Πολωνία: «Αντισυνταγματικά» τα μέτρα που της επιβλήθηκαν από το δικαστήριο της ΕΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πολωνία: «Αντισυνταγματικά» τα μέτρα που της επιβλήθηκαν από το δικαστήριο της ΕΕ
Στην Βαρσοβία επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους εκατομμυρίων ευρώ σε δύο υποθέσεις για τις οποίες το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης επέβαλε προσωρινά μέτρα.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας έκρινε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν όψει της τελικής του απόφασης, γνωστές ως προσωρινά μέτρα, αντιβαίνουν στο πολωνικό Σύνταγμα, γεγονός που αποτελεί κλιμάκωση στην σύγκρουση της Βαρσοβίας με τις Βρυξέλλες για το κράτος δικαίου.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ανακοινώνεται ενώ αναμένεται η φιλοευρωπαϊκή και φιλελεύθερη συμμαχία πολωνικών κομμάτων να επιφορτισθεί με τον σχηματισμό της νέας πολωνικής κυβέρνησης μετά την ήττα του υπερσυντηρητικού, εθνικιστικού κυβερνώντος PiS στις εκλογές του Οκτωβρίου.

Στην Βαρσοβία επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους εκατομμυρίων ευρώ σε δύο υποθέσεις για τις οποίες το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης επέβαλε προσωρινά μέτρα. Η μία υπόθεση αφορούσε διαμάχη της Πολωνίας με την Τσεχία για το ανθρακωρυχείο του Τουρόφ και η άλλη το πειθαρχικό σώμα των δικαστών.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας προκάλεσε κρίση με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021 με την απόφασή του σύμφωνα με την οποία τμήματα των συνθηκών της Ενωσης δεν είναι σύμφωνα με το πολωνικό Σύνταγμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΟΗΕ: Tέλος στην αποστολή στο Μάλι μετά από 10 χρόνια παρουσίας στη χώρα

Γάζα: Συνεδριάζει την Τρίτη η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Ανδρουλάκης: Να εκσυγχρονιστεί η Πολιτική Προστασία - Πρέπει να επενδύσουμε στην πρόληψη

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider