Η κρίση του νερού και το πρόβλημα των ιδιωτικών επενδύσεων

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η κρίση του νερού και το πρόβλημα των ιδιωτικών επενδύσεων
Οι επιχειρήσεις δεν έχουν αρκετά κίνητρα για να επενδύσουν σε τεχνολογίες εξοικονόμησης νερού.

Η λειψυδρία και η πρόσβαση σε πόσιμο νερό συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικές προκλήσεις παγκοσμίως. Η κρίση του νερού είναι υπαρκτή αλλά δεδομένου ότι το νερό είναι ακόμη φθηνό σε αρκετές περιοχές, οι επιχειρήσεις δεν έχουν αρκετά κίνητρα για να επενδύσουν σε τεχνολογίες εξοικονόμησης νερού όπως συμβαίνει και με τον κλάδο της ενέργειας.

Σήμερα, περίπου δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και περίπου ο μισός πληθυσμός του πλανήτη αντιμετωπίζει σοβαρή λειψυδρία για τουλάχιστον μία περίοδο του έτους. Οι περιορισμένοι πόροι γλυκού νερού είναι ήδη σε φάση υπεράντλησης λόγω του αυξανόμενου πληθυσμού και τις διψασμένες για νερό οικονομίες. Μέχρι το 2030, η παγκόσμια ζήτηση νερού θα έχει υπερβεί την βιώσιμη προσφορά κατά 40%. Καθώς η ζήτηση για νερό αυξάνεται και οι θερμοκρασίες αυξάνονται, η λειψυδρία θα θέσει σε κίνδυνο περισσότερες ζωές και θα απειλήσει την σταθερότητα των κοινωνιών σε όλο τον κόσμο.

Όπως συμβαίνει και με τις πολιτικές που υιοθετούνται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, υπάρχει μια τάση βελτίωσης των μέτρων εξοικονόμησης νερού με νέες επενδύσεις από κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς. Σήμερα, ο τομέας του νερού θεωρείται ότι υποχρηματοδοτείται.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), εάν θέλουμε να επιτύχουμε τον Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG) για τη διασφάλιση καθαρού νερού και αποχέτευσης για όλους, πρέπει να τετραπλασιάσουμε τις τρέχουσες παγκόσμιες δαπάνες για το νερό σε περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως (1,21% του παγκόσμιου ΑΕΠ). Ομοίως, πρέπει να αναπληρώσουμε τα 470 δισεκατομμύρια δολάρια που χάνουμε κάθε χρόνο από τις ζημιές από τις πλημμύρες και την κακή άρδευση. Όμως, και σε αυτή την περίπτωση, ο δημόσιος τομέας από μόνος του δεν μπορεί να καλύψει αυτό το μεγάλο επενδυτικό κενό μόνο. Κεντρικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν ο ιδιωτικός τομέας και οι επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το CDP, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που συλλέγει δεδομένα περιβαλλοντικών επιπτώσεων, εάν δεν ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας η ζημιά θα μπορούσε να φθάσει τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ το κόστος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα θα ήταν μόλις 50 δισεκατομμύρια.

Εάν οι επιχειρήσεις αναπτύξουν νέες τεχνολογίες για να μειώσουν την κατανάλωση νερού και να εκμεταλλευτούν τα λύματα ως πηγή ενέργειας, θερμότητας, θρεπτικών ουσιών και υλικών, μπορούν να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και να ελευθερώσουν περισσότερο νερό για χρήση από άλλους. Το CDP αποτιμά αυτές τις «ευκαιρίες που σχετίζονται με το νερό» στα 711 δισεκατομμύρια δολάρια, αντανακλώντας όχι μόνο την εξοικονόμηση στη χρήση του νερού, αλλά και την ανάπτυξη των μακροπρόθεσμων πιθανών αγορών στην τεχνολογία water-smart και τα οφέλη από τις καλύτερες σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες. Επειδή το νερό είναι φθηνό στα περισσότερα μέρη του κόσμου, οι επιχειρήσεις δεν έχουν επαρκή κίνητρα να επενδύσουν στην εξοικονόμηση νερού ή να κάνουν τις διαδικασίες παραγωγής να χρησιμοποιούν το νερό πιο αποτελεσματικά. Αυτό όμως τείνει να αλλάξει καθώς η κρίση του νερού είναι υπαρκτή.

Πριν από λίγο καιρό, σε μια πρωτοποριακή κίνηση, δεκαεπτά οργανισμοί ένωσαν τις δυνάμεις τους για να υποστηρίξουν την Ατζέντα Δράσης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για το νερό, αναλαμβάνοντας την δέσμευση για επενδύσεις ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα πέντε χρόνια για την προώθηση της καινοτομίας και των εφαρμογών εξοικονόμησης νερού. Πρόκειται για μια συλλογική δέσμευση που ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της φετινής Διάσκεψης του ΟΗΕ για το νερό και στοχεύει να επιταχύνει την πρόοδο προς τον Στόχο 6 της Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, με επίκεντρο το νερό και την αποχέτευση.

Στο ίδιο πλαίσιο αρκετές start up που ειδικεύονται σε καινοτόμες προσεγγίσεις διαχείρισης νερού θα λάβουν οικονομική υποστήριξη για να κλιμακώσουν τις δραστηριότητές τους, ενώ θα δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών νερού. Οι εν λόγω οργανισμοί έχουν επίσης δεσμευτεί για συνεχή συνεργασία με αναπτυξιακούς φορείς, κυβερνήσεις και ενδιαφερόμενα μέρη από διάφορους τομείς για τη διευκόλυνση ολοκληρωμένων λύσεων για προκλήσεις που σχετίζονται με το νερό.

Η ένταξη του ιδιωτικού τομέα στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το νερό σηματοδότησε ένα κρίσιμο ορόσημο, καθώς ήταν η πρώτη εκδήλωση αυτού του είδους από το 1977. Μεταξύ των οργανισμών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία συγκαταλέγονται διεθνείς εταιρείες όπως οι Acciona, Autodesk, BlueTech, Burnt Island Ventures, The Coca-Cola Foundation, Evoqua, Grundfos, Hansgrohe, Hydraloop, Idexx, UGSI Solutions, Veolia, Water Foundry Ventures, Wavin, Westly Group, XPV, και Xylem.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

H λειψυδρία εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη και πυροδοτεί συγκρούσεις

Καμπανάκι για λειψυδρία στην Ευρώπη – Ποιες χώρες θα περάσουν «δύσκολα»

Το αόρατο εμπόριο του εικονικού νερού και η κλιματική κρίση

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider