποια προγράμματα έρχονται από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

ΕΒΕΠ: Η μετεξέλιξη της αγροδιατροφής απαιτεί γενναία χρηματοδότηση νέων τεχνολογιών

gazzetta
gazzetta reader insider insider