Γερμανία: Μειωμένες κατά 600 εκατ. ευρώ μέχρι στιγμής οι δωρεές πολιτών το 2023

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Μειωμένες κατά 600 εκατ. ευρώ μέχρι στιγμής οι δωρεές πολιτών το 2023
Περιορισμό της διάθεσης των Γερμανών για δωρεές στα προ πανδημίας επίπεδα διαπιστώνει το Γερμανικό Συμβούλιο Δωρεών.

Περιορισμό της διάθεσης των Γερμανών για δωρεές στα προ πανδημίας επίπεδα διαπιστώνει το Γερμανικό Συμβούλιο Δωρεών.

Από τον Ιανουάριο έως και το τέλος Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους είχαν προσφερθεί 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό κατά 600 εκατομμύρια μικρότερο από την αντίστοιχη περίοδο του 2022, χρονιά έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία και του 2021, όταν η δυτική Γερμανία αντιμετώπισε φονικές πλημμύρες. Παρά τον πληθωρισμό ωστόσο, οι φετινές δωρεές βρίσκονται στο επίπεδο της περιόδου 2017-2019.

Έως το τέλος του έτους το Συμβούλιο Δωρεών εκτιμά ότι θα έχουν διατεθεί συνολικά πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 5,7 δισεκατομμυρίων στο τέλος του 2022.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο, περιορίζεται ιδιαίτερα ο αριθμός των δωρητών. Από τον Ιανουάριο έως και τον Σεπτέμβριο, σε δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς είχαν προχωρήσει περίπου 14 εκατομμύρια άνθρωποι, κατά δύο εκατομμύρια λιγότεροι από ό,τι το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Ενδεικτικά, το 2006 και το 2007 δωρεές προσέφερε ένας στους τρεις Γερμανούς, αλλά φέτος υπολογίζεται ότι θα είναι ένας στους πέντε.

Το Συμβούλιο Δωρητών χαρακτηρίζει «αξιοσημείωτο» τον όγκο των δωρεών δεδομένου του υψηλού πληθωρισμού, εκφράζει ωστόσο την ανησυχία του για τη σημαντική μείωση του αριθμού των δωρητών. Το μέσο ποσό δωρεάς ανέρχεται σε 37 ευρώ. Σε ύψος-ρεκόρ, 41 ευρώ είχε φθάσει το 2022 και 40 ευρώ το 2021.

Τα περισσότερα χρήματα δωρίζουν πολίτες άνω των 70 ετών, ενώ η μεγαλύτερη μείωση δωρητών διαπιστώνεται στην ηλικιακή ομάδα 50-59 ετών. Αυξήθηκαν, αντιθέτως, οι δωρητές ηλικίας 30-39 ετών, στοιχείο το οποίο, σύμφωνα με το Συμβούλιο, θεωρείται ενθαρρυντικό, καθώς σημαίνει ότι οι δωρεές θα συνεχιστούν πιθανότατα και στο μέλλον.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Ενέκρινε κρατική ενίσχυση 2,6 δισ. ευρώ στην γερμανική εταιρεία ενέργεας RWE

Ρωσία: Στις προεδρικές εκλογές θα συμμετάσχουν οι 4 προσαρτημένες περιοχές της Ουκρανίας

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider